Selected Works on Blindness

14.11.2018 - 18.11.2018
i: Udstilling

nina01.jpg web

Oplev udstillingen af Kristina Steinbock fra 14. til 18. november Selected Works on Blindness, som består af filmiske, taktile og fotografiske værker samt performance, der udfordrer forestillinger om blindhed.

Officiel åbning 14. november kl. 17 med performance ’Blind Idioms’ af Søren Høg kl. 18.

Tower Talk søndag d. 18. november kl. 14 med performance af Nina Schneidermann.

(De to udstillingsevents koster ikke yderligere entré, men er inkluderet i alm. billetpris 25kr)

Et andet syn på blindhed

Med udstillingen ”Selected Works on Blindness” udfordrer Kristina Steinbock forestillingen om, hvad blinde er og kan. Hvordan indretter man et hjem, når man ikke kan se det? Hvordan begår man sig som blind i en visuel verden? Og hvordan lyder det, når en mand, der er født uden syn, for første gang møder en kvindelig sexarbejder? Det er spørgsmål, der ligger bag de værker af kunstneren Kristina Steinbock, som kan opleves på soloudstillingen ”Selected Works on Blindness” i Rundetaarn fra den 13. til den 18. november 2018.

Udstillingen udfordrer forestillingen om blindhed ved at lade beskueren møde værker skabt i samarbejde med blinde aktører. Kristina Steinbock, der er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Glasgow School of Art, arbejder nemlig helt bevidst sammen med mennesker fra det univers, hun forsøger at opnå en forståelse for gennem sin kunst. Som hun selv udtrykker det, skaber hun en scene, som betrædes af virkelige mennesker med erfaring inden for det felt, som undersøges.

I den offentlige debat fokuseres der ofte på en handicappet krop med en mangel, når der tales om blindhed. Kristina Steinbock tilbyder et andet syn på blindhed, når hun med sin kunstantropologiske fremgangsmåde undersøger de synshandicappedes sanselige erfaringer.

”Selected Works on Blindness” indeholder værker inden for genrer som film, fotografi og performance og vises i Rundetaarns Gamle Bibliotekssal, der året rundt danner rammen om udstillinger, koncerter og andre aktiviteter og nås gennem den karakteristiske sneglegang, hvis akustik er fredet.

I forbindelse med udstillingen udgives der et katalog med forord af den blinde teoretiker Piet Devos. Kataloget sælges i Rundetaarn i udstillingsperioden.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond.

sneglen

Hvordan lyder en udsigt?

Rundetaarn er fredet, og det er ikke blot tårnets form og materialer, der tæller blandt de bærende fredningsværdier, men også den helt særlige akustik, der er i den karakteristiske sneglegang. Men hvordan lyder sneglegangen egentlig, hvis man virkelig hører efter? Og hvordan opleves forskellen på den myldrende gågade for foden af tårnet, sneglegangen og udsigten på toppen, som er det primære mål for mange besøgende? Lyt til Kristina Steinbocks podcast, der er lavet i forbindelse med udstillingen Selected Works on Blindness. Podcasten er på engelsk.

Medvirkende: Nina Schneidermann og Rasmus Agertoft

Lyt til Podcast

Om kunstneren

Kristina Steinbock er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2012 og Glasgow School of Art 2002. Hun modtog Blixfondens kunstpris i 2011 samt FOKUS prisen i 2013 for værket ”House Without Windows”. Hun har udstillet i ind- og udland, blandt andet på Galleri Image i Aarhus, Ystad Konstmuseum og The Young Vic i London.

Mere om kunstneren Kristina Steinbock