ARTIST TALK – Natural State of Mind

09.04.2015
i: Særarrangement

Mød de tre kunstnere til artist talk 9. april kl. 16:30 i Bibliotekssalen, og hør hvad der har inspireret dem til at skabe en udstilling om naturens elementer. 

Kunstnerne Laura Bergsøe, Josephine Bergsøe og Jakob Dall byder inden for til artist talk om deres første fælles udstilling Natural State of Mind, som kan opleves indtil 12. april.

Rundetaarns Bibliotekssal 9. april kl. 16:30 – 18. Arrangementet er gratis når almindelig entré er betalt, og der bydes på en forfriskning. Tilmelding ikke nødvendig.

Om kunsterne:

Lauras fornemmelse for træ

Møbelsnedker Laura Bergsøes møbler ankom først, og der skulle mere end almindeligt slæb til for at få de massive møbler af træ båret 150 meter halvvejs op ad Rundetaarns Sneglegang og ind i Bibliotekssalen.

Træet bestemmer her, hvor åbninger, sprækker og snørklede finurligheder fanger Lauras øje og bliver kunstnerisk inspirerende og formskabende. I hendes sammensætning af eksempelvis elm, poppel og æbletræ med sommerfuglesamlinger af meteorit eller rokkeskind, åbner Laura Bergsøe en tidslomme fyldt med træsorter og materialer af en anden verden. Her kan man i nutiden sidde ved et bord og spise stenalderkost, mens fingrene strejfer små samlinger af 6000 år gammelt moseeg, der i stenalderen stod som skove og rakte over hovederne på vores forfædre. Her er forbindelserne utallige på tværs af tid og rum.

Organisk inspiration

Guldsmed Josephine Bergsøe arbejder i en noget mindre skala. Goplelignende fingerringe og oxiderede sølvarmbånd besat med diamanter i guldfatninger, nogle endda med mammuttand, er et nørklearbejde at få hængt på tråde og udstillet i de oplyste akrylrør. Smykkerne har en blød, organisk form, og man ser hvorfra Josephine får sin inspiration. ”Det hele findes under vand”, fortæller hun, ”man tror, at man har fundet en ny form, men der er næsten altid et dyr eller en organisme under vand som for længst har taget den skikkelse”. Elementerne sommer og regn har været det letteste at fortolke, mens stormen var den største udfordring. Som Josephine selv beskriver det, så er smykkerne som flimrende støv på en sommerdag.

Indre ro

Historierne står i kø i hver en krog af udstillingen, som handler om hvad der sker, når vi omgør natur til kultur. Naturens luner er en passion, som de tre kunstnere alle har som fælles inspirationskilde, men fotograf Jakob Dall indfanger dem med sit kamera. De sort-hvide fotografier i stort format rammer udstillingen ind langs væggene, og viser fortællinger om dråber og is, nåleskov og havet i oprør. Der er et naturligt kaos af detaljer og fragmenter, som beskueren selv finder mening i. Men samtidig rummer naturen en indre ro, som Jakob Dall selv husker fra sin opvækst i Rold Skov og ønsker at videregive til udstillingens gæster.

Udover naturens fire elementer, som her lidt utraditionelt hedder jord, sommer, regn og storm, så forholder kunstnerne sig også til det femte element. Det ubeskrivelige. Her tvinger kunstnerne sig selv til at bryde ud af den vante arbejdsproces, og arbejder sig ind i en dimension, der overgår det, vi umiddelbart kan fatte.