Gadehandel

Af Jesper Vang Hansen

Udvalget af gadesælgere i Købmagergade har udviklet sig gennem tiden. For 50-60 år siden var der flere pølsevogne, frugtboder og bananvogne. Sidstnævnte er i dag helt forsvundet. I dag er det brændte mandler, pandekagesalg, slush-ice, kaffevogne og den økologiske pølsemand, der tilfredsstiller folks impulsive behov. Pølsemandens salg af øko-pølser er vel en naturlig udvikling mod et nutidigt publikum, der ellers ville have afholdt sig fra at stå ved en pølsevogn. På sigt vil vi måske også se eksotiske gadekøkkener, hvis fødevaretilsynet godkender det.

Der har været pølsevogn ved Rundetaarn i mange år. Klik for større foto

En kone sælger Brændevin og legetøj i tårnet i 1854. Klik for større billede

En kone sælger Brændevin og legetøj i tårnet i 1854. Klik for større billede

Der var også kirkeboder i begyndelsen af 1800-tallet. Klik for større foto

Der var også kirkeboder i begyndelsen af 1800-tallet. Klik for større foto

Gadens handlende er naturligvis afhængige af kunder – jo flere, desto bedre. Og der er mange parametre, som spiller ind på antallet af mennesker i gaden – trafikken er en af dem:Da Købmagergade skulle laves til gågade i 1973, var der ikke enighed blandt Handelsstandsforeningens medlemmer om, hvorvidt en udelukkelse af biler kunne betyde færre handlende.

Købmagergades butikker mistede ingen kunder i 1973, tværtimod bliver de tusinder af mennesker, der hver dag går fra Nørreport station til deres arbejdspladser på Slotsholmen, dagligt fristet af butikkernes varesortiment. Trafikmulighederne er under stadig forandring. Om få år vil Købmagergade – Kulorvet- Frederiksborggade have en metrostation i hver ende. Hvad vil det betyde for gadens butikker? Udviklingen af internethandlen er sandsynlighed en større udfordring for de handlende end gadens tilgængelighed.