Stjernerne

En stjerne er en meget varm kugle af gas, især Brint og Helium. I en meget varm gas er ingen atomer, de er revet i stykker ved de kraftige sammenstød, så det er en blanding af ioner og elektroner, man kalder det en plasma.
I centrum af kuglen er temperaturen og tætheden så stor at de lette atomkerner kan smelte sammen til tungere kerner og derved producere energi (processen hedder fussion).
I tunge stjerner er masser af brændstof, men det energiproducerende område så stort at stjernen hurtigt løber tør for brændstof, så de lever ikke så længe.
I lette stjerner spares der mere på energien så de lyser ikke så meget, men til gængæld meget længe. Solen er en stjerne i middelklassen og har brændstof til at lyse i 10 mia. år hvoraf de 5 er gået.
Man har fundet planeter om over 1000 stjerner og det lader til at planetdannelse er meget almindeligt. Ca. halvdelen af de stjerner der kan ses er dobbeltstjerner, nogle kan ses adskilt i kikkerter, men mange er fundet ved indirekte metoder.
Når stjerner ikke har mere Brint i centrum svulmer de op og Helium begynder at fusionere for en kort periode og hvad de ender med står der mere om i artiklerne.

 

 

himsyd

 

Så mange stjerner kan ses fra Jorden