Jomfruen

Erling Poulsen

 

Fra Jorden ses Solen i årets løb bevæge sig en gang rundt på himmelen. Stjernerne langs dens vej har siden oldtiden især symboliseret dyr, men den gennemløber også fire menneskelige stjernebilleder. Dyrekredsen er en meget gammel kalender. Når sumererne i oldtidens Irak så Solen stå op, lige efter tilsynekomsten af Vandmandens stjernebillede i øst, varslede det regntidens begyndelse. Det gør det ikke mere, for Jordens akse og dermed årstidernes stjernebilleder har ændret sig. Efter regntiden var floderne fulde og det var tid for fiskene, Fiskenes stjernebillede.

Når Solen, landbrugets hersker, brændte midt på sommeren, stod stjernebilledet for dyrenes konge, Løven, op med den. Og når den varme tid var ovre, varslede Solens opgang med stjernebilledet Kornneget høstens komme. Senere kaldtes Kornneget for Jomfruen. Ofte ses hun afbildet med et neg i hånden.

 

Græske myter beretter: En gang var der en mand, Ikarios, han modtog gæstfrit vinguden Dionysos, der på det tidspunkt var ukendt. Som tak gav guden ham en vinranke, som Ikarios plantede i sin have, og snart kunne han fylde den første vin på en sæk af gedeskind.

Han fyldte sine vinsække på en vogn og begyndte at køre rundt i landet for at fortælle andre om opdagelsen. På sin vej mødte han nogle hyrder, som han bød på vin; de blev berusede og troede i deres uvidenhed, at Ikarios havde forgiftet dem. Derfor dræbte de ham, men næste dag, da de var blevet ædru, opdagede de deres fejl og begravede Ikarios.

Hans datter, Erigone, drog ud sammen med sin hund, Maira, for at lede efter faderen, da han jo ikke kom hjem; og da hunden fandt ham død, hængte datteren sig i et træ. Så tog Zeus, til minde om den sørgelige begivenhed, dem alle tre og satte dem på himlen, Ikarios som Bjørnevogteren, Erigone som Jomfruen og den trofaste Maira som Lille Hund.

 

1) Spica (akset), lyser som 2300 sole og afstanden er 262 lysår.

2) Alaraph, ifølge arabiske stjernetydere har Månen stærk indflydelse, på folk født i Jomfruen, når den er her. Det er en dværgstjerne i afstanden 33 lysår.

3) Porrima (spådomskunstens gudinde), er en kendt dobbelstjerne, hvor de to stjerner ligner hinanden meget og lyser som 7 sole. Afstanden er 32 lysår og de vil være tæt på hinanden i 2007, omløbstiden er 171 år.

4) Vindemiatrix (vinplukkeren), er en stjerne i en afstand af 90 lysår, den lyser som 50 sole. Navnet hænger sammen med, at den står op lig før Solen på den årstid vinhøsten begynder.

 

Yderligere litteratur:

Burnham’s Celestial Handbook

Fremads Stjerneatlas.

Græske Stjernesagn, Gyldendals Uglebøger.

Gyldendals store stjernehåndbog, David Levy.

Himlens billedbog, E Juul Clausen.

Politikens bog om Stjernebillederne, John Sanford.

Stjernerne Fortæller, Skriver Svendsen.

Stjernehimlen, Henry Nørgaard.

Stjernernes Privatliv, Roy A. Gallant.