Kølen

Erling Poulsen

 

På ældre stjernekort finder man et meget stort stjernebillede, skibet Argo. Da det rummede mange stjerner var det svært at navngive dem, så i dag er skibet opdelt i en række mindre billeder.

 

Da den græske kongesøn Jason var lille, blev hans far kong Aison støt af tronen af sin onde bror Pelias. Den spæde Jason havde krav på tronen og var derfor i fare for at blive dræbt. For at redde ham holdt hans mor gravøl for ham, som om han var død, men Jason var sendt hemmeligt til den fredelige kentaur Chiron på bjerget Pelion. Her blev Jason oplært i mange ting i lighed med mange andre græske helte. Uheldigvis blev Chiron ramt i foden med en forgiftet pil ved et vådeskud affyret af Herakles, og da han var udødelig fik han smerter, der var en evig plage. Det lykkedes dog tilsidst Chiron at dø for at redde Prometheus, og guderne satte ham på himlen til tak.

Som voksen drog Jason hjem til sit kongerige for at vinde det tilbage, og hans farbror blev meget bange. For at beholde magten i endnu et stykke tid, bildte han Jason ind, at for at sone slægtens forbandelse skulle han hente det gyldne skind fra Kolchis.

Med det gyldne skind hang det sammen på følgende måde.

Jasons grandonkel kong Athamas havde forstødt sin første hustru Nephele, med hvem han havde to børn Phrixos og Helle. Hans næste hustru Ino forfulgte sine stedbørn, og for at redde dem gav deres mor dem en gylden vædder (som også kunne tale), hun havde fået af guden Hermes. De satte sig op på vædderen og fløj hen over himlen. Helle blev desværre svimmel og faldt af, hun døde da hun ramte havet, som siden har heddet Hellespont. Phrixos blev siddende og red helt til Sortehavets fjerneste del hvor landet Kolchis lå. Phrixos ofrede efter gudernes vilje vædderen til Zeus, skindet hængte han op i et træ, hvor det blev bevogtet af en drage. Men lige inden ofringen var vædderen smuttet ud af sit skind og blev som tak for sin hjælp sat på himlen.

For at kunne rejse over havet, for at hente det gyldne skind tilbage, byggede Jason et lynhurtigt skib Argo, han fik hjælp af guden Athene, så skibet blev alle skibes forbillede. Skibet blev bemandet med en blanding af de ypperste græske helte og gudesønner. Nu begyndte sejlturen og efter mange besværligheder, hvor de bl.a. blev hjulpet af en due, som Athene til belønning satte på himlen, nåede de kolchernes land.

Her skulle først løses store opgaver inden de kunne sejle hjem med skindet. Hjemturen blev endnu vanskeligere end udturen, og da de endelig kom hjem blev Jason snydt igen. Han bliver aldrig konge, men kommer til gengæld ud for mange ulykker, og da han som gammel en dag lagde sig i skyggen af det gamle Argos bagstavn, faldt denne sammen og knuste hans hoved.

 

1) Canopus, er den næstmest lysende stjerne på himlen, den lyser som 9500 sole i en afstand af 313 lysår.

2) Miaplacidus, lyser som 110 sole i en afstand af 85 lysår.

3) Tureis, er 700 lysår væk og lyser som 5200 sole.

 

Yderligere litteratur:

Burnham’s Celestial Handbook

Fremads Stjerneatlas.

Græske Stjernesagn, Gyldendals Uglebøger.

Gyldendals store stjernehåndbog, David Levy.

Himlens billedbog, E Juul Clausen.

Politikens bog om Stjernebillederne, John Sanford.

Stjernerne Fortæller, Skriver Svendsen.

Stjernehimlen, Henry Nørgaard.

Stjernernes Privatliv, Roy A. Gallant.