Skytten

Erling Poulsen

Fra Jorden ses Solen i årets løb bevæge sig en gang rundt på himmelhvælvingen.

Stjernerne langs dens vej har siden oldtiden især symboliseret dyr, men den gennemløber også fire menneskelige stjernebilleder. Dyrekredsen er en meget gammel kalender.

Når sumererne i oldtidens Irak så Solen stå op, lige efter tilsynekomsten af Vandmandens stjernebillede i øst, varslede det regntidens begyndelse. Det gør det ikke mere, for Jordens akse og dermed årstidernes stjernebilleder har ændret sig. Efter regntiden var floderne fulde og det var tid for fiskene, Fiskenes stjernebillede.

Når Solen, landbrugets hersker, brændte midt på sommeren, stod stjernebilledet for dyrenes konge, Løven, op med den. Og når den varme tid var ovre, varslede Solens opgang med stjernebilledet Kornneget høstens komme. Senere kaldtes Kornneget for Jomfruen. Ofte ses hun afbildet med et neg i hånden.

Når høsten var overstået kom det tørre efterår, og Solen gik ind i Skorpionen og Skytten, det var tid for skorpioner og jagt.

 

Græske myter beretter, at Skytten, fordi han afbildes som kentaur, er Chiron, kendt fra Kentaurens stjernebillede, men det passer ikke med, at Chiron var kendt for sin visdom og ikke for sine evner som jæger. Og Skytten bliver altid vist med spændt bue.

 

1) Alrami (skytten), er en ret lyssvag stjerne i afstanden 250 lysår.

2) Kaus Medius (buens midte), er omkring 85 lysår væk og lyser som 60 sole.

3) Kaus Australis (sydenden af buen), er 125 lysår væk og lyser som 250 sole.

4) Kaus Borealis (nordenden af buen), ligner Kaus Medius, men er 70 lysår væk.

5) Nunki (fjerbusken), er 300 lysår væk og lyser som 1100 sole. I babylonske tekster kaldes den “Forvarsleren om Vand”, nok fordi, at når den står op med Solen så kom Stenbukken og Vandmanden snart med regntiden.

 

Yderligere litteratur:

Burnham’s Celestial Handbook

Fremads Stjerneatlas.

Græske Stjernesagn, Gyldendals Uglebøger.

Gyldendals store stjernehåndbog, David Levy.

Himlens billedbog, E Juul Clausen.

Politikens bog om Stjernebillederne, John Sanford.

Stjernerne Fortæller, Skriver Svendsen.

Stjernehimlen, Henry Nørgaard.

Stjernernes Privatliv, Roy A. Gallant.