Pressemeddelelser

web billede DK

PRESSEMEDDELELSE den 1. september 2018

FUNKLENDE EFTERFEST I RUNDETAARN

Ny udstilling med næsten 200 smykker og sølvobjekter hylder landets eneste dedikerede – og nu lukkede videreuddannelse for guld-, sølvsmede og formgivere.

Udstillingen ”Efterfest – en fejring af dansk smykkekunst og sølvkorpus gennem 65 år” viser, hvad afgangseleverne fra Guldsmedehøjskolen og senere kaldet Institut for Ædelmetal har kunnet drive det til.  Næsten 200 forskellige værker vil afspejle ikke bare den moderne smykkekunsts historie, men også en mangfoldighed af håndværksmæssige teknikker, materialer, former og fortolkninger af en fingerring, et armbånd, en broche eller et halssmykke. Samtidig får en række sølvsmedes imponerende værker plads side om side med de bærbare værker.

”Formålet med udstillingen er først og fremmest at sætte fokus på, hvad en kunstnerisk efteruddannelse kan føre til. Værkerne er vidt forskellige, og vi håber, at publikum vil fornemme det overflødighedshorn af håndværk, kreativitet og engagement, der ligger bag dem alle”, siger en af de to initiativtagere bag, smykkekunstner Maria Tsoskunoglu, der ligesom sin kollega Nanna Obel også er uddannet fra Institut for Ædelmetal.

Udover ønsket om at præsentere et væld af smykkekunst-værker for publikum og sætte et værdigt punktum for den nu lukkede uddannelse, hersker også håbet om at plante en spire til noget nyt: ”Udstillingen skal ikke ses som gravøl over en lukket uddannelse. Derimod har vi på en sjov og uhøjtidelig måde villet synliggøre, at smykkekunsten og sølvkorpus er fag, der i høj grad lever og bygger på kvalificerede, kunstneriske processer – den slags der blandt andet blev undervist i på skolen. Og vi håber, at udstillingen kan være med til at puste liv i og inspirere til nye uddannelsesmæssige tiltag”, forklarer Nanna Obel.

Stolte traditioner i bevægelse
Skolen for Brugskunst hed den første institution, der i 1953 afsluttede det første hold afgangselever. I løbet af skolens knap 65-årige historie har ca. 350 elever taget afgang og fået den beskyttede titel ”Ædelmetalformgiver”. Det er imidlertid ikke en dækkende titel: ”I de første år af uddannelsens historie var der ligeligt fokus på det traditionelle håndværk som på kunsten – det var især klassiske materialer som guld, sølv og ædelstene, der herskede blandt værkerne. Lidt efter lidt ser man nye materialer snige sig ind, og det klassiske håndværk udvikles eller tvistes til ukendelighed og giver plads til mere konceptuelle og provokerende værker i utraditionelle materialer og formgivning”, forklarer Maria Tsoskunoglu.

En lang række kendte smykkekunstnere og sølvsmede er uddannet fra skolen – fx Karen Strand, Ole Bent Pedersen, Lasse Bæhring, Yuki Ferdinandsen, Claus Bjerring, Bodil Binner, Katrine Borup, Gitte Bjørn, Nicolai Appel, Christine Bukkehave m.fl. ”Det har været utroligt spændende at se, hvor mange forskellige værker, der er dukket op – såvel fra ukendte som etablerede i branchen. Vi har ikke udøvet anden censur end, at hver udstiller skulle vælge ét værk. På den måde har de deltagende udstillere selv kunnet vælge et repræsentativt værk – eller kreere et helt nyt – uden vores smagsdomme”, fastslår Nanna Obel.

Fakta om udstillingen:
– Åbner for publikum den 1. december 2018 i Rundetaarns Bibliotekssal og kan ses frem til den 13. januar 2019. Entré 25kr.
– Åbningstider:  Alle dage fra kl. 10-18, tirsdage og onsdage kl. 10-21. Dog lukket den 24., 25. december og 1. januar. 31. december lukkes kl. 15
– Der er ”Tower Talk” torsdag den 6. december 2018 kl. 17
– Der afholdes offentligt smykkeseminar den 10. januar 2019 – se Facebook og Rundetaarns hjemmeside for mere info og tilmelding.

Om uddannelsen:
Skolen var i de første år en linje på ”Skolen for brugskunst” og blev sidenhen til ”Guldsmedehøjskolen” og endeligt i 1989 til ”Institut for Ædelmetal”. Oprindelig var uddannelsen en efteruddannelse for guld- og sølvsmede. Senere blev den også tilgængelig for andre med en designuddannelse bag sig eller tilsvarende færdigheder i især de håndværksmæssige teknikker på skolen. Sidste hold tog afgang i sommeren 2016.
Der findes lignende uddannelser i Danmark, dog med et andet fokus, fx ”Accessory design” på Designskolen Kolding og KEAs PBA i Smykker.

Kontaktpersoner:
Projektleder Maria Tsoskunoglu, mariasft@gmail.com, 61 71 94 40
Projektleder Nanna Obel, nanna@obel.com, 22 29 10 19

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Grosserer L.F. Foghts Fond, Det Obelske Familiefond, Kjøbenhavns Guldsmedelaug, Nationalbankens Jubilæumsfond, Augustinus Fonden, Beckett Fonden, Konsul George Jorck og hustru Emma Jorck’s Fond, Metal Vennerne, Aktiv Guld, Ravstedhus, Frits Pedersen A/S og Discoworld.dk– og forsikret af Brookfield.

 

 

den_gyldne_web_rgb

PRESSEMEDDELELSE
VEJRET RUNDT

Kunstnersammenslutningen Den Gyldne og TV 2 Vejret har sammen skabt en udstilling i Rundetaarn om det nordiske vejr.

Hvordan bliver regnbuer til, hvordan opstår tørke? Hvorfor taler vi så meget om vejret, og hvad betyder vejret for vores liv? Hvordan påvirker det vores sindstilstande og den måde, vi indretter os og ikke mindst udtrykker os på i Norden?

Kunstnersammenslutningen Den Gyldne er, efter mere end 25 år med store nordiske gruppeudstillinger, gået sammen med TV2 Vejret om at skabe Vejret Rundt – sammenslutningens sidste udstilling. Kunst og meteorologi optræder side om side og danner tilsammen et komplekst billede af det nordiske menneskes forhold til vejret. Meget passende danner Rundetaarn ramme om udstillingen. Fra toppen af tårnet blev der i 1700-tallet foretaget nogle af de tidligste meteorologiske målinger.

Med afsæt i de fire årstider og vejrfænomener som storm, sne, tørke, torden, regnbuer, vind og solskin har medlemmer af Den Gyldne sammen med ni nordiske gæstekunstnere skabt værker, der på hver deres måde fortolker vejret og dets relation til mennesket. TV2 Vejret går i dialog med kunsten og præsenterer os, gennem videoer, plakater, lyd og vejrtæpper, for de meteorologiske forklaringer på de fænomener, kunstnerne har fortolket. Udstillingen kommer med andre ord hele vejret rundt.

Det omskiftelige vejr har gennem flere årtusinder formet levevilkårene for mennesker i de nordiske lande og har altid været en kilde til inspiration for kunstnere. Vejret Rundt præsenterer os for en lang række aktuelle kunstneriske fortolkninger af vejret, med værker, der udtrykker menneskets følelsesmæssige tilknytning til vejret, værker, der mimer velkendte vejrfænomener, og værker, der peger på de mere ekstreme vejrforhold, vi kan forvente os i fremtiden som følge af de klimatiske forandringer.

Deltagende kunstnere: Aka Høegh (GL), Annelise Kalbak, Annette Holdensen, Birgitte Thorlacius, Bjarke Regn Svendsen, Bjarne Werner Sørensen , Claus Egemose, Else Ploug Isaksen, Frode Gundorf Nielsen, Gorm Eriksen, Hans Oldau Krull, Hjördis Haack, Jaakko Niemelä (SF), Jette Gejl Kristensen, Karin Olesen, Ken Denning, Laila Westergaard, Marianne Jørgensen, Ole Folmer Hansen, Olov Tällström (S), Peter Svedberg (S), Solveig Lohne, Steffen Tast, Søren Birk, Tanja Nelleman, Torbjørn Olsen (FO), Trondur Patursson (FO), Viel Bjerkestedt Andersen (N).

Undervejs i udstillingen afholdes en Tower Talk med kunstnere og meteorologer den 9. oktober kl. 17, og på Kulturnatten 12. oktober går TV 2 Vejret live, se program og læs mere om udstillingen på rundetaarn.dk.
Udstillingen kan opleves i Rundetaarn:
6. oktober til 11. november 2018

Åbent alle dage kl. 10-18
Tirsdage og onsdage kl. 10-21

Entré: 25kr/5kr for børn (5-15år)

 

Kontakt:
Den Gyldne
Bjarne Werner Sørensen

post@bjarne.ws

http://www.dengyldne.dk/om_dengyldne.html

TV 2 Vejret
Lone Seir Carstensen
seir@tv2.dk

 

 

 

DANSK GOBELINKUNST 20-års jubilæumsudstilling

 

Dansk Gobelinkunst fejrer sit 20-års jubilæum i Rundetaarn, hvor 22 vævere viser deres værker.

Incitamentet til gruppens dannelse i 90’erne var dengang et ønske om at vise, hvad danske billedvævere formår, og i fællesskab skabe udstillinger af meget store vævede værker. En grundregel for gruppen er fortsat, at de viste værker skal være mindst 3m2 store.

Med udstillingen i Rundetaarn markerer gruppen, at det er 20 år siden den udstillede første gang. Dengang på Kunstindustrimuseet [Designmuseum Danmark] og på Køge Skitsesamling i 1998. Siden har fulgt en hel række udstillinger i ind- og udland, senest (2015) i Vinterpaladset, Sankt Petersborg.

I 2005 udstillede Dansk Gobelinkunst også i Rundetaarn, hvor tæpperne smukt indtog væggene i det store rum. På jubilæumsudstillingen i Rundetaarn suppleres for første gang med en række små arbejder.

 

Alchemy,Inka Kivalo

[Alchemy] 190 x 150cm. Inka Kivalo, 2017

Udstillere

Margrethe Agger, Helle Baslund, Anne Bjørn, Anet Brusgaard, Anne Marie Egemose, Berthe Forchhammer, Annette Graae, Kari Guddal, Jenny Hansen, Ane Henriksen, Nanna Hertoft, Sanne Ransby, Elisabeth Ryde, Charlotte Schrøder, Hanne Skyum, Ann Sloth, Randi Studsgarth, Jette Thyssen, Anette Blæsbjerg Ørom, Gæster: Mette Clausen, Jette Hartvig, Inka Kivalo

 

Udstillingen kan opleves:

Rundetaarn, i perioden fra:

  1. august til 30. september, 2018

Købmagergade 52A, 1150 Kbh K

Åbent alle dage, kl. 10-20

Entré 25kr/5kr for børn (5-15år inkl.)

 

Udstillingen åbnes:

Fredag d. 24. august, kl. 16-18, hvor pressen er velkommen at deltage

Åbningstale ved Mirjam Gelfer. Et 64-sidet katalog er udgivet i forbindelse med udstillingen.

 

Tower Talk

Torsdag, d. 30. august kl. 17.

Udstillerne Randi Studsgarth og Anne Bjørn tager os bag Dansk Gobelinkunst

og fortæller om udvalgte værker.

webbillede

 

[Palmyra] 107×230 cm. Charlotte Schrøder, 2016

 

For yderligere information:

Dansk Gobelinkunst v.

Anette Blæsbjerg Ørom

fiber@aborom.dk

danskgobelinkunst.dk