Sådan levede vi

Hus_t+©mmerhandler_Joh_Jens
Hus for tømmerhandler Joh. Jensen, Klampenborg, 1949
© Danmarks Kunstbibliotek. Foto: Roberto Fortuna

Links til pressebilleder findes nederst i mailen

Rundetaarns udstillingssal 23. november – 2. februar 2014

Udstillingen ”Sådan levede vi” sætter fokus på arkitektens rolle og funktion i samfundet mellem 1945 og 1975 –  Med 35 arkitekturmodeller, suppleret med tegninger, fotos og akvareller fra Danmarks Kunstbiblioteks nyrestaurerede samling, der normalt ikke er tilgængelig for offentligheden.

Efter 2. Verdenskrig og frem til 1970’erne fik arkitekterne en nøgleposition i opbygningen af det danske velfærdssamfund. Der skulle opføres skoler, sygehuse og boliger til den voksende befolkning, og Arne Jacobsen, Jørn Utzon og Svenn Eske Kristensen var blandt de navne, der satte dansk arkitektur på verdenskortet i denne periode.

Sanseligt og velfungerende
Byggerierne er i dag en del af Danmarks kulturarv, men ved første øjekast ser de måske ikke ud af så meget. Kun få ved, at der virkelig blev tænkt over tingene, når projekterne var på tegnebordet. Funktion og æstetik skulle gå op i en højere enhed og være i samspil med tidens værdier. Det handlede om lys, luft og trivsel for alle borgere i det groende velfærdssamfund, og arkitekterne havde en finger med i spillet lige fra den første streg til den sidste skrue.

Den samfundsansvarlige arkitekt
”Sådan levede vi” viser, hvordan arkitekternes stærke idealer tog form i rækkehuse, højhuse, hoteller, villaer, skoler, fabrikker, svømmehaller m.m. Byggerierne oser af kvalitet og en bevidsthed om, at det er mennesker, der skulle arbejde, bo og trives bag murene.
I udstillingen er arkitektmodellerne suppleret med tekster, der forklarer om den historiske kontekst, bygningen og de bærende værdier. I sin helhed fortæller ”Sådan levede vi” historien om den samfundsansvarlige arkitekt, og om en arkitektur, der var et udtryk for fællesskabets ønske om gode fysiske forhold til alle.

Den moderne arkitekt
Ud over ønsket om at vise de unikke arkitekturmodeller, tegninger og fotos frem, vil udstillerne også sætte vores tid i relief. ”Der er meget tankegods, man kan lære af,” fortæller arrangørerne Badeloch Vera Noldus, Jannie Rosenberg Bendsen og Claus M. Smidt. ”Publikum kan reflektere over, hvad velfærdsstaten er i dag – om vi kan bruge de idealer, man havde dengang. Det giver anledning til at rejse spørgsmålet om, hvilken rolle arkitekten skal spille i det moderne samfund.”

—————————————————————————————

Links til pressebilleder:

Hus for tømmerhandler Joh. Jensen
Billedtekst: Hus for tømmerhandler Joh. Jensen, Klampenborg, 1949
Kreditering: © Danmarks Kunstbibliotek. Foto: Roberto Fortuna

Kubeflex typehus
Billedtekst Arne Jacobsen, Kubeflex typehus, 1971. Kreditering: © Danmarks Kunstbibliotek. Foto: Roberto Fortuna

Brøndby Strand
Billedtekst: Svend Høgsbro og Thorvald Dreyer, Brøndby strand, 1969-73. Kreditering: ©Danmarks Kunstbibliotek. Foto: Roberto Fortuna

Munkegårdsskolen
Billedtekst: Arne Jacobsen, Munkegårdsskolen, Vangede, 1951-57. Kreditering: ©Danmarks Kunstbibliotek

Udstillingen er arrangeret af:
Badeloch Vera Noldus, arkitekturhistoriker MA, PhD
Jannie Rosenberg Bendsen, cand.mag, PhD i moderne kultur og kulturformidling
Claus M. Smidt, kunsthistoriker mag.art.

Udstillingen er støttet af:
Realdania
Dreyers Fond
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal

Yderligere information om udstillingen
Danmarks Kunstbibliotek
Samlingen af Arkitekturtegninger
Seniorforsker Claus M. Smidt
E: clasmi@kunstbib.dk
T: 22 67 41 96