Tower Talk med EFTERFEST

06.12.2018
i: Særarrangement

Maria_Nanna_portr+ªt

Tower Talk med initiativtagerne til udstillingen EFTERFEST; Maria Tsoskunoglu og Nanna Obel torsdag d. 6. december kl. 17

Vi har inviteret de to initiativtagere til udstillingen EFTERFEST ind i Rundetaarn for en talk om udstillingen, der hylder guldsmedefaget og den nu lukkede uddannelse på Guldsmedehøjskolen, senere kaldet Institut for Ædelmetal. Og de to smykkekunstnere har meget på hjerte:

”Formålet med udstillingen er først og fremmest at sætte fokus på, hvad en kunstnerisk efteruddannelse kan føre til. Værkerne er vidt forskellige, og vi håber, at publikum vil fornemme det overflødighedshorn af håndværk, kreativitet og engagement, der ligger bag dem alle”, siger en af de to initiativtagere bag, smykkekunstner Maria Tsoskunoglu, der ligesom sin kollega Nanna Obel også er uddannet fra Institut for Ædelmetal.

Udover ønsket om at præsentere et væld af smykkekunst-værker for publikum og sætte et værdigt punktum for den nu lukkede uddannelse, hersker også håbet om at plante en spire til noget nyt: ”Udstillingen skal ikke ses som gravøl over en lukket uddannelse. Derimod har vi på en sjov og uhøjtidelig måde villet synliggøre, at smykkekunsten og sølvkorpus er fag, der i høj grad lever og bygger på kvalificerede, kunstneriske processer – den slags der blandt andet blev undervist i på skolen. Og vi håber, at udstillingen kan være med til at puste liv i og inspirere til nye uddannelsesmæssige tiltag”, forklarer Nanna Obel.

Stolte traditioner i bevægelse
Skolen for Brugskunst hed den første institution, der i 1953 afsluttede det første hold afgangselever. I løbet af skolens knap 65-årige historie har ca. 350 elever taget afgang og fået den beskyttede titel ”Ædelmetalformgiver”. Det er imidlertid ikke en dækkende titel: ”I de første år af uddannelsens historie var der ligeligt fokus på det traditionelle håndværk som på kunsten – det var især klassiske materialer som guld, sølv og ædelstene, der herskede blandt værkerne. Lidt efter lidt ser man nye materialer snige sig ind, og det klassiske håndværk udvikles eller tvistes til ukendelighed og giver plads til mere konceptuelle og provokerende værker i utraditionelle materialer og formgivning”, forklarer Maria Tsoskunoglu.

En lang række kendte smykkekunstnere og sølvsmede er uddannet fra skolen – fx Karen Strand, Ole Bent Pedersen, Lasse Bæhring, Yuki Ferdinandsen, Claus Bjerring, Bodil Binner, Katrine Borup, Gitte Bjørn, Nicolai Appel, Christine Bukkehave m.fl. ”Det har været utroligt spændende at se, hvor mange forskellige værker, der er dukket op – såvel fra ukendte som etablerede i branchen. Vi har ikke udøvet anden censur end, at hver udstiller skulle vælge ét værk. På den måde har de deltagende udstillere selv kunnet vælge et repræsentativt værk – eller kreere et helt nyt – uden vores smagsdomme”, fastslår Nanna Obel.

Hør mere ved arrangementet Tower Talk torsdag d. 6. december 2018, der koster alm. entré til Rundetaarn 25kr, samt inkluderer et glas vin.