Kugleposten

 

Af Lotte L. Zeuthen

Danmark fik både jernbane, telegraflinje og telefon i den sidste halvdel af 1800-tallet, men indtil da kunne folk kun få kontakt med omverdenen via postvejene, hvor breve og pakker blev transporteret i skibe, på hestevogne og af ridende og gående postbude.

Den vigtigste postrute var København – Hamburg, der siden 1780’erne blev varetaget af karrioler – åbne tohjulede hestevogne. Men karriolerne blev ofte forsinkede, og posten var våd og ødelagt, når den endelig nåede frem.

Løsningen på fragtproblemerne kom i 1815 med kuglepostvognen, en æggeformet gul postvogn, der frem til 1865 kørte fra postkontoret i Købmagergade med retning mod Hamburg op til fire gange om ugen. Ruten gik gennem Vesterport og videre ud af Roskildevej over Fyn og ned til Sønderjylland.

Postvognen var hestetrukket og kunne køre 7,5 km i timen, hvilket var noget af en topfart dengang. Der kunne være 96 kg. post i den æggeformede vogn, som absolut ikke gav plads til ekstra passagerer undervejs. Den offentlige transport måtte postvæsenets holstenske vogne og diligencer tage sig af – kuglepostvognen havde kun fokus på effektiv transport af vigtige breve.

Kuglepostvognen er et unikt eksempel på dansk opfindsomhed, og intet andet land i verden har hverken før eller siden fundet på noget lignende. Læs mere om Kuglepostvognen her

Kilder:
Erik Jensen: Kuglepostvognen – en unik dansk opfindelse, 1996. MuseumsPosten/Post & Tele Museum Danmark
Toke Nørby: Den 3. brevpost (regeringsposten) i vinterperioden 1830/31, Post & Tele Museum
Hans Runge Kristoffersen: De ældste postveje

 

 

Peter C.N. Klæstrup: Kugleposten kører ind på postgården i Købmagergade. Bogtryk – Tidsskrift for Postvæsen, Nr. 2 1880.

Peter C.N. Klæstrup: Kugleposten kører ind på postgården i Købmagergade. Bogtryk – Tidsskrift for Postvæsen, Nr. 2 1880. Klik for større billede.

Rasmus Christiansen: Kuglepostvognen på vej ud af Vesterport. Klik for større billede.

Rasmus Christiansen: Kuglepostvognen på vej ud af Vesterport. Klik for større billede.

Diligence ved Postgården

Rasmus Christiansen: Den agende post ankommer til Københavns Postgaard. Postkort fra Alfred Jacobsens Kunstforlags serie: Dansk Postvæsen før og nu (Beg. af 1800-tallet.). Klik for større billede.