Ligbærere og modstandsfolk

Af Irina Lauritzen

Skråt overfor Rundetaarn ligger St. Kannikestræde, der i mange år var kendt som de lærdes gade til forskel fra Købmagergade, der var en handelsgade. Gaden husede oprindeligt sognets kannikkere, og senere rykkede professorerne fra Københavns Universitet ind.

Borchs Kollegium og Regensen i St. Kannikestræde.

Borchs Kollegium og Regensen i St. Kannikestræde. Københavns Museum. Klik for større foto.

I 1628 flyttede gadens første universitetsstuderende ind i Regensen, Chr. 4.’s nybyggede kollegium. Udover at lave en masse ballade i gaden og komme i slåskamp med beboerne fra Borchs Kollegium, havde regensianerne fra 1712 -1859 også et usædvanligt studiejob: De bar alle gejstlige og borgerlige lig til graven og tjente gode penge på dette kongelige privilegium.

 

 

Under 2. Verdenskrig var Admiral Gjeddes Gård i St. Kannikestræde hovedkontor for modstandsgruppen Dannevirke og dens illegale virksomhed mod den tyske besættelsesmagt. Om natten var der en livlig trafik til og fra gården, og det tiltrak tyskernes opmærksomhed.

Revisor H. C. Steen Hansen. Klik for større foto.

Revisor H. C. Steen Hansen. Tilhører Admiral Gjeddes Gård. Klik for større foto.

De begyndte at skygge nogle af modstandsfolkene og revisor H. C. Steen Hansen, der var leder af modstandsgruppen Dannevirke og ejer af  Gjeddes gård. Steen Hansen blev fanget og sendt i koncentrationslejr i 1943. Hans sekretær Eleonora Petersen blev også anholdt og tortureret til døde.

Revisoren overlevede koncentrationslejeren, og da han vendte tilbage til gården i St. Kannikestræde opførte han en mindetavle for sin trofaste sekretær.

Minetavle for Eleonora Petersen. Klik for større foto.

Minetavle for Eleonora Petersen. Foto: Irina Lauritzen. Klik for større foto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder:

Wikipedia.Kommunitetet

Admiral Gjeddes Gaard er en historisk bygning!

Mindeord. Kristeligt Dagblad.