Åbent i dag kl. 10-20
Bibliotekssalen

Bibliotekssalens historie

Bibliotekssalen ligger halvvejs oppe i Rundetaarn på etagen over Trinitatis Kirke. I den mere end 800 kvadratmeter store sal kan du opleve skiftende udstillinger af blandt andet kunst og kunsthåndværk, og det er også her, der er koncerter og kulturarrangementer og mulighed for at købe en souvenir og en kop kaffe.

Salen blev åbnet for udstillinger i 1987 efter at være blevet brugt til så forskellige ting som malersal for en teatermaler, depot for Zoologisk Museum og lager for en boghandler.

Trinitatis-komplekset med observatorium, kirke og bibliotek

Tre funktioner

Som navnet siger, blev Bibliotekssalen oprindelig indrettet til at huse Københavns Universitets bogsamling. Sammen med Observatoriet på toppen af Rundetaarn og Trinitatis Kirke udgjorde Universitetsbiblioteket en af de tre oprindelige funktioner, som Christian IV ønskede at forene i et samlet byggeri.

Biblioteket blev indviet i 1657 og lå i salen i 200 år, indtil det i 1861 flyttede til nye lokaler i Fiolstræde på grund af pladsmangel.

Følg med, når historisk konsulent Rasmus Agertoft besøger Rundetaarns hemmelige steder - for eksempel under Bibliotekssalens gulv.

Nationalmuseets fødsel

Oprindelig blev Bibliotekssalen indrettet til at huse Københavns Universitets bogsamling, blandt hvis bøger Nationalmuseet blev født i begyndelsen af 1800-tallet. Universitetsbiblioteket blev indviet i 1657 og lå i salen i 200 år, indtil det i 1861 flyttede til nye lokaler på grund af pladsmangel. Bogsamlingen rummede oprindelig omkring 10.000 bind, som stod i bogskabe langs væggene. En af hovedattraktionerne var et såkaldt boghjul, der gjorde det muligt at holde styr på flere åbne bøger samtidig. Et sæt love for biblioteket kom med nøje anvisninger på, hvordan man skulle opføre sig. For eksempel måtte man ikke beskadige bøgerne, optræde ugudeligt, skændes eller kaste op!

Selv om bogsamlingen efterhånden blev mangedoblet, blev der også fra begyndelsen af 1800-tallet plads til en samling fund fra oldtiden for enden af salen. Det var under ordning af denne samling, at idéen om en tredeling af oldtiden i stenalder, bronzealder og jernalder for første gang blev formuleret på et videnskabeligt grundlag. Samlingen udviklede sig senere til Nationalmuseet, der således også har sin begyndelse i Bibliotekssalen.