Åbent i dag 10-20.

I Tycho Brahes fodspor med Tina Ibsen

I år er det 450 år siden at Tycho Brahe så en ny stjerne på himlen. Bliv klogere på Tycho og hans opdagelse med astrofysiker Tina Ibsen og en række partnere fra astronomiens Danmark.

“Den 11. november sidste år, da jeg efter solnedgang som sædvanlig
betragtede stjernerne på den klare himmel, blev jeg opmærksom på, at der lige over mit hoved
strålede en ny og ukendt stjerne, som var meget tydelig i forhold til de andre.” 
(Tycho Brahe, uddrag fra ‘De Nova Stella’, 1573).

Den 11. november 1572 dukkede der en ny stjerne op på himlen, som blev beskrevet i bogen ‘De Nova Stella’ året efter af den danske astronom Tycho Brahe. I forbindelse med 450-året for hans opdagelse af Stella Nova, er en række partnere i astronomiens Danmark gået sammen om at sætte fokus på begivenheden i 2022.

YouTube-serie om Tycho Brahes liv

Følg med Tina Ibsen på rundrejse i Danmark, når hun rejser landet tyndt i sin jagt på viden om Tycho Brahe og hans liv i en ny YouTube-serie i seks afsnit. Turen går fra Observatoriet i Københavns Rundetaarn til Tycho Brahe Museet på Hven, Knutstorp i Skåne, Steno Museet i Aarhus, Kroppedal Museum i Vridsløselille og Roskilde Kloster, hvor Ibsen møder forskellige eksperter og gør os klogere på alt fra Tychos måleinstrumenter og hvad der vakte hans interesse for astronomi til bogen ‘De Nova Stella’.

Serien er skabt af Wernblad Media og Tina Ibsen Formidling i samarbejde med Rundetaarn.

Se alle filmene i serien på Rundetaarns YouTube-kanal.

Lyt til RumSnak Epsiode 64: Tycho Brahe og Supernovaer

Tina Ibsen. Foto: Emil Hougaard.

Vi ved i dag, at Stella Nova – den “nye stjerne” – slet ikke var en ny stjerne, men en supernova. Supernovaer opstår ikke når der dannes en ny stjerne, men derimod når en stjerne ender sine dage.

På årsdagen for Tycho Brahes opdagelse – den 11. november – dryssede vi derfor lidt ekstra stjernestøv over jubilæet, da vi fik fint besøg i Rundetaarn af Tina Ibsen og Anders Høeg Nissen fra RumSnak, astrofysiker og professor Anja C. Andersen, seniorforsker Desiree Della Monica Ferreira fra DTU Space og Rundetaarns egen historiske konsulent Rasmus Agertoft til en helt særlig live-udgave af podcasten RumSnak, der skulle handle om netop supernovaer.

Afsnittet blev optaget i Biblotekssalen foran et levende publikum, der kunne blive klogere på Tycho, hans tid og den “nye stjerne”, der faktisk slet ikke var ny.

Nåede du ikke at få billet? Lyt til RumSnak-episoden ‘Tycho Brahe og Stella Nova – stjernen der var en supernovalige her.

Du kan også se episoden, der blev filmet live i Bibliotekssalen her.

Group 14

Modtag Rundetaarns nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om tårnet og vores arrangementer