Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Den Astronomiske Time: De første galakser
Den Astronomiske Time: De første galakser
I mange hundrede år havde man tænkt, at Universet bestod af vores galakse, Mælkevejen, og ikke mere. Men for 100 år siden skete der en revolution i forståelsen af, hvad der er for et Univers vi er en del af.
Til denne astronomiske aften vil astrofysiker Johan Peter Uldall Fynbo fortælle om det videnskabelige gennembrud der gjorde menneskets forståelse for Universet meget større. Længe havde fortidens astronomer observeret himlens spiraltåger, blandt andet Andromedatågen, men ikke vidst noget om dem. For 100 år siden lykkedes det dem, at måle afstanden til den nærmeste tåge. Denne viste sig at være millioner af lysår væk og et videnskabeligt gennembrud var indtruffet.
Netop denne store opdagelse, og hvad den senere har betydet for forståelsen af Universet og dets mange galakser, vil være hovedtemaet denne aften.
Johan Peter Uldall Fynbo er astrofysiker og professor ved Niels Bohr instituttet. Hans forskningsområde breder sig over blandt andet gammaglimt, galakser, det tidlige Univers og oprindelsen af grundstofferne. I 2005 var han med til at stifte Danmarks grundforskningsfonds center for kosmologi og siden 2018 har han været tilknyttet grundforskningscenteret DAWN, der studerer de første galakser og kvasarer.
Observatoriet er åbent fra kl. 18 og kan besøges før eller efter oplægget, der varer omkring en time inklusive spørgsmål. Observatoriet lukker ligesom Rundetaarn kl. 21.
Arrangementet er en del af Rundetaarns astrofestival KOSMOS.