Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Solkig-søndage i sommerferien
-
11.08.2024
Solkig-søndage i sommerferien
Hver dag i Rundetaarns åbningstid kan besøgende tage et kig ind i observatoriekuplen på toppen. Vær med og kig selv gennem kikkerten, når vi på særlige søndage åbner og bemander Observatoriet og ser nærmere på Solen og dens pletter.
Hver søndag i skolesommerferien (30. juni -11. august 2024) inviterer Rundetaarn til solobservation i selskab med tårnets astronomer.
Normalt må man jo ikke kigge direkte mod Solen, men her i Rundetaarn kan vi se på den gennem teleskopets særlige beskyttende filter. Vores dygtige astronomer betjener kikkerten og kan fortælle meget mere om solpletter, himmelrummet og Europas ældste fungerende observatoriebygning.
Historisk solobservation i Rundetaarn
I 1610 iagttog man for første gang de interessante mørke pletter på Solens overflade gennem en kikkert. Mere end 100 år senere, i 1750’erne, gik den danske astronom Christian Horrebow rundt i Rundetaarns observatorium og funderede over spørgsmålet: Hvad er solpletter? Han mente, at Solen måtte bestå af et kæmpestort lavahav, og at Solen havde ”tidelava” – når det var ”lav-lava” måtte underliggende, mørke bjerge komme til syne gennem overfladen og skabe pletterne.
Hvis det skulle være rigtigt, burde solpletterne altid fremkomme de samme steder. Horrebow satte sig derfor for at kortlægge dem, og mellem 1761 og 1776 observerede han regelmæssigt solpletter fra Rundetaarn. I 1775 skrev han i ”Dansk Historisk Almanak” at, ”det ser ud til at over en årrække gentager antallet og størrelsen af solpletterne sig på Solens overflade”. Han kom samtidig frem til, at fremkomsten af pletterne ikke opstod de samme steder, og bjergteorien måtte derfor forkastes.
Uden at vide det var han en af de første, der beskrev, at solpletterne følger en regelmæssig cyklus – det, vi i dag kalder solcyklussen. Desværre skrev han om sin observation på dansk, og det var der på det tidspunkt ingen, der læste i videnskabelige kredse.
Hvad er solpletter?
Det var først i 1908, at den amerikanske astrofysiker George Hale fandt ud af, at solpletter skyldes magnetfeltlinjer, der bryder gennem Solens overflade. Solpletterne ser mørke ud, fordi de er en smule koldere end resten af Solens overflade.
Har du lyst til at gå i Horrebows fodspor og observere solpletter fra Rundetaarn med egne øjne? Så besøg tårnet i skolernes sommerferie, hvor Observatoriet er bemandet hver søndag mellem 13-16. I selskab med tårnets astronomer kan du se nærmere på Solen gennem teleskopet på tårnets top.
Solkig-søndage er inkluderet i almindelig entré.
Bemærk: Rundetaarn er naturligvis ikke herre over vejret. Hvis det er overskyet, kan vores astronomer ikke garantere, at Solen er synlig fra kikkerten.