
Særudstillinger i 2026: LYS
Næste år byder Rundetaarn indenfor til fire særudstillinger samt en fast temaudstilling, der alle har “lys” som omdrejningspunkt.
I 2026 markerer Rundetaarn 350-året for, at astronom og tidligere leder af Observatoriet Ole Rømer opdagede og bestemte lysets hastighed. Derfor er det overordnede tema for udstillingerne i 2026 netop “LYS”.
Over sommeren 2025 gennemførte Rundetaarn et Open Call og modtog 380 ansøgninger med udstillingsforslag til en periode i Bibliotekssalen.
Ud af disse er valgt fire udstillinger, der på forskellig vis fortolker og formidler lys og til sammen giver et alsidigt perspektiv på temaet gennem bl.a. forskning, samtidskunst og fotografi.
Derudover vil Rundetaarn selv introducere den historiske forbindelse og særlige jubilæumsår med en mindre temaudstilling, der formidler Ole Rømers historie, betydning for Trinitatis-komplekset og hans opdagelse af lyset hastighed, som offentliggjordes i 1676. Denne introducerende udstilling vil kunne opleves i Bibliotekssalen fra 6. februar 2026 til 4. januar 2027.
AD LUCEM
6. februar – 6. april
Årets begynder med et samarbejde mellem svenske fotograf Cecilia Ömalm og astrofysiker Göran Östlin, der på fineste vis forener kunst og videnskab. Her vil man kunne opleve en række smukke fotoværker skabt med cyanotopi – en historisk fotografisk teknik fra 1800-tallet, hvor sollys og jernsalt anvendes til at fremkalde billederne, hvilket giver de særegne og smukke blå nuancer.
I Ad Lucem fremkaldes der originale værker relateret til astronomi, bl.a. fra Observatoriet i Paris hvor Ole Rømer arbejde i en årrække, hvilket er med til at skabe en visuel forbindelse mellem fortidens observationer og nutidens kunstneriske fortolkning af lys og tid.
EFTERGLØD · SAMTALER OM LYS
17. april – 21. juni
I denne hyldest til lyset som fænomen og til forbindelsen mellem kunst og videnskab undersøger en række kunstnere lysets betydning gennem deres værker.
De udvalgte kunstnere repræsenterer en alsidig og eksperimenterende tilgang til billedkunst. De arbejder med lys i et kunstnerisk rum, hvor lys ikke blot opfattes som en fysisk faktor, men også som et fænomen, der kan påvirke vores perception og oplevelse. Kunstnerne arbejder med, hvordan lys skaber rum, form og stemning, og hvordan det arbejder sammen med vores sanser og bevidsthed.
Udstillingen kurateres af Biba Fibiger og Veronica Rigét.
ISENS BRYDNINGER
26. juni – 20. september
Ved at benytte polariseret lys kan is ændre farver og afsløre skjulte informationer, der giver indsigt i spørgsmål om arv og miljø langt tilbage i tiden. På den måde kan vi kaste nyt lys over vores forståelse af klimaets udvikling og de udfordringer, vi står over for i dag.
I Isens brydninger har Visual Science Studio indgået et samarbejde med Niels Bohr Instituttet, Center for Is og Klima, og fået lov at følge to forskere på tæt hold i deres arbejde med at læse isen. Udstillingen formidler på den måde kompleks klimavidenskab gennem et kunstnerisk visuelt univers, der kombinerer en sanselig og æstetisk oplevelse med viden og indsigt for at skabe dialog og følelsesmæssigt engagement i klodens klimaudfordringer.
LIGHT ECHOES
2. oktober 2026 – 3. januar 2027
Det kan være en udfordring for forskere at skabe bred forståelse for deres opdagelser, og her kan kunsten spille en vigtig rolle i at formidle og visualisere dem. I denne udstilling undersøger kunstnere, kuratorer og astrofysikere, hvordan forholdet mellem lys og tid påvirker kosmiske fænomener såsom Universets udvidelse, observation af fjerne galakser og eksplosion af massive stjerner. Det gør de gennem fire installationer og et lydlandskab.
Udstillingens titel refererer til det astronomiske fænomen lysekko, hvor lyset fra en fjern stjerneeksplosion, der oprindeligt spredtes i alle retninger, nu reflekteres af interstellart støv. Samtidig fungerer lysekkoet som en metafor for kunstnernes arbejde og samarbejdet med andre faggrupper. Ved at spejle videnskabelige opdagelser gennem kunstneriske udtryk bliver der skabt nye måder at se og forstå universet på.
Udstillingen samler deltagere fra forskellige fagområder, herunder kunstnerne Jo Verwohlt & Pieter Maria Steyaert (DK/BE), Ligia Bouton (USA), Lea Porsager (DK) og Semiconductor (UK), kurator og forsker Irene Campolmi samt astrofysikere fra DARK, forskningsenheden for kosmologi og udforskning af Universet ved Niels Bohr Institutet i København: Jo Verwohlt, Jens Hjorth, Christa Gall, Marianne Vestergaard og Radoslaw Jan Wojtak.