Åbent i dag kl. 10-20
Foto: Sofus Graae

Solnedgang og astronomiske samtaler: Når stjerner støder sammen (UDSOLGT)

Dato
31.05.2023
Tid
20:00
Sted
Rundetaarn
Pris
100 kr.

Solnedgang og astronomiske samtaler: Når stjerner støder sammen (UDSOLGT)

Til en særlig sommerudgave af ”Stjernekig og astronomiske samtaler” får Rundetaarn besøg af den unge fysiker Albert Sneppen, der igen er aktuel med en markant opdagelse. Efter oplægget er der drinks på toppen, hvor dj og vært på P8 Jazz Jonas Visti sørger for musikken, mens solen går ned over København. 

Et kosmisk trafikuheld. Sådan beskriver Albert Sneppen, fysiker og ph.d.-studerende ved Niels Bohr Institutet, selv den eksplosion, der fandt sted, da to neutronstjerner stødte sammen for 150 millioner år siden i en fjern galakse.

Der må dog have været tale om et usædvanlig smukt trafikuheld, for eksplosionen, hvor materiale blev kastet ud til alle sider, var kuglerund og symmetrisk. Det viser Albert Sneppens nyeste forskning, og hermed har den unge fysiker endnu en gang leveret banebrydende ny viden om universet.

Det er nemlig ikke første gang, Albert Sneppen har gjort sig internationalt bemærket. Som 22-årig vakte han for et par år siden stor opmærksomhed på grund af sin skelsættende opdagelse af, hvordan lyset afbøjes ved universets sorte huller – en opdagelse, han fortalte om i Rundetaarn til den første omgang ”Stjernekig og astronomiske samtaler” i 2021.

Musik på toppen

Albert Sneppen vender tilbage til tårnet, når Rundetaarn inviterer til en særlig sommerudgave af ”Stjernekig og astronomiske samtaler” den sidste dag i maj. Denne gang bliver det med et oplæg om, hvad der sker, når stjerner støder sammen, og hvilke perspektiver hans nyeste opdagelse har. Og i stedet for stjernekig er der bagefter mulighed for en drink på toppen af tårnet, mens solen går ned over byens tårne og tage. Solnedgangen ledsages af stemningsfuld musik leveret af dj Jonas Visti.

Jonas Visti har de sidste 10 år floreret som en alsidig skikkelse på den danske musikscene, uanset om det er i form af hans værtskab på Danmarks Radios’ P8 Jazz, som dj på landets spillesteder og klubber, lydkurator på Statens Museum for Kunst eller som konferencier på forskellige festivaler rundtomkring i landet.

Derudover har Jonas Visti gennem mange rejser til verdens afkroge en stadigt voksende vinylsamling, som på varmeste vis kommer til at sno sig stramt, men kærligt om publikums følelsesregister, lover han.

Jonas Visti

Universets alder

Mere lyst end under en dansk solnedgang så det ud i dagene efter de to neutronstjerners sammenstød for millioner af år siden. Dengang lyste stjernerne op med samme intensitet som en milliard sole, og eksplosionen skabte de tungeste grundstoffer i den periodiske tabel og fødte et lillebitte sort hul.

Sammenstødet kan lære os om fysikkens love i et af universets mest ekstreme miljøer og om oprindelsen af atomer i vores krop, ja, måske kan det tilmed afsløre alderen på hele universet, fortæller Albert Sneppen.

Den særlige sommerudgave af ”Stjernekig og astronomiske samtaler” kaldes ”Solnedgang og astronomiske samtaler”, men bortset fra navnet er formålet det samme – at blive klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på, i unikke omgivelser i det gamle tårn.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.