Åbent i dag kl. 10-20
Foto: Jørn Albertus

Stjernernes sang

Dato
28.02.2024
Tid
19:00 - 20:00
Sted
Bibliotekssalen
Pris
80 kr.

Stjernernes sang

Vidste du, at mange himmellegemer har deres egen tone i et stort orkester, som vi bare ikke kan høre, fordi det er omgivet af en vakuumklokke? Hør mere, når museumsinspektør Lars Occhionero går i sporene på menneskets søgen efter himmelsk musik.

Siden antikken har mennesker talt om stjernernes sang eller sfærernes harmoni og søgt efter den guddommelige symfoni, som man mente opstod, når universets sfærer roterede. Det var blandt andet denne søgen, der var med til at lede astronomen Johannes Kepler mod forståelsen af planeternes dans på himlen.

Opfattelsen af, at der er toner i universet, er imidlertid ikke ren forestilling. Mange himmellegemer vibrerer rent faktisk og har hver sin tone og klang i et stort orkester, som blot er omgivet af en vakuumklokke, der forhindrer os i at høre det.

Stjernernes usynlige indre

Men der er tricks, som gør det muligt at måle stjernernes musik, og de tricks vil astrofysiker Lars Occhionero delagtiggøre os i til februar måneds ”Stjernekig og astronomiske samtaler”.

I sit oplæg fortæller Lars Occhionero, hvordan søgen efter himmelsk musik har ført astronomien frem, ligesom han præsenterer en ny gren af astrofysikken, den såkaldte asteroseismologi eller videnskaben om stjernernes svingninger eller musik. Ved hjælp af den kan man lære om stjernernes usynlige indre – dér, hvor selve stjernernes lys dannes.

Universets skønhed

Lars Occhionero er museumsinspektør på Kroppedal Museum, der blandt andet har det nationale ansvar for den danske astronomihistorie. Ud over at beskæftige sig med asteroseismologi ynder han at finde koblinger mellem astrofysik, videnskabshistorie og populærkultur i sin søgen efter måder at forstå universets skønhed.

Før og efter oplægget er der mulighed for at besøge Observatoriet på toppen af Rundetaarn og selv kigge ud i verdensrummet assisteret af tårnets dygtige astronomer.

”Stjernekig og astronomiske samtaler” finder sted i Rundetaarn en gang om måneden hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med nye tanker i unikke omgivelser i det gamle tårn.

Observatoriet er åbent fra kl. 18 og kan besøges før eller efter oplægget, der varer omkring en time inklusive spørgsmål. Observatoriet lukker ligesom Rundetaarn kl. 21.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.