Åbent i dag kl. 10-20
Foto af David Giraldo

1+1=11

Dato
09.07.2021
-
29.08.2021
Sted
Bibliotekssalen
Pris
Inkluderet i alm. entré

1+1=11

Ny udstilling i Rundetaarn præsenterer dansk og colombiansk kunsthåndværk i forening gennem projektet “1+1=11”, hvor designere og kunsthåndværkere fra de to kulturer fortolker hinandens arbejde.

Projektet “1+1=11” er et tværkulturelt design- og oplysningsprojekt efter initiativ af designer Jeppe Skjøde Knudsen. 11 danske designere og kvinder fra wayuu-folket i Colombia har skabt værkerne på udstillingen, som på eksperimenterende vis fortæller om wayuu-kulturen qua folkets kunsthåndværk.

I de nordligste dele af Colombia og Venezuela kæmper wayuu-folket en kamp mod generel ressourcemangel, klimaforandringer og korruption. På trods af disse udfordringer viderefører wayuu-folket en gammel og stærk kultur i La Guajira territoriet. Det er en livsførelse, hvori deres farvestrålende, traditionelle kunsthåndværk spiller en central rolle. Folkets kvinder lærer principperne for de traditionelle væve- og hækleteknikker i de tidlige teenageår og bruger så resten af livet på at raffinere deres tilgang og stil.

På udstillingen præsenterer kulturforeningen Dynamo projektets 11 værker, der hver består af to dele: et vægtæppe og en taske. Tæpperne er designet af 11 danske designere. Taskerne af wayuu-kvinderne, efter deres egne mønstre. Udstillingen ledsages desuden af fotografier, der på dokumentarisk vis fremstiller wayuu-folkets dagligdag, samt traditionelt wayuu-kunsthåndværk. Titlen “1+1=11” refererer til det generelle samarbejde og kulturmødet mellem traditionerne.

Idéen til projektet opstod da initiativtager Jeppe Skjøde Knudsen, i 2016, stødte på kunsthåndværket og på denne baggrund mødte wayuu-folket. Han er flere gange siden vendt tilbage for at lave research til projektet, og sammen med kulturforeningen Dynamo vil han nu bidrage til, at man i Danmark får øjnene op for det smukke kunsthåndværk.

Fremover ønsker kulturforeningen Dynamo at skabe samarbejdsprojekter, der vil kunne være til gavn for wayuu-kvinderne; økonomisk og således i deres hverdag. Dette arbejde er pågående og et udviklingsarbejde, der formuleres i fællesskab med kvinderne – og altså i samhørighed med deres ønsker for fremtiden.

Yderligere samarbejdspartner er Oxfam IBIS, der allerede – sammen med en række stærke wayuu-kvinder – kæmper for folkets rettigheder og selvstændighed, ved i fællesskab at tage vare på territoriets uafhængighed.

Der vil i forbindelse med udstillingen arrangeres foredrag, workshop, Tower Talk og filmfremvisninger som formidler projektets tilblivelsesproces, wayuu-folkets kunsthåndværk og kultur, samt oplyser omkring deres samfunds udfordringer.”1+1=11″ er støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje, Statens Kunstfond og Oxfam IBIS

Film om oprindelsen for wayuu-folkets kunsthåndværk

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.