Åbent i dag kl. 10-18

Hvad er exoplaneter?

Dato
25.01.2023
Tid
17:00 - 18:00
Sted
Observatoriet
Pris
60 kr.

Hvad er exoplaneter?

Rundetaarn inviterer til ”Stjernekig og astronomiske samtaler” hver måned hele vinterhalvåret. Den 25. januar får vi besøg af astrofysiker Christina Toldbo, som vil gøre os klogere på exoplaneter.

På toppen af Rundetaarn ligger Europas ældste fungerende observatorium. Her har astronomer set på stjerner i flere hundrede år. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med musik, historie og nye tanker i det gamle tårns unikke omgivelser.

Er der mulighed for liv på exoplaneter?

For kun 27 år siden troede vi, at vores Solsystem var unikt – en perlekæde af planeter der var opstået på grund af en række tilfældigheder, der alle skulle forekomme på det helt rigtige tidspunkt. Men med opdagelsen af planeten ’51 Pegasi b’ i oktober 1995 ændrede alt sig.  51 Pegasi b er nemlig en planet som kredser om en anden stjerne end vores egen sol – en såkaldt exoplanet. Siden har vi opdaget mere end 5000 exoplaneter i alle størrelser, kombinationer og afstande, og det har ændret fundamentalt på vores opfattelse af solsystemer og hvordan de dannes. 

Bliv meget klogere på exoplaneter, når vi inviterer til et lille intimt foredrag i Observatoriet med observator og astrofysiker Christina Toldbo.

Program: Stjernekig og astronomiske samtaler

Arrangementet er en del af programserien ‘Stjernekig og astronomiske samtaler’, der finder sted i Rundetaarn en gang om måneden hele vinterhalvåret. Her kan du bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og blive inspireret i de unikke omgivelser i det gamle tårn.

Se fuldt program for 2022 herunder:

Vi synger om lys

Onsdag den 7. december kl. 19
Billetpris 60 kr.
I aften markerer vi årsdagen for Ole Rømers opdagelse af lysets tøven for 346 år siden med oplæg og fællessang om lys i en mørk tid.

Hvad er Exoplaneter?

Onsdag den 25. januar kl. 17
Billetpris 60 kr.
Er der mulighed for liv på exoplaneter? Vi inviterer til et lille intimt foredrag oppe i observatoriet med observator og astrofysiker Christina Toldbo. 

Arven fra Ole Rømer

Onsdag den 8. februar 17
Billetpris 60 kr.
Astrofysiker Tina Ibsen stiller skarpt på universets lys og trækker tråde til den verdensberømte astronom Ole Rømer, der selv slog sine folder i Rundetaarn.

Kvinder i astronomien

Onsdag den 8. marts kl. 19
Billetpris 120 kr.
Vi fejrer kvindernes kampdag ved at sætte fokus på kvinder i astronomien. Hvem har haft særlig betydning i astronomien? Vi smager La Glaces kage opkaldt efter astrofysiker Anja C. Andersen. Foredragsholdere annonceres.

Group 14

Modtag Rundetaarns nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om tårnet og vores arrangementer