Åbent i dag kl. 10-20

Indvielse af Rundetaarns nye bygningstavler

Dato
21.09.2021
Tid
14:00 - 16:00
Sted
Ved porten til Rundetaarn
Pris
Gratis

Indvielse af Rundetaarns nye bygningstavler

De to bygningstavler, der flankerer porten til Rundetaarn, er blevet fornyet og forgyldt, så man igen kan læse deres spændende indskrifter. Kom til indvielse af de nye tavler, og få mere at vide om deres spændende historie.

Porten til Rundetaarn er Rundetaarns begyndelse i mere end én forstand. Det er her, høj og lav siden 1642 er gået ind side om side for at opleve Københavns mest charmerende udsigt og alt det andet, Rundetaarn har at byde på.

Men porten er mere end det. På begge sider af den sidder nemlig bygningstavler, der blandt andet rummer den eneste bevarede angivelse af, hvornår grundstenen til Rundetaarn blev lagt – altså med andre ord Rundetaarns dåbsattest.

Det fineste bladguld

I mange år har det imidlertid været så som så med læsbarheden. Vind og vejr har nemlig forvitret de gamle tavler, og det har derfor længe været et ønske at forny indskrifterne ved at hugge bygningstavlerne på ny. Det er nu sket, og her i foråret er de håndhuggede tavler, der er minutiøse rekonstruktioner af de gamle, blevet sat op i nye sandstensrammer, mens hele portalen samtidig er blevet pudset.

Hvor de gamle bygningstavler nærmest var gråt i gråt, tager de nye sig noget mere majestætisk ud. På bunden af de gamle bogstaver lykkedes det at finde spor af forgyldning, og derfor er de nye indskrifter også blevet belagt med det fineste bladguld, man kan få, så de på ny funkler i solen og er et kongeligt tårn værdig.