Åbent i dag kl. 10-18

Meisen Kimono

Dato
17.06.2023
-
20.08.2023
Sted
Bibliotekssalen
Pris
Inkluderet i alm. entré

Meisen Kimono

Stor privat samling af japanske Meisen-silkekimonoer udstilles for første gang i Danmark.

Grundet Corona-pandemien er udstillingen udsat fra februar 2021 til sommeren 2023. Udstillingen, der er kurateret af Henriette Friis, viser en stor samling af lange og korte japanske Meisen-silkekimonoer fra Meisen-kimonoernes storhedstid fra 1910 til 1955 og fortæller deres historie.

Inspirationen fra Japan til Europa – også kaldet japanisme – er kendt og vist på mange udstillinger. ”Europæismen”, hvor inspirationen mellem Europa og Japan går den anden vej, er mindre vist. Det er en historie om gensidig inspiration cross country.

Det var inspirationen fra den modernistiske europæiske kunst, der i første del af det 20. århundrede fik de japanske kunstnere til at skabe kimonoer i dristige store kompositioner og farver med både stilistiske blomster og nonfigurative abstraktioner.  I 1960’erne og 1970’erne gav disse kompositioner igen inspiration til skandinavisk tekstildesign, for eksempel hos finske Marimekko.

Med til Meisen-kimonoens historie hører, at den var datidens japanske kvinders måde at udtrykke selvstændighed og frigørelse på ved at klæde sig i de dristige kompositioner.

Det er første gang, at man i Danmark får mulighed til at opleve Meisen-kimonoer og høre om deres historie. Det bliver en oplevelse af modernismen, fra figurativt til abstraktion.

Katalog over udstillingen bliver tilgængeligt online.
Se mere på https://www.meisenkimonocollection.com/

Udstillingen er støttet af Toyota-Fonden.

Group 14

Modtag Rundetaarns nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om tårnet og vores arrangementer