Bemærk: Bibliotekssalen og udstillingen “Fra forsker til folk” lukker kl. 18 den 9. oktober grundet et særarrangement i salen.

Åbent i dag kl. 10-18

Poulsen, Pedersen og buesenderen

Dato
02.09.2024
Tid
20:00
Sted
Bibliotekssalen
Pris
Billet: 100kr. SNU-medlemmer: 40kr.

Poulsen, Pedersen og buesenderen

I dag kender de færreste opfinderne Valdemar Poulsen og P.O. Pedersen. Men Pedersen endte som rektor for Polyteknisk Læreanstalt, og Poulsen opfandt i 1902 verdens første radiosender, som kunne udsende lyd. Bliv klogere på Poulsen, Pedersen og buesenderen, når Steno Museets museumsinspektør, Hans Buhl, gæster Rundetaarn.

Opfindelsen blev udviklet i et frugtbart samarbejde, hvor Poulsen var den kreative opfinder, mens Pedersen var teoretikeren. Poulsens buesender rummede kimen til et dansk radioeventyr, men det blev aldrig realiseret. Derimod skete der en forrygende udvikling i USA, som gjorde buesenderen til verdens vigtigste radioteknologi omkring 1. Verdenskrig.

Vær med i september, når Hans Buhl fortæller om Poulsens og Pedersens liv og skildrer buesenderens historie, som viser, at den teknologiske udvikling er et resultat af et komplekst sammenspil mellem geni, industri, politik, økonomi, teknologi og kultur.

Taler: Hans Buhl, cand.scient. i musik og fysik samt ph.d. i teknologihistorie, museumsinspektør for videnskabshistorie på Steno Museet, Science Museerne, Aarhus Universitet.

Foredraget præsenteres af SNU i Rundetaarn i forbindelse med selskabets 200-års jubilæumsudstilling “Fra forsker til folk”, der kan opleves i Bibliotekssalen fra 17. august til 20. oktober. Ved en af vinduesnicherne i Sneglegangen er der også kig til en mindeplade for Valdemar Poulsen.

SNU-medlemmer får rabat på alle talks tilknyttet udstillingen ved brug af en rabatkode.
Er du medlem? Kontakt SNU for mere information om rabatkoden.

SNU blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824 med ambitionen om at give alle mulighed for at høre om de nyeste landvindinger inden for fysik og kemi. Flere store forskere og formidlere har stået i spidsen for SNU gennem tiden, heriblandt H.C. Ørsted selv, havforskeren Martin Knudsen, fysikeren Niels Bohr og astrofysikeren Anja C. Andersen, der i dag er selskabets præsident.

Udstillingen er støttet af 
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Ellehammerfonden, Knud Højgaards Fond, Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, Thomas B. Thriges Fond, William Demant Fonden, Carlsbergfondet, Ticra Fond, Torkil Holms Fond, Topsoe og Ørsted.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.