Åbent i dag 10-20.

Stjernekig og astronomiske samtaler

Dato
04.10.2023
-
06.12.2023
Sted
Bibliotekssalen og Observatoriet
Pris
80 kr.

Stjernekig og astronomiske samtaler

Rundetaarn inviterer til ”Stjernekig og astronomiske samtaler” hver måned hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med videnskab, historie og nye tanker i det gamle tårn.

Rundetaarn er Europas ældste fungerende observatoriebygning. Fra toppen af tårnet har astronomer set på stjerner i flere hundrede år, og tirsdag og onsdag aften i vinterhalvåret kan også tårnets gæster kigge ud i verdensrummet gennem den store linsekikkert fra 1929.

Tættere på stjernerne

Men der er altid mere at sige om rummet, vores plads i det og vores opfattelse af det. Derfor udvider Rundetaarn en gang om måneden i vinterhalvåret den almindelige observatorieaften med et spændende oplæg eller lignende. Det sker til arrangementsrækken ”Stjernekig og astronomiske samtaler”, hvis emner strækker sig fra det fagastronomiske til det kulturhistoriske, men altid har verdensrummet i fokus.

”Stjernekig og astronomiske samtaler” løber fra oktober til marts, og programmet kan variere fra gang til gang. Oplægget finder som regel sted i Bibliotekssalen, og før og efter er der mulighed for at besøge Observatoriet og selv kigge ud i verdensrummet kyndigt assisteret af Rundetaarns dygtige astronomer. Husk varmt tøj!

Program for efteråret 2023

En dansker i rummet med Christina Toldbo
Onsdag den 4. oktober kl. 19
Billetpris: 80 kr.

Med udgangspunkt i Andreas Mogensens aktuelle mission og baseret på sit møde med talrige astronauter fra hele verden fortæller postdoc på DTU Space Christina Toldbo, hvad der skal til for at leve og trives i rummet.

Månefantasier på film med Rasmus Brendstrup
Onsdag den 8. november kl. 19
Billetpris: 80 kr.

Hvordan forestillede vi os Månen, før vi rent faktisk kom derop? Programredaktør i Cinemateket Rasmus Brendstrup fortæller om Månen på film og illustrer gavmildt med nogle af historiens mest vanvittige og visionære filmmagere.

Hvordan laver man en almanak? med Nils Koudahl
Onsdag den 6. december kl. 19
Billetpris: 80 kr.

Hvad er egentlig en almanak, og hvordan har indholdet ændret sig gennem tiden? Redaktør af Københavns Universitets almanak Nils Koudahl er i samtale med Rundetaarns historiske konsulent, Rasmus Agertoft, der også synger for på aftenens fællessange.