Alle dage 10-20
Foto: Emil Hougaard

Aflyst: Stjernekig og astronomiske samtaler: Lys i mørket

Dato
05.01.2022
Tid
19:00
Sted
Rundetaarn

Aflyst: Stjernekig og astronomiske samtaler: Lys i mørket

Arrangementet udsættes til efteråret, og forkøbte billetter refunderes snarest.

Til februar måneds ”Stjernekig og astronomiske samtaler” stiller astrofysikeren Tina Ibsen skarpt på universets lys og trækker tråde til den verdensberømte astronom Ole Rømer, der selv slog sine folder i Rundetaarn.

Lys er astronomernes vigtigste værktøj til at forstå vores univers. Kigger vi op på nattehimlen på en klar nat, glimter stjernerne ned til os, og med teleskoper kan vi observere lys, der er rejst gennem universet i milliarder af år.

Men hvad er lys, og hvad kan det fortælle os om kosmos? Til ”Stjernekig og astronomiske samtaler” i februar stiller astrofysikeren Tina Ibsen skarpt på, hvad lys betyder for astronomien, og hvordan man i dag observerer det med de nyeste teleskoper.

Tina Ibsen, der har vundet priser for sin formidling af astronomi og rumfart, er tidligere formidlingschef på Tycho Brahe Planetarium i København, har udgivet flere bøger om universet og er vært på podcasten RumSnak.

Arven fra Ole Rømer

Under ”Stjernekig og astronomiske samtaler” kommer Tina Ibsen også ind på, hvordan danske forskere gennem historien har gjort os klogere på lyset. Det gælder ikke mindst astronomen Ole Rømer, der i 1670’erne gjorde den sensationelle opdagelse, at lyset bevæger sig med en bestemt hastighed, eller at det tøver, som han selv kaldte det.

Ole Rømer blev senere leder af Observatoriet på toppen af Rundetaarn og har også lagt grunden til den planetmaskine, der stadig befinder sig i tårnet. På planetmaskinen kan man se, hvordan planeterne i solsystemet er placeret lige nu, mens man fra Observatoriet før og efter Tina Ibsens oplæg selv har mulighed for at kigge ud i verdensrummet bistået af Rundetaarns dygtige observatorer.

”Stjernekig og astronomiske samtaler” er en ny satsning i Rundetaarn den første onsdag i hver måned hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med nye tanker i unikke omgivelser i det gamle tårn. Husk varmt tøj!

Group 14

Modtag Rundetaarns nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om tårnet og vores arrangementer