Åbent i dag kl. 10-20

Stjernekig og astronomiske samtaler: Vi synger om lyset

Dato
07.12.2022
Tid
19:00
Sted
Bibliotekssalen / Observatoriet
Pris
60 kr.

Stjernekig og astronomiske samtaler: Vi synger om lyset

Den 7. december 1676 offentliggjorde den danske astronom Ole Rømer sin banebrydende opdagelse af lysets hastighed i det franske tidsskrift Journal de Sçavans. Nøjagtig 346 år senere markerer vi årsdagen i Rundetaarn med en aften med ”Stjernekig og astronomiske samtaler”, der står i både lysets og Ole Rømers tegn.

Lys er vigtigt – særlig i en mørk tid. I december måneds ”Stjernekig og astronomiske samtaler” skal vi derfor synge fællessange om lyset, som det er blevet beskrevet både konkret og symbolsk. Og bare rolig: I anledning af julemåneden titter der naturligvis også en julesang eller to ind. Fællessangene akkompagneres af Rundetaarns egen Johan May Nitschke på Bibliotekssalens koncertflygel.

Mellem sangene fortæller historisk konsulent i Rundetaarn Rasmus Agertoft om Ole Rømer og hans forbindelse med det gamle tårn. For selv om det var i Paris, at Rømer gjorde sin store opdagelse, spillede tårnet både før og efter hans ophold i Frankrig en stor rolle. Ja, faktisk var Ole Rømer næppe kommet til Paris, hvis det ikke havde været for Rundetaarn.

Kig selv i den store kikkert

Efter at have sunget og hørt om Ole Rømer er der mulighed for at besøge Observatoriet på toppen af Rundetaarn, som Rømer var leder af. Her kan du selv kigge ud i verdensrummet bistået af Rundetaarns dygtige observatorer. Husk varmt tøj!

Program: Stjernekig og astronomiske samtaler

Arrangementet er en del af programserien ‘Stjernekig og astronomiske samtaler’, der finder sted i Rundetaarn en gang om måneden hele vinterhalvåret. Her kan du bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og blive inspireret i de unikke omgivelser i det gamle tårn.

Se fuldt program for 2022 herunder:

Vi synger om lys

Onsdag den 7. december kl. 19
Billetpris 60 kr.
I aften markerer vi årsdagen for Ole Rømers opdagelse af lysets tøven for 346 år siden med oplæg og fællessang om lys i en mørk tid.

Hvad er Exoplaneter?

Onsdag den 25. januar kl. 17
Billetpris 60 kr.
Er der mulighed for liv på exoplaneter? Vi inviterer til et lille intimt foredrag oppe i observatoriet med observator og astrofysiker Christina Toldbo. 

Arven fra Ole Rømer

Onsdag den 8. februar 17
Billetpris 60 kr.
Astrofysiker Tina Ibsen stiller skarpt på universets lys og trækker tråde til den verdensberømte astronom Ole Rømer, der selv slog sine folder i Rundetaarn.

Kvinder i astronomien

Onsdag den 8. marts kl. 19
Billetpris 120 kr.
Vi fejrer kvindernes kampdag ved at sætte fokus på kvinder i astronomien. Hvem har haft særlig betydning i astronomien? Vi smager La Glaces kage opkaldt efter astrofysiker Anja C. Andersen. Foredragsholdere annonceres.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.