Åbent i dag kl. 10-20

Særrundvisning i det gådefulde Rundetaarn

Hvorfor ser Rundetaarn ud, som det gør, og rummer det mon mystiske hemmeligheder, som har været skjult for alle andre end de særligt indviede? Hør mere om tårnets gåder og symboler til en eksklusiv særrundvisning efter lukketid.

Hvis man stabler Rundetaarn fire gange oven på hinanden, svarer det nogenlunde til højden på den største af de ægyptiske pyramider. Er det tilfældigt, eller skyldes det, at nogen har ført en mystisk viden fra det gamle Ægypten til Christian IV’s København?

Få bygningsværker har indbudt til så fantastiske fortolkninger og været så taknemmelige for mere eller mindre troværdige teorier som Rundetaarn og det bygningskompleks, det er en del af. Som led i arrangementsrækken Den Historiske Time åbner vi porten for en særrundvisning efter lukketid, hvor ansvarlig for historie og formidling Rasmus Agertoft låser de lukkede døre op og fortæller om tårnet og nogle af alle de betydninger, man har tillagt det.

Arven efter Tycho Brahe

Rundvisningen, der slutter med et godt glas vin på toppen af Rundetaarn, kommer ind på alt det, man ikke ser ved første øjekast. For er der en forbindelse mellem den førkristne Mithras-kult og Rundetaarn? Hvad har Tycho Brahes tanker med udformningen af tårnet at gøre? Og hvorfor har Rundetaarn egentlig en Sneglegang?

Det er nogle af de spørgsmål, vi søger svar på til forårets sidste omgang af Den Historiske Time – et nyt format, der dykker ned i Rundetaarns historie gennem foredrag, samtaler, fællessang og netop rundvisning. Bliv klogere, bliv underholdt – og find ud af, hvorfor Rundetaarn er meget mere end et højt, rundt tårn.

En kongelig fødselsdagsfejring

I anledning af Christian IV’s fødselsdag inviterer Rundetaarn til en festlig dag for børn og deres voksne, hvor der er rig mulighed for at lære kongen bedre at kende og træde i hans fodspor. Og hvem ved – måske møder I også Christian IV selv og hans hofdamer?

Det var Christian IV, der byggede Rundetaarn, og det var ikke det eneste, han gjorde. Faktisk forsynede han København og resten af Danmark med bygningsværker, der er så sjove, skøre og sære, at man stadig taler om dem. Christian IV blev født den 12. april 1577, og i anledning af hans fødselsdag inviterer Rundetaarn til et spændende arrangement for børn dagen efter. I dagens anledning har vi inviteret fødselaren selv, der ledsaget af sine to hofdamer vil besigtige sit gamle tårn. Kongen og hans følge kan opleves i hele Rundetaarn fra kl. 13-16.

Måske får I et glimt af kongen, når han går tur i sit runde tårn?

Familierundvisninger: Kongen og hans tårn

Dagen byder også på to rundvisninger i børnehøjde, hvor du kan høre meget mere om Christian IV og hans runde tårn. For hvem var han egentlig, Christian IV, der blev konge som kun 11-årig? Hvad var det for en tid, han levede i? Og hvorfor byggede han Rundetaarn?

Der er rundvisninger på omkring en halv times varighed kl. 14 og kl. 15. Uanset om du er barn eller voksen, koster en billet til rundvisningerne 40 kroner, der også inkluderer entré til Rundetaarn. Der er mulighed for at købe billetter på forhånd til rundvisningerne, der har et begrænset antal pladser.

Familierundvisning kl. 14 – Køb billet her.
Mødested: Ved porten til Rundetaarn.

Familierundvisning kl. 15 – Køb billet her.
Mødested: Ved porten til Rundetaarn.

Kreativt værksted: Byg som kongen

Du kan også prøve at gøre den byggeglade konge kunsten efter ved at lave fantasifulde tårne i det kreative drop-in værksted ”Byg som kongen”. Rundetaarn stiller alle materialer til rådighed i værkstedet, der er åbent mellem kl. 13 og kl. 16 for alle byggeglade gæster, der har betalt entré.

Christian IV’s fødselsdagsfejring i Rundetaarn er en del af arrangementsrækken “Den Historiske Time” – et nyt format, der dykker ned i det gamle tårns historie gennem alt fra rundvisninger og foredrag til fællessang.

Syng Rundetaarns historie

Syng med og bliv klogere på det gamle tårn, når Rundetaarn inviterer til sangaften med både kendte og fuldstændig glemte sange, der tilsammen fortæller om markante begivenheder og personer med forbindelse til Rundetaarn.

”Det var på Rundetaarn, jeg fandt min lykke”, sang Dirch Passer og Ove Sprogøe i filmen ”Det var paa Rundetaarn” fra 1955. Men hvordan lyder historien om det gamle tårn, hvis man går længere tilbage i historien – og synger den som fællessang?

Til denne sangaften i Rundetaarn gør Rundetaarns historie- og formidlingsansvarlige Rasmus Agertoft forsøget, når han udvælger en perlerække af kendte og glemte sange, der fortæller om betydningsfulde begivenheder i det gamle tårn og nogle af de personer, der er kommet her, siden det stod færdigt i 1642. Sangene akkompagneres af Johan Nitschke på Bibliotekssalens flygel.

Sange med revybaggrund

Aftenen byder blandt andet på den sang, som lød fra de skrå brædder i forlystelsesetablissementet Casino, da Danmarks første revy havde premiere nytårsaften 1849. Ved den lejlighed stod Rundetaarn nemlig på scenen som en knap to meter høj papfigur, der prøvede at blive valgt til den nydannede Rigsdag, og en sang blev det altså også til.

Sangen er siden gået i glemmebogen, og det har næppe hjulpet, at melodiangivelsen ”Svensk Melodie” er en anelse ubestemt. Til ”Rundetaarns historie som fællessang” er det imidlertid lykkedes at finde en melodi, der er både svensk og sangbar, så måske er det virkelig den originale.

En anden af aftenens sange, der i øvrigt også har revybaggrund, er landeplagen ”Lille Sommerfugl”. De fleste forbinder den nok med dansktopsangeren Bjørn Tidmand, men sangens historie går længere tilbage og har faktisk også forbindelse med Rundetaarn. Hør hvordan, mens du synger dig gennem Rundetaarns historie som fællessang til første omgang af ”Den Historiske Time” i det gamle tårn.

Arrangementet er en del af ”Den Historiske Time” – et nyt format, der dykker ned i Rundetaarns historie gennem foredrag, samtaler, rundvisning og fællessang. Bliv klogere, bliv underholdt – og find ud af, hvorfor Rundetaarn er meget mere end et højt, rundt tårn.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.