Åbent i dag kl. 10-21
Observatoriet kl. 18-21

H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen

Dato
01.07.2020
-
27.09.2020
Tid
10:00
Sted
Bibliotekssalen
Pris
Inkluderet i alm. entré

H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen

Udstillingen er lukket fra i dag 27. september kl. 16

I anledning af 200-året for opdagelsen af elektromagnetismen viser Rundetaarn en udstilling om naturvidenskabsmanden og kulturpersonligheden H.C. Ørsted.

OBS: Grundet naturvidenskabelig uge er der fra skoleklassernes side vist meget stor interesse for udstillingen fra 21.-25. september. Alle omvisninger er booket, og vi henviser til, at man så vidt muligt lægger sit besøg efter kl. 13.

Omvisninger for skoler: Hvis man ønsker en omvisning i udstillingen med en skoleklasse eller lignende, skal man skrive en mail til snu@naturvidenskab.net og booke sig ind. Så kan vi kan sørge for, at der er guider tilgængelige, og at der ikke kommer for mange på én gang.

De fleste dage fra 10.30-12.30 er der ud over de almindelige guider også “eksperimentorer” fra DFKF (Danmarks Fysik og Kemilærer Forening), som laver diverse små fysikforsøg i udstillingen, så det er som udgangspunkt det bedste tidsrum at komme til en omvisning.

Omvisninger i udstillingen koster ikke ekstra ud over entréprisen til Rundetaarn, som er 10 kr. for elever op til 15 år og 25 kr. for elever og lærere fra 16 år og opefter.

H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen

I år er det 200 år siden, at H.C. Ørsted (1777-1851) opdagede elektromagnetismen. Opdagelsen førte til en rivende videnskabelig og teknisk udvikling og gjorde elektriciteten til en afgørende forudsætning for det moderne samfund.

I anledning af jubilæet danner Rundetaarn ramme om udstillingen ”H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen”, der er arrangeret af Selskabet for Naturlærens Udbredelse. Stedet er ikke tilfældigt valgt, for i de mange år, Ørsted arbejdede hen imod den banebrydende opdagelse, gjorde han flittig brug af Universitetsbiblioteket, der dengang lå i Bibliotekssalen, hvor udstillingen kan opleves.

Faktisk er den apotekeruddannede naturvidenskabsmand knyttet til hele Trinitatis-komplekset. I 1817 promoverede han således ikke mindre end to doktordisputatser i Trinitatis Kirke, eftersom Københavns Universitet og Vor Frue Kirke stadig lå i ruiner efter det britiske bombardement i 1807.

Nålen peger mod Ørsted
For Ørsted var opdagelsen af elektromagnetismen en bekræftelse af enheden og skønheden i naturen. Alt i naturen hænger sammen, mente han. Men netop de romantisk inspirerede tanker gjorde også, at man ikke alle steder tog hans opdagelse helt seriøst. I første omgang affærdigede hans videnskabelige kolleger i Paris den for eksempel som et udslag af tysk drømmeri.

Der skulle dog ikke gå lang tid, før videnskabsmænd rundt i Europa anerkendte opdagelsen og udviklede Ørsteds eksperimenter, og mod slutningen af hans liv kunne en engelsk naturvidenskabsmand sammenfatte hans indsats med ordene: ”Inden for videnskaben kender jeg kun en retning, magnetnålen kan tage, når den pegede mod det europæiske fastland, og det er på min højtagtede ven, professor Ørsted. […] Når man betragter hans rolige væsen, hvem skulle da tro, at han med lethed kunne bevæge en kraft, som er så stor, at den har formået helt at ændre videnskabens status.”

”H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen”, der løber fra den 1. juli til den 27. september 2020, præsenterer H.C. Ørsted som naturvidenskabsmand og som en fremtrædende sprog- og kulturpersonlighed i første halvdel af 1800-tallet – blandt andet som nær ven med H.C. Andersen, der hentede inspiration til adskillige af sine eventyr hos Ørsted, og som i øvrigt også kom i Rundetaarn.

Ørsted-satellitten

Vidste du at?
H.C. Ørsted havde indflydelse på flere områder, blandt andet det danske sprog. Han skabte således over 2000 nye ord, hvoraf mange stadig bruges. Det gælder for eksempel ordene ilt, brint, rumfang og ildsjæl. Et ord som vittighedspil, der betyder en vittighed af skarpt, kritiserende eller angribende indhold, har imidlertid ikke rigtig slået an.

Udstillingen er arrangeret af Selskabet for Naturlærens Udbredelse.

HCØ2020
H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen er en del af HCØ2020, den nationale fejring af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, der markerer både elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund. Se nærmere på hco2020.dk

Støttet af: Otto Mønsteds Fond, Industriens Fond, William Demant Fonden, COWIfonden, Thomas B. Thriges fond, Povl M. Assens Fond, Energiselskabet Ørsted, Danmarks Meteorologiske Institut, Danmarks Tekniske Museum, DTU Teknologihistorie, Danmarks Fysik- og Kemilærerforening, Hauchs Physiske Cabinet, Videnskabernes Selskab, Husbryggeriet Jacobsen og H.C. Andersen Centret.

Udstillingsarkitekt er JAC Studios.

Udstillingen er støttet af Otto Mønsteds Fond, Industriens Fond, William Demant Fonden, COWIfonden, Thomas B. Thriges fond, Povl M. Assens Fond og Energiselskabet Ørsted.

H.C.Ørsted og elektromagnetismen

Group 14

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.