Åbent i dag kl. 10-20
Foto: NASA.JPL-Caltech.Arizona

RUM Videnskabsfestival

Dato
27.08.2022
-
18.09.2022
Sted
Bibliotekssalen
Pris
Særskilt entré til events

RUM Videnskabsfestival

Rundetaarn markerer Videnskabsår22 med tre uger i rummets tegn, hvor kosmos, lys og lyd indtager tårnets Bibliotekssal. RUM Videnskabsfestival byder først på en opdagelsesrejse til vores kosmiske nabo planet Mars og siden transformeres rummet i Bibliotekssalen af kunstværket Contra. Gennem en række talks, udstilling og musik udforskes rummet mellem kunst og videnskab.

Rundetaarn er bygget som astronomisk observatorium og har i århundreder været centrum for videnskab. Kunsten har siden overtaget bøgernes plads i Bibliotekssalen, mens der kigges stadig stjerner og planeter fra tårnets top.

Vores kosmiske nabo
Planeten Mars er centrum for første del af videnskabsfestivalen. I samarbejde med astrofysiker Tina Ibsen vises en miniudstilling om vores kosmiske nabo, som i disse år er genstand for store forskningsprojekter og gemmer på hemmeligheder som videnskaben prøver at afdække. Tina Ibsen, som netop udgivet bogen MARS – Myter, magi og missioner, ledsages af flere foredragsholdere og tager os med på en opdagelsesrejse til Mars; hvordan ville mad og vin smage hvis det var dyrket på Mars? Og hvad der ville ske hvis der blev begået et mord på Mars?

Foto: NASA JPL-Caltech USG

Ren foton energi i kunsten

Et sceneskift tager publikum fra rejsen til Mars tilbage til rummet i Bibliotekssalen, hvor kunst møder videnskab i lysinstallationen Contra. Værket er skabt af kunstnerkollektivet Vertigo og består af ren foton energi, altså de små energipakker af elektromagnetisk stråling, som lys består af. Skabt ud af lys og røg fremkommer et foranderligt, arkitektonisk objekt i rummet, som publikum både kan beskue udefra og træde ind i. Den fysiske form i Contra er to trekanter, der stopper lyset så figurens former og farver træder tydeligt frem. Undervejs fortæller Vertigo om teknikken bag og hvordan de har skabt Contra.

Foto: Vertigo – Contra

Gå på planetstien
Endelig venter en særlig udfordring til tårnets mindste gæster. Børn er velkomne til at løbe, hoppe eller hvad med at gå baglæns på den kringlede planetsti op langs Rundetaarns sneglegang, som punktvis er inddelt i afstande, præcis svarende til solsystemet i meget lille målestok. De syv planeter illustreres og forklares undervejs på turen til tops.

Udstillingsprogram i RUM Videnskabsfestival:

27. august til 7. september MARS – vores kosmiske nabo
9. – 18. september CONTRA – lysinstallation

Bemærk, Bibliotekssalen er lukket den 8. september for udstillingsskift

Festivalprogram:

30.08 Asparges på Mars

Mars er dækket af et lag af brun/rødt støv, som har givet den tilnavnet ’den røde planet’. Støvet på Mars kan hvirvle op i atmosfære og skabe globale støvstorme som har været skyld i at robotten Opportunity måtte lade livet. Men hvad ved vi i dag om det røde støv? Og hvilke muligheder er der for at dyrke afgrøder i det, når mennesket en dag tager turen til Mars?

Denne aften vil astrofysiker Tina Ibsen, der netop har udgivet bogen Mars – myter, magi og missioner kigge nærmere på de små støvkorn sammen med mars-forsker Morten Bo Madsen fra Københavns Universitet, der i mere end 25 år har arbejdet med det røde støv. Efter samtalen vil der blive servere mad lavet på nogle af de ingredienser som med lidt god vilje kan dyrkes på Mars, samt et glas vin.

Program:

19.00-20.00: Samtale mellem Tina Ibsen og Morten Bo Madsen

20.00-20.30: Der serveres vin og Mars-snack inspireret af de muligheder vi vil have for at dyrke mad på Mars.

Pris for arrangementet 210 kr.

01.09 Mars – vores røde nabo

Mars har været kilde til facination, skræk, forundring og frustration for os mennesker gennem tusindevis af år. I dette foredrag vil astrofysiker, Tina Ibsen, der netop har udgivet bogen Mars – Myter, magi og missioner, tage os med på en opdagelsesrejse til Mars, hvor vi vil kigge nærmere på udforskningen af den røde planet. Vi vil se på, hvad ny viden har betydet for vores forestilling om Mars, og samtidig tage et kig på den nyeste forskning, som netop nu forsøger at finde ud af om livet har eksisteret på Mars, eller om det mon stadigvæk gør den dag i dag.

Program:

19.00: Ankomst – der serveres et glas vin

19.00-20.30 – Foredrag ved Tina Ibsen

20.30-21.00 – Mulighed for at tage et kig på nattehimlen over Rundetaarn

06.09 Mord på Mars?

I disse år er der fornyet fokus på at sende mennesker til vores nabokloder. Månen står først på listen, og flere nationer har missioner på tegnebrættet, der skal sende mennesker tilbage hertil. Samtidig arbejder flere nationer og private rumvirksomheder på, at sende mennesker til vores røde naboplanet Mars indenfor de næste årtier. Men hvis vi mennesker skal bebo andre kloder, hvilke love og regler gælder der, når vi forlader vores vandte landegrænser?

Denne aften vil astrofysiker Tina Ibsen, der netop har udgivet bogen Mars – myter, magi og missioner tage dette emne op sammen med Emilie Marley Siemssen, der er rumjurist og ekspert i hvilke love og regler der gælder, når vi sender både mennesker og maskiner ud i rummet.

Program:

19.00-20.00: Samtale mellem Tina Ibsen og Emilie Marley Siemssen

20.00-20.30: Vin og mulighed for at se mini-udstilling om Mars og se aftenudsigten fra Tårnet.

08.09 Udstillingen skifter, Bibliotekssalen er lukket

09.09 RUM åbning af lyskunstværket Contra

Kom med til premiere på værket CONTRA skabt af kunstnerkollektivet VERTIGO.
Aftenen krydres med musik.

16.00 – 19.00 udstillingen er åben

Kl. 17.30-18.15 koncert med sangerinde Helena Gao

10.09 Talk med Radar Contemporary

Denne lørdag inviterer vi til talk med folkene bag udstillingsplatformen Radar Contemporary, kunstnerne Ida Kvetny og Diana Velasco. Ida og Diana vil fortælle om deres arbejde med digital kunst, VR, Radar Contemporary og den helt nye platform Monda Museum.

Radar Contemporary er en kunstnerdrevet udstillingsplatform med fokus på samtidskunstnere, der arbejder inden for kunst og nye teknologier.

Radar Contemporary er grundlagt af kunstnerne Ida Kvetny og Diana Velasco i 2018. Læs mere om Radar Contemporary her

Program:

17.00: Ankomst – der serveres et glas vin

17.15-18.15 – Talk med Radar Contemporary

18.30-20.00 – Mulighed for at tage et kig på aftenhimlen over Rundetaarn

13.09 Talk med Kunstnerkollektivet VERTIGO

Mikkel Meyer og Frederik Hilmer Svanholm vil denne aften give en guidet tur og forklare værket CONTRA. De vil belyse arbejdet bag værket og forklare tankerne og processen bag skabelsen af det. Derudover vil de fortælle hvordan de arbejder i kunstnerkollektivet og hvordan de bruger teknologi i skabelsen af kunst.

Program:

17.00: Ankomst – der serveres et glas vin

17.30-18.30 – omvisning og foredrag ved Vertigo

19-20.00 – Mulighed for at tage et kig på aftenhimlen over Rundetaarn

Pris for arrangementet 150 med et glas vin