
”Imitationer af liv” pop-up performances: Dyrelyde i storbyen
Natur og kultur mødes, når fire klassiske sangere lader køernes sang og ammesøernes grynten fylde Rundetaarn, Hovedbiblioteket, Nikolaj Kunsthal, Thorvaldsens Museum og Glyptoteket under Golden Days.
Øf! Muh! Kykkeliky! Oplev landbrugsdyrenes lyde midt i storbyen, når Kirstine Fogh Vindelevs korværk ”Imitationer af liv” popper op i miniudgave på en række københavnske kulturinstitutioner under Golden Days festival, der i år undersøger landet som fænomen, fortælling, sted og værdibåret slagmark.
Komponist Kirstine Fogh Vindelev er vokset op på landet med den danske sangskat, som ofte romantiserer landlivet. Med ”Imitationer af liv” kommer dyrene til orde i et naturtro korværk for dyrelyde.
Den 16. september vil værket poppe op på fem lokationer – Rundetaarn, Hovedbiblioteket, Nikolaj Kunsthal, Thorvaldsens Museum og Glyptoteket.
Pop-up-versionen af værket varer 10 minutter og opføres først i Rundetaarn og herefter på de øvrige institutioner efter følgende tidsplan:
Rundetaarn
Performance kl. 13.00 – 13.30
Københavns Hovedbibliotek
Performance kl. 13.45 – 14.00
Ved værket ”Kornmark på Nikolaj Plads” ved Nikolaj Kunsthal
Performance kl. 14.15 – 14.45
Thorvaldsens Museum
Performance kl. 14.55 – 15.15
Glyptoteket
Performance kl. 15.40 – 16.00
Bemærk at der på Thorvaldsens Museum, Glyptoteket og i Rundetaarn opkræves alm. entré for at kunne opleve performancen, mens der ved Nikolaj Kunsthal og i Hovedbibliotekets forhal er gratis entré.
Sangere:
Nina Smidth-Brewer
Gustav Johansson
Morten Grove Frandsen
Klara Thordsen


Koncert + Talk: “Imitationer af liv” i Rundetaarn
Øf! Muh! Kykkeliky! Oplev Kirstine Fogh Vindelevs korværk for dyrelyde og hør komponisten fortælle om værket, når landet for en aften flytter ind til byen som led i den årlige Golden Days festival.
Komponist Kirstine Vindelev er vokset op på landet med den danske sangskat, som ofte romantiserer landlivet. Med ”Imitationer af liv” lader hun dyrene komme til orde i et korværk for dyrelyde, som forsøger at forholde sig naturtro til køernes sang og ammesøernes grynten i staldene.
Koncerten opføres af fire klassiske sangere og en slagtøjsspiller midt i byen i Rundetaarns Bibliotekssal og ledsages af en talk, hvor komponisten og den landmand, hvis dyrs lyde værket er baseret på, deltager.
Aftenen er en del af Golden Days festival, der i år undersøger landet som fænomen, fortælling, sted og værdibåret slagmark. Gennem 17 dage i september byder den storbybaserede festival landet op til dans med et program på mere end 150 arrangementer, der flytter byen på landet og landet til byen gennem kunst, arkitektur, tænkning, videnskab og musik.


Familieværksted: Klip dit eget kreative landkort
Børn i alle aldre kan tegne, klippe og klistre deres eget kreative landkort, når Rundetaarn inviterer til familieværksted med udgangspunkt i tårnets fortid som Danmarks geografiske nulpunkt og som led i årets Golden Days-festival.
I 1760’erne begyndte man at opmåle Danmark for at lave det første præcise kort, der dækkede hele landet. Landmålingen var dengang en sidegren af astronomien, og Rundetaarn var derfor centrum for arbejdet.
Om sommeren var landmålerne i gang ude i landet, og om vinteren rentegnede de deres kort. For at kontrollere målingerne lagde de et net af trekanter ud over Danmark med udgangspunkt i Rundetaarns hule kerne. Kernen blev derfor Danmarks geografiske nulpunkt.
Et personligt landkort
Som led i Golden Days-festivalen, der i år har landet som tema, inviterer Rundetaarn til et familieværksted, hvor børn i alle aldre kan komme forbi og tegne, klippe og klistre deres eget kreative landkort – lige til at tage med hjem!
Der vil både være skabeloner til de helt små og mulighed for at lære, hvordan man kan bruge trekanter til at tegne kort for de større børn. Det lyder måske kompliceret, men alle kan skabe deres eget unikke og personlige landkort.
Værkstedet ledes af Liv Andersen, der er uddannet arkitekt med interesse for det legende, humoristiske og kreative rum i arkitekturen. Liv Andersen har blandt andet undervist børn og unge i arkitektur på kunstmuseet Louisiana, Børnekulturhus Ama’r og har afholdt flere kreative værksteder i Rundetaarn.
Arrangementet er en del af Golden Days 2023.


LITTERÆRE LANDSKABER – Fra Vestjylland til Nordsjælland
Dy Plambeck i samtale med Malte Tellerup.
Hvordan indgår landskaber i vores litteratur og fortællinger? Hvordan kan man sætte ord på de sansninger og indtryk, landskaber giver, og det liv og den historie, de rummer? Kom med til en litterær kortlægning af det land og den natur, vi deler i Danmark. Vi spørger her Dy Plambeck og Malte Tellerup, hvilken betydning landskabet har, og hvordan de ser, at landskabet sætter en ramme og påvirker de mennesker, der bor i det.
Arrangementet præsenteres i samarbejde med Hovedbiblioteket og foregår i Rundetaarns Bibliotekssal, hvor man samtidig kan opleve udstillingen ”Dansker med ulve”, der tematiserer, hvorvidt der er plads til vild natur i Danmark.
Billetten koster 60 kr. og inkluderer en croissant og en kop kaffe samt adgang til toppen af Rundetaarn.
Moderator: Steffen Krejberg Knudsen, litterat, idéhistoriker og programansvarlig for Bloom Festival.
Dy Plambeck
Dy Plambeck (f. 1980) debuterede med digtsamlingen ‘Buresø-fortællinger’ i 2005 og har senest udgivet ‘Syng sammen’ om fællessangens tradition og egenskaber. Dy Plambeck er uddannet fra Forfatterskolen i 2004 og vandt i 2019 Politikens Litteraturpris for sin anmelderroste roman ‘Til min søster’. Plambeck er vokset op i provinsbyen Buresø på Sjælland, og både Buresø og provinsen er et tema i hendes forfatterskab. Plambeck interesserer sig for de grundvilkår i tilværelsen, vi ikke selv vælger til, fx det sted, man vokser op, og det miljø, man bliver bundet til. Det afspejler sig også i en nysgerrighed over for, hvordan erindring og minder er knyttet til steder og de ydre og indre landskaber, vi bærer med os.
Malte Tellerup
Malte Tellerup (f. 1989) er cand.mag. i litteraturvidenskab og debuterede med romanen ‘Markløs’ i 2017. Han modtog i 2018 Blixenprisen i kategorien ’Årets litterære talent’. I 2020 udgav han romanen ‘Hedeselskabet’ om tre kunstnervenner, der flytter fra storbyen til en af de tyndest befolkede egne af Danmark for at eksperimentere med nye måder at leve sammen med naturen på. Tidligere i år udkom bogen ‘Spræng fabrikken’ der både er en spændingsroman og en sabotagemanual, hvor vi følger tre unge venner, der planlægger at udføre et bombeattentat på Cheminova. Malte Tellerup stammer fra Fyn og har boet i København og New York samt på et nedlagt husmandssted i Vemb i Vestjylland.
Arrangementet er en del af Golden Days 2023.


TALETID: Det tabte land og genetableringen af Danmarks vilde natur
De senere år er debatten om rewilding eksploderet i Danmark – særligt med afsæt i Molslaboratoriets forskning i ureguleret natur og den politiske aftale om etablering af i alt 15 naturnationalparker. Mange stemmer, følelser og hensyn væves ind i samtalen: Landbruget skal bruge plads til at dyrke fødevarer, mountainbikerne vil have stisystemer, og middelklassen vil have sommerhuse, mens planter, dyr og insekter på den anden side trives bedst i natur, der får lov at udvikle sig i fred og blive et mangfoldigt, forbundet økosystem.
Med arrangementet, som afvikles som en modereret panelsamtale mellem to skønlitterære forfattere og to fagpersoner, ønsker vi at blive klogere på, hvad der er op og ned i debatten, facts og følelser, hvad rewilding går ud på, hvordan man konkret arbejder med det, og hvilke udfordringer der kan være undervejs.
Arrangementet præsenteres i samarbejde med Københavns Hovedbibliotek og foregår i Rundetaarns Bibliotekssal, hvor man samtidig kan opleve udstillingen ”Dansker med ulve”, der tematiserer, hvorvidt der er plads til vild natur i Danmark.
Billetten koster 100 kr. inkluderer et glas vin og muligheden for at gå op på toppen af Rundetaarn og nyde udsigten over det smukke København.
Panelet består af:
Charlotte Weitze
Forfatter. Har i sit forfatterskab kredset om menneskets forhold til naturen, og Weitzes bøger udspiller sig oftest i et univers, hvor det magiske og realistiske blandes. Senest har Weitze skrevet romanen ”Rosarium”: en slægtsfortælling, som af Berlingske er blevet kaldt ’botanik på LSD’. Weitze er stærkt engageret i klimadebatten, hvor hun insisterer på individets og kunstens rolle i den store omstilling.
Andreas Vermehren Holm
Forfatter og redaktør for skriftserien ’Bestiarium’ og ’Ny Jord – Tidsskrift for naturkritik’. Vermehren udkom i 2022 med ’Nye mytologier’, hvis tekster peger i retning af, hvordan det vil være muligt for os at skabe nye forestillinger om menneskets tilhørsforhold til og betydning på jorden
Phie Ambo
Filmdokumentarist, som netop nu er aktuel med filmen ’Organiseret vildskab’ om rewilding i Hammer Bakker. Ambo har instrueret adskillige prisvindende film, blandt andet ‘Family’ (2001), ‘Gambler’ (2006) og ‘Så meget godt i vente’ (2014) samt ‘Genopdagelsen’ (2019) om børns kontakt med naturen og ‘70/30’ (2021), der afdækker det politiske forløb omkring tilblivelsen af klimaloven i 2019.
Hans Henrik Bruun
Lektor ved Biologisk Institut, Københavns Universitet. Forsker i økologi og biologisk mangfoldighed med særligt fokus på samspil mellem arter i samfund af planter, dyr og svampe.
Moderator: Emmy Laura Peréz Fjalland, kulturgeograf, der arbejder med landskaber og bæredygtighed og spørgsmål inden for miljøhumanisme.
Arrangementet er en del af Golden Days 2023.


LITTERÆRE LANDSKABER – fra Mols til Bornholm
Hvordan indgår landskaber i vores litteratur og fortællinger? Hvordan kan man sætte ord på de sansninger og indtryk landskaber giver og det liv og den historie, det rummer? Kom med til en litterær kortlægning af det land og den natur, vi deler i Danmark. Vi spørger her Josefine Klougart og Dennis Gade Kofod, hvilken betydning landskabet har, og hvordan de ser, at landskabet sætter en ramme og påvirker de mennesker, der bor i det.
Arrangementet præsenteres i samarbejde med Hovedbiblioteket og foregår i Rundetaarns Bibliotekssal, hvor man samtidig kan opleve udstillingen ”Dansker med ulve”, der tematiserer, hvorvidt der er plads til vild natur i Danmark.
Billetten koster 60 kr. og inkluderer en croissant og en kop kaffe samt adgang til toppen af Rundetaarn.
Dennis Gade Kofod (f. 1976) debuterede i 2005 med ‘Anskudte dyr’ og har siden udgivet en række anmelderroste romaner, bl.a. ‘Nexø Trawl’ (2007), ‘Nancy’ (2015) og ‘Folkemøg’ (2018). Dennis Gade Kofod har desuden skrevet dramatik, børnebøger og tegneserier. Kofod er vokset op på Bornholm og er uddannet fra forfatterskolen 2004 og hans forfatterskab er påvirket af fantasy og folketro. I 2019 udsendte han ‘Det levende land’, som er en genfortælling af bornholmske folkesagn.
Josefine Klougart (f. 1985) debuterede med ‘Stigninger og fald’ i 2010, samme år som hun dimitterede fra Forfatterskolen. Romanen, der tager udgangspunkt i opvæksten på Mols i 80’erne, blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i 2011. Senere udkom romanerne ‘Hallerne’ (2011), ‘Én af os sover’ (2012) om landskabet og familien (indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2013), ‘Om mørke’ (2013), ‘New Forest’ (2016). Seneste romanudgivelse er ‘Alt dette kunne du få’ (2021), en poetisk slægts- og naturroman, nomineret til DRs romanpris, Montanas litteraturpris, Politikens Bogpris og Blixenprisen for bedste roman.
Moderator: Steffen Krejberg Knudsen, litterat, idéhistoriker og programansvarlig for Bloom Festival.
Arrangementet er en del af Golden Days 2023.


Golden Days: Vidundervandring i verdens ottende underværk
Hør mere om Rundetaarns inspirationskilder fra den antikke verdens syv vidundere, når historisk konsulent Rasmus Agertoft viser rundt i det gamle tårn.
Rundetaarn og det bygningskompleks, som det er en del af, kappes med oldtidens pragtbygninger – i hvert fald hvis man skal tro en af tårnets bygningstavler med en tekst fra 1600-tallet.
Her står der nemlig, at Trinitatis-komplekset, som Rundetaarn er den ældste del af, ved Christian IV’s gavmildhed, arkitekternes og håndværkernes evner og sin udsmykning kan tage konkurrencen op med antikkens monumenter.
Med dem tænkes der formentlig blandt andet på den antikke verdens syv vidundere – fra pyramiderne til fyrtårnet ved Alexandria.
Antikkens syv vidundere
Kom med på en vidunderlig rundtur i Sneglegangen, når historisk konsulent Rasmus Agertoft fortæller om sandsynlige og utrolige inspirationskilder til tårnet fra antikkens syv vidundere, som vi naturligvis også dykker ned i. Turen slutter med et godt glas vin på toppen af det gamle tårn, der ligefrem er blevet kaldt verdens ottende underværk.
Vidundervandringen er den del af den historiske festival Golden Days, der i år har antikken som tema.


Golden Days: Rundetaarn og verdens syv vidundere
Bliv klogere på den antikke verdens syv vidundere – og ikke mindst hvad de har med Rundetaarn at gøre.
Rundetaarn er blevet kaldt verdens ottende vidunder, og tårnets udseende og arkitektur forholder sig mere eller mindre eksplicit til flere af den antikke verdens syv vidundere og den måde, man har opfattet og afbildet dem på gennem især renæssancen.
Symbolsk hilsen
I anledning af den historiske festival Golden Days, der i år har antikken som tema, kan du dykke ned i hængende haver, pyramider og kæmpestatuer, mens du stiger op ad Rundetaarns Sneglegang.
Sneglegangen er enestående på dansk grund og kan ses som en symbolsk hilsen til et andet af de kanoniserede vidundere, fyrtårnet ved Alexandria. Hvor godt kender du egentlig dine vidundere?


Udsolgt: Performance med skriftkollektivet BMS og First Hate
Rundetaarn er også sine studentermedhjælpere. En af dem er med i skriftkollektivet BMS, der sammen med popgruppen First Hate fremfører et syngende og vredt råbekor i Bibliotekssalen.
Performancen består af en række digte, hvori den gennemgående karakter, Ditte, præsenteres. Et møde mellem musik og poesi, men også en manifestation af sammenstødet mellem to uafgrænsede kollektive processer: et håb – og et råb – om flerpersonlige stemmer og rastløse koreografier.
Performancen med BMS og First Hate er en del af den historiske festival Golden Days, der i år undersøger ungdom som fænomen, følelse og tilstand under titlen ”Forever Young”.
Arrangementet er udsolgt.


Golden Days: På jagt efter unge mennesker i det gamle tårn
Rundetaarn er et gammelt tårn, hvis byggestil tilmed bevidst hylder alderdommen og stabiliteten. Men gennem hele sin historie har tårnet også levet i kraft af de unge mennesker, der har haft deres gang der.
Der er kommet alt fra astronomielever og studerende på Universitetsbiblioteket til nutidens studentermedhjælpere. Ja, selv H.C. Andersen var kun 14 år, da han første gang besøgte Rundetaarn. Gå på jagt i Sneglegangen og find ud af meget mere om det unge liv i det gamle tårn.
Jagten på de unge mennesker i det gamle tårn er en del af den historiske festival Golden Days, der i år undersøger ungdom som fænomen, følelse og tilstand under titlen ”Forever Young”.
