Åbent i dag kl. 10-18

Golden Days: Vidundervandring i verdens ottende underværk

Hør mere om Rundetaarns inspirationskilder fra den antikke verdens syv vidundere, når historisk konsulent Rasmus Agertoft viser rundt i det gamle tårn.

Rundetaarn og det bygningskompleks, som det er en del af, kappes med oldtidens pragtbygninger – i hvert fald hvis man skal tro en af tårnets bygningstavler med en tekst fra 1600-tallet.

Her står der nemlig, at Trinitatis-komplekset, som Rundetaarn er den ældste del af, ved Christian IV’s gavmildhed, arkitekternes og håndværkernes evner og sin udsmykning kan tage konkurrencen op med antikkens monumenter.

Med dem tænkes der formentlig blandt andet på den antikke verdens syv vidundere – fra pyramiderne til fyrtårnet ved Alexandria.

Antikkens syv vidundere

Kom med på en vidunderlig rundtur i Sneglegangen, når historisk konsulent Rasmus Agertoft fortæller om sandsynlige og utrolige inspirationskilder til tårnet fra antikkens syv vidundere, som vi naturligvis også dykker ned i. Turen slutter med et godt glas vin på toppen af det gamle tårn, der ligefrem er blevet kaldt verdens ottende underværk.

Vidundervandringen er den del af den historiske festival Golden Days, der i år har antikken som tema.

Fyrtårnet ved Alexandria på en afbildning fra 1572. Rijksmuseum, Amsterdam

Golden Days: Rundetaarn og verdens syv vidundere

Bliv klogere på den antikke verdens syv vidundere – og ikke mindst hvad de har med Rundetaarn at gøre.

Rundetaarn er blevet kaldt verdens ottende vidunder, og tårnets udseende og arkitektur forholder sig mere eller mindre eksplicit til flere af den antikke verdens syv vidundere og den måde, man har opfattet og afbildet dem på gennem især renæssancen.

Symbolsk hilsen

I anledning af den historiske festival Golden Days, der i år har antikken som tema, kan du dykke ned i hængende haver, pyramider og kæmpestatuer, mens du stiger op ad Rundetaarns Sneglegang.

Sneglegangen er enestående på dansk grund og kan ses som en symbolsk hilsen til et andet af de kanoniserede vidundere, fyrtårnet ved Alexandria. Hvor godt kender du egentlig dine vidundere?

Foto: Anne Mortensen

Udsolgt: Performance med skriftkollektivet BMS og First Hate

Rundetaarn er også sine studentermedhjælpere. En af dem er med i skriftkollektivet BMS, der sammen med popgruppen First Hate fremfører et syngende og vredt råbekor i Bibliotekssalen.

Performancen består af en række digte, hvori den gennemgående karakter, Ditte, præsenteres. Et møde mellem musik og poesi, men også en manifestation af sammenstødet mellem to uafgrænsede kollektive processer: et håb – og et råb – om flerpersonlige stemmer og rastløse koreografier.

Performancen med BMS og First Hate er en del af den historiske festival Golden Days, der i år undersøger ungdom som fænomen, følelse og tilstand under titlen ”Forever Young”.

Arrangementet er udsolgt.

Golden Days: På jagt efter unge mennesker i det gamle tårn

Rundetaarn er et gammelt tårn, hvis byggestil tilmed bevidst hylder alderdommen og stabiliteten. Men gennem hele sin historie har tårnet også levet i kraft af de unge mennesker, der har haft deres gang der.

Der er kommet alt fra astronomielever og studerende på Universitetsbiblioteket til nutidens studentermedhjælpere. Ja, selv H.C. Andersen var kun 14 år, da han første gang besøgte Rundetaarn. Gå på jagt i Sneglegangen og find ud af meget mere om det unge liv i det gamle tårn.

Jagten på de unge mennesker i det gamle tårn er en del af den historiske festival Golden Days, der i år undersøger ungdom som fænomen, følelse og tilstand under titlen ”Forever Young”.

Udsolgt: På sporet af ungdommen i det gamle latinerkvarter

Oplev en eksklusiv rundtur som del af Golden Days 2020.

Rundetaarn ligger i Københavns gamle latinerkvarter, som i århundreder har været præget af, at unge mennesker har levet, studeret og mødtes der. Engang skulle de videreføre det bestående – senere har de i stigende grad defineret sig selv som gruppe.

Oplev en eksklusiv rundtur til fire af de steder, der både historisk og i vore dage har dannet ramme om ungdommen, når vi kommer ind bag porten på Regensen, hører spændende historier om Studenterhuset, besøger Trinitatis Kirke, der oprindelig blev bygget som studenterkirke, og ender i Rundetaarn, som er blevet kaldt universitetets første institutbygning. Rundvisningen slutter med et godt glas vin på toppen af Rundetaarn.

Rundturen er en del af den historiske festival Golden Days, der i år undersøger ungdom som fænomen, følelse og tilstand under titlen ”Forever Young”.

Arrangementet er udsolgt.

Arrangementet gennemføres med behørig afstand og overholdelse af andre coronarestriktioner. Der tilbydes mundbind fra begyndelsen af omvisningen. På dele af omvisningen er mundbind et krav.

Snegl over grænser

I Berlin og fordelt ud over resten af Europa ligger og har ligget en række sneglegange, hvoraf flere har givet inspiration til Rundetaarns Sneglegang. Til alle tider er gode idéer nemlig trængt igennem de mere eller mindre håndgribelige mure, der har delt kontinentet.

I år er det 30 år siden, at Berlinmuren, der delte Europa i en menneskealder, faldt. Den historiske festival Golden Days har i den anledning ”1989” som tema, og Rundetaarn bidrager ved at sætte den kolde krigs delte Europa i perspektiv.

I Sneglegangen kan du gå på opdagelse efter snoede ramper og trapper i Tyskland, Frankrig, Italien og Sverige. Begiv dig ud på en rejse til Europas sneglegange i Rundetaarns egen, og bliv klogere på arkitektur over grænser.

Du kan også høre Rundetaarns nye podcast om de euforiske novemberdage i 1989, hvor østtyskere fik gratis adgang til tårnet.

 

Guidet rundtur til Europas sneglegange

Varberg, Orvieto, Vatikanet, Berlin. Rundetaarn i København er ikke det ikke eneste sted i Europa, der har eller har haft en sneglegang

Hør om forbilleder og paralleller til det særprægede fænomen, når historisk konsulent i Rundetaarn Rasmus Agertoft efter lukketid fortæller om en arkitektonisk idé, der har bevæget sig over geografiske, politiske og religiøse grænser.

Rundturen, der krydres med historier fra Rundetaarn, slutter med et godt glas vin på toppen af tårnet.

Golden Days er en non-profit kulturorganisation, der i samarbejde med mere end 100 partnere inviterer publikum til at opleve og reflektere over vores fælles historie gennem 150 år gennem alternative og modige formidlingsformater.