Åbent alle dage 10-20
Foto: Jeanette Land Schou: "Hommage Inge Lehmann", 2019.

Overgange // Transitions

Dato
07.11.2020
-
10.01.2021
Sted
Bibliotekssalen
Pris
Inkluderet i entré

Overgange // Transitions

Udstillingen og kvindelivsfestivalen “Overgange // Transitions” undersøger og formidler livets mange overgange set fra kvinders perspektiv igennem billedkunst, foredrag, paneldiskussioner, litteratur, musik og performances.

Livet er fyldt af overgange: når vi vokser op, flytter hjemmefra, stifter familie, entrerer arbejdsmarkedet, bliver pensionerede eller møder sygdom og tab på vores vej. Det er almenmenneskeligt.

Alligevel er der biologiske forskelle, som skaber særegne overgange i pigers og kvinders liv – vi menstruerer, er gravide og føder og lever ofte længere end mænd. Kvindelivets overgange har historisk og kulturelt været problematiseret. Gennem omverdenens blik er overgangene og kvindekroppen ofte reduceret til noget skamfuldt, syndigt, medicinsk ufuldkomment eller mindreværdigt.

Kvinder har oplevet at blive kategoriseret som syge og svagelige som følge af “svingninger og ubalancer”, og i stedet for stærke og livskraftige er kvinder blevet underkendt som utilregnelige og hysteriske.

I “Overgange // Transitions” undersøges kvindelivets overgange gennem pigers og kvinders blikke.

Deltagende kunstnere i gruppeudstillingen
Orsolya Bagala, Camilla Reyman, Elisabeth Toubro, Jeanette Land Schou, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Maria Wæhrens, Mette Kit Jensen, Nanna Lysholt Hansen, Rikke Benborg, Sophie Dupont, Sophie Hjerl, Stense Andrea Lind-Valdan, Ursula Reuter Christiansen, Molly Haslund og Lærke Posselt.

Udstillingen er oprindelig kurateret af Julie Rokkjær Birch, Kvindemuseet, og Sophie Hjerl.

Oplægsholdere og øvrige bidragsydere (listen opdateres løbende)
Mette Korsgaard, instruktør og forfatter
Edith Jakobsen, arbejdspolitisk chef hos DJØF
Maia Kahlke Lorentzen, ekspert i cybersikkerhed og digital dannelse
Hanne-Vibeke Holst, forfatter
Gerd Laugesen, forfatter
Rose-Marie Tillisch, teolog, skuespiller
Elisabeth Toubro, billedkunstner
Dorte Toudal Viftrup, psykolog, ph.d. og forfatter
Hanne Pahuus, tidl. sognepræst og sjælesørger
Lotte Hvas, læge
Christina Prinds, jordemoder
Sophie Hjerl, billedkunstner
Therese Strand Kudajewski, sognepræst
Kristina Holgersen, sangerinde og komponist
Sara Grabow, sangerinde og komponist
Annika Aakjær, sangerinde og komponist
Charlotte Støjberg, komponist
Mette Kathrine Jensen Stærk, komponist
Helene Blum, komponist
Iben Krogsdal, salmedigter
Lisbeth Smedegaard, salmedigter

Projektgruppen bag Kvindelivsfestivalen
Lotte Hvas, læge
Christina Prinds, jordemoder
Therese Strand Kudajewski, sognepræst
Sophie Hjerl, billedkunstner

Therese, som er præst i svangreomsorgen, er forundret over, hvordan de mange gravide og barslende kvinder, hun har samtaler med, bærer historier med sig om den dybeste kærlighed, om glæde og forløsning, om tab og sorg, tillid og tro, men desværre også om afmagt og svigt – og alt for ofte systemsvigt.

Christina, som er jordemoder, har i sin forskning været forundret over, netop hvor meget eksistentielle spørgsmål og følelser kan fylde, når danske kvinder bliver mødre – og hvor lidt netop disse spørgsmål fylder i sundhedsvæsenet.

Lotte er optaget af en anden livsovergang. Hun er tidligere praktiserende læge og har forsket i kvinders oplevelser af overgangsalderen og det at blive ældre. Hun undrer sig over, hvordan overgangsalderen bliver opfattet: Afmagt, usikkerhed og til og med skam dukker op hos mange af de kvinder, hun har mødt, til trods for at de selv samme kvinder er midt i livet og ressourcestærke og velfungerende.

Sophie ser værk før køn i kunstens verden. Hun opfattede tidligere livet og dets overgange som noget almenmenneskeligt, hvor erkendelser og udfordringer mødtes på lige fod kønnene imellem, og er nu mere nysgerrig på, om hendes egen forestilling om lighed mere er et idealiseret ønske frem for vores egentlige virkelighed.

Group 14

Modtag Rundetaarns nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om tårnet og vores arrangementer