Åbent i dag kl. 10-20
Foto: Rundetaarn

Regensen – studieliv gennem 400 år

Dato
22.04.2023
-
11.06.2023
Sted
Bibliotekssalen
Rundetaarn
Pris
Alm. entré til Rundetaarn

Regensen – studieliv gennem 400 år

Christian IV’s kollegium Regensen fylder 400 år og fejres med en jubilæumsudstilling i Rundetaarn 22. april – 11. juni. Besøg Bibliotekssalen og udforsk de mange fortællinger, der gemmer sig i fire århundreders studenterhistorie.

Regensen blev bygget i 1623, og lige siden har der boet studerende bag de røde mure over for Rundetaarn. Udstillingen fortæller regensianernes spektakulære historier, der spejler 400 års forandringer i hovedstaden, på Københavns Universitet og i studielivet generelt.

Lad dig opsluge af Regensens lyde under det gamle Lindetræ og sæt dig ved de studerendes skriveborde, hvor du kan udforske spændende genstande fra Regensens gemmer, blive klogere på hvad klokkeren laver, og hvorfor kollegiet har en ligbærer. Gennem lydfortællinger, tableauer og installationer iscenesætter udstillingen Regensens udvikling fra en streng opdragelsesanstalt til i dag, hvor et stærkt socialt fællesskab præger kollegielivet.

Livet på Regensen har forandret sig markant efterhånden som de latinske øvelser og kogekonerne rykkede ud, og de kvindelige studerende flyttede ind. Gennem 400 år har regensianerne kæmpet for kollegiets overlevelse under altødelæggende brande, dårlig økonomi og trusler om nedrivning. De har også med tiden udviklet en særlig identitet, der fortsat præger kollegiet i dag.

Gamle genboer

Fortællingen om Regensen er også en historie om Rundetaarn: Her har de studerende kigget på stjerner fra Observatoriet, bladret i bøgerne i Bibliotekssalen og siddet bænket til gudstjenester i studenterkirken Trinitatis.

Rasmus Agertoft, historisk konsulent i Rundetaarn, fortæller om sammenhængen mellem de to gamle genboer Rundetaarn og Regensen. Se filmen her eller på Rundetaarns YouTube-kanal.


Udstillingen ledsages af en række arrangementer:

Udstillingen er produceret af kunstnerkollektivet Vontrapp og historiker Louise Depner og præsenteres i samarbejde med Rundetaarn.

Regensens 400 års jubilæum er støttet af:

A.P. Møller Fonden
Augustinus Fonden
Knud Højgaards Fond
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.