Åbent i dag kl. 10-20

Viibra & 1000FOLD: Softenings for 7 Flutes

Lyden af 7 islandske tværfløjtenister og lyden af lyde, der blødgøres. Oplev tværfløjte-septetten Viibra og den nyetablerede kunstnergruppe 1000FOLD i Rundetaarn.

Under Art Matter Festival møder tværfløjteensemblet Viibra den danske kunstnergruppe 1000FOLD til en helt særligt koncertprogram.

Aftenen byder på værker fra Viibras nye plade, 1000FOLD’s første koncertaktivitet i form af performances med komponisterne og lydkunstnerne bag samt
uropførelsen af værket ”Softenings for 7 flutes” – et værk skabt af komponist Niels Lyhne Løkkegaard specielt til Viibra. Siden 2019 har Niels Lyhne Løkkegaard været i dialog med Viibra om at skabe et nyt værk til dem, og han glæder sig til endelig at kunne præsentere det for publikum.

Om værket siger han:

“Det overordnede kunstneriske greb, som jeg ønsker at udfolde, er en undersøgelse af tværfløjten som et blødere sted. Jeg vil gerne blødgøre ideen om henholdsvis tværfløjten og mennesket som to adskilte steder, og i stedet undersøge dette møde som et møde mellem to instrumenter eller kroppe forbundet med hinanden i en form for sammenfiltret osmose; tværfløjtekroppen og menneskekroppen.”

Koncerten ledsages af en kort samtale mellem 1000FOLD og en af Viibras fløjtenister.
Samtalen foregår på engelsk.

Dørene åbner kl. 19.30
Koncerten begynder kl. 20

Viibra Flute Septet er en tværfløjteseptet med base i Reykjavik, som består at Berglind María Tómasdóttir, Björg Brjánsdóttir, Dagný Marinósdóttir, Emilía Rós Sigfúsdóttir, Sólveig Magnúsdóttir, Steinunn Vala Pálsdóttir & Þuríður Jónsdóttir. Viibra blev grundlagt i 2016, hvor de medvirkede på  den islandske sangerinde Björks album “Utopia”, og er siden blevet kendt for deres dynamiske rolle i hendes teaterkoncert “Cornucopia”, som de optrådte i fra 2018 til 2023. Deres selvbetitlede første album udkommer i foråret 2024.

Lyt til deres musik her:


1000FOLD er en nyetableret kunstnergruppe bestående af de 3 komponister og lydkunstnere Greta Eacott, Niels Lyhne Løkkegaard og Anders Lauge Meldgaard. Alle tre kunstnere har igennem flere år markeret sig i det danske og internationale miljø for eksperimental musik og lydkunst, og arbejder i krydsfeltet mellem flere forskellige genrer og kunstarter.

Koncerten er støttet af Koda Kultur og København Kommunes musikudvalg.

Syng Rundetaarns historie

Syng med og bliv klogere på det gamle tårn, når Rundetaarn inviterer til sangaften med både kendte og fuldstændig glemte sange, der tilsammen fortæller om markante begivenheder og personer med forbindelse til Rundetaarn.

”Det var på Rundetaarn, jeg fandt min lykke”, sang Dirch Passer og Ove Sprogøe i filmen ”Det var paa Rundetaarn” fra 1955. Men hvordan lyder historien om det gamle tårn, hvis man går længere tilbage i historien – og synger den som fællessang?

Til denne sangaften i Rundetaarn gør Rundetaarns historie- og formidlingsansvarlige Rasmus Agertoft forsøget, når han udvælger en perlerække af kendte og glemte sange, der fortæller om betydningsfulde begivenheder i det gamle tårn og nogle af de personer, der er kommet her, siden det stod færdigt i 1642. Sangene akkompagneres af Johan Nitschke på Bibliotekssalens flygel.

Sange med revybaggrund

Aftenen byder blandt andet på den sang, som lød fra de skrå brædder i forlystelsesetablissementet Casino, da Danmarks første revy havde premiere nytårsaften 1849. Ved den lejlighed stod Rundetaarn nemlig på scenen som en knap to meter høj papfigur, der prøvede at blive valgt til den nydannede Rigsdag, og en sang blev det altså også til.

Sangen er siden gået i glemmebogen, og det har næppe hjulpet, at melodiangivelsen ”Svensk Melodie” er en anelse ubestemt. Til ”Rundetaarns historie som fællessang” er det imidlertid lykkedes at finde en melodi, der er både svensk og sangbar, så måske er det virkelig den originale.

En anden af aftenens sange, der i øvrigt også har revybaggrund, er landeplagen ”Lille Sommerfugl”. De fleste forbinder den nok med dansktopsangeren Bjørn Tidmand, men sangens historie går længere tilbage og har faktisk også forbindelse med Rundetaarn. Hør hvordan, mens du synger dig gennem Rundetaarns historie som fællessang til første omgang af ”Den Historiske Time” i det gamle tårn.

Arrangementet er en del af ”Den Historiske Time” – et nyt format, der dykker ned i Rundetaarns historie gennem foredrag, samtaler, rundvisning og fællessang. Bliv klogere, bliv underholdt – og find ud af, hvorfor Rundetaarn er meget mere end et højt, rundt tårn.

Den Historiske Time

Med ”Den Historiske Time” åbner Rundetaarn dørene for et nyt format, der dykker ned i det gamle tårns historie. Det sker gennem foredrag, samtaler, rundvisning og fællessang – og nogle gange er det også for børn.

Institutioner er startet i Rundetaarn. Opdagelser er blevet gjort her. Mennesker af danmarkshistorisk betydning er kommet her. Lærde har stræbt efter at blive klogere blandt bogskabe og ved stjernekikkerter. Og høj og lav har passeret hinanden i jagten på Københavns mest charmerende udsigt.

Hele verden går gennem Rundetaarn og har gjort det siden 1642, da tårnet stod færdigt. Derfor er Rundetaarn centrum for et væld af historier, som nu bliver fortalt i tårnets nye format ”Den Historiske Time”.

Mere end et højt, rundt tårn

Gennem foredrag, samtaler, rundvisning og fællessang dykker vi ned i knap 400 års historie om Christian IV’s gamle tårn og trækker tråde til den verden, der ligger uden for dets runde mure.

”Den Historiske Time” i Rundetaarn er en pendant til ”Den Astronomiske Time”, hvor man en gang om måneden i vinterhalvåret kan få mere at vide om verdensrummet og vores opfattelse af det. ”Den historiske time” ligger især om foråret og efteråret, men titter frem, når der er en god historie at fortælle. Nogle gange omdøber vi den til ”Den historiske time for børn” og vækker historien til live for små og store.

Bliv klogere, bliv underholdt – og find ud af, hvorfor Rundetaarn er meget mere end et højt, rundt tårn.

Program

Syng Rundetaarns historie
Onsdag den 3. april 2024 kl. 20

Hvordan lyder det, når man fortæller Rundetaarns historie i sang? Det kan du høre, når ansvarlig for historie og formidling i Rundetaarn Rasmus Agertoft udvælger kendte og fuldstændig glemte sange, der tilsammen fortæller om markante begivenheder og personer i det gamle tårn, mens Rundetaarns Johan Nitschke akkompagnerer.

For børn: En kongelig fødselsdagsfejring
Lørdag den 13. april 2024 kl. 13-16

Christian IV forsynede København med bygningsværker, der er så sjove, skøre og sære, at man stadig taler om dem. I anledning af hans fødselsdag kan du gøre ham kunsten efter og selv bygge fantasifulde tårne og høre mere om ham og hans runde tårn på to rundvisninger for børn. Og hvem ved – måske møder du også Christian IV selv og hans hofdamer?

Særrundvisning i det gådefulde Rundetaarn
Onsdag den 15. maj 2024 kl. 20

Hvorfor ser Rundetaarn ud, som det gør? Og rummer det mon mystiske hemmeligheder, som har været skjult for alle andre end de særligt indviede? Hør mere om tårnets gåder og symboler, når ansvarlig for historie og formidling Rasmus Agertoft åbner låste døre og fortæller om Rundetaarn og nogle af alle de betydninger, man har tillagt det.

Kuratorerne bag "Generation WHY": Marcia Harvey Isaksson, Vidar Koksvik og Charlotte Jul.

Seminar: Generation WHY

Køn som koncept og refleksion af tidsånden er omdrejningspunktet for dette seminar, hvor en række nordiske kuratorer og kunsthåndværkere giver indblik i deres praksis og et smugkig på udstillingen “Generation WHY“.

Hvordan arbejder nordiske kunsthåndværkere med kønstematikker? I forbindelse med udstillingen “Generation WHY”, hvor en generation af skandinaviske formgivere berører vægtige og eksistentielle temaer, inviterer Rundetaarn til seminar med udstillingens kuratorer og et udvalg af de deltagende kunstnere.

Bliv klogere på kunstnerne og deres værker i udstillingen, og få mulighed for at opleve “Generation WHY” inden den åbner for offentligheden kl. 14.30 samme dag.

Program

Kl. 10
Croissant og kaffe/the

Kl. 10.15
Velkomst ved Charlotte Jul og indledende talk.

Kl. 10.45
Præsentation af udstillingen ved kuratorer Charlotte Jul (Danmark), Vidar Koksvik (Norge) og Marcia Harvey Isaksson (Sverige).

Kort pause

Kl. 11.10

Oplæg ved Villvin Kunsthåndverkmarked om baggrunden for udstillingen og vigtigheden af at få den yngre generation af nordiske kunsthåndværkere i tale.

Kl. 11.45
Artist talk med Ina Vang (Norge)

Kl. 12.10
Frokost

Kl. 12.45
Artist talk: Stine Bidstrup (Danmark)

Kl. 13.15
Artist talk med Matilda Kästel (Sverige)

Kl. 13.45
Paneldebat med Matilda Kästel, Ina Vang, Stine Bidstrup, Villvin og kuratorerne

Kl. 14.30
Afrunding, networking og udstillingsbesøg

Moderator: Charlotte Jul

Billetprisen inkluderer seminar, croissant, kaffe/the og sandwich til frokost.

Om udstillingen

En generation af skandinaviske stemmer kommer til udtryk i vandreudstillingen “Generation WHY”, hvor nordiske kunsthåndværkere fra Generation Y (født mellem 1977 og 1994) sætter fokus på forskellige aspekter af tilværelsen. 

Tre kuratorer fra hver sit nordiske land har udvalgt en række kunsthåndværkere og designere fra en generation af formgivere, der har vægtige temaer på dagsordenen og tager livet, deres praksis og kloden alvorligt og personligt. De udvalgte kunstnere fra Danmark, Norge, Sverige og Island formidler følelser, oplevelser og holdninger gennem stærke, rørende værker.

Udstillingen er initieret af foreningen bag Villvin Kunsthåndverkmarked i forbindelse med Risør By 300-års jubilæum i 2023 og er kurateret af Charlotte Jul, Marcia Harvey Isaksson og Vidar Koksvik. 

“Generation WHY” åbnede i juli 2023 i Risør Kunstpark i Norge. I 2024 vandrer udstillingen videre til Rundetaarn, før den vises på Rian Designmuseum i Sverige i 2025.

Hent pressemateriale her.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond, Konsul George Jorck og hustru Emma Jorck’s Fond samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

MorgenDAC i Rundetaarn: Hvordan vænner vi os til bæredygtighedens æstetik?

Hvordan ser bæredygtig arkitektur egentlig ud? Dén, uden ’jomfruelige’ materialer, eller hvor de nye materialer er nogen, vi aldrig er stødt på i en bygning før. Bæredygtighed forandrer arkitekturens æstetik. Til denne MorgenDAC i Rundetaarn spørger Dansk Arkitektur Center, hvordan kunsten kan udvide vores forestillinger om arkitekturens æstetik.

Det er næsten instinktivt, når vi forestiller os, hvordan det ville være flottere med gulve, der var ens, tidens farver på væggen og helst et nyt køkken. Også selvom problemet med det eksisterende først og fremmest er, at det er fra 90’erne. Det er også nemmere at forestille sig et nybygget hovedsæde med højt til loftet end en bygning, der plages af 60’ernes trends.

Men hvad er det egentlig, der former vores forventninger til æstetik? Og hvordan kan dem, der skaber arkitekturen, påvirke de forventninger?

I en tid, hvor bæredygtighed har indtaget pladsen som det mest afgørende benspænd, har æstetik fået en helt ny betydning. Vi skal måske vænne os til netop 90’er-køkkenet, til at genbruge noget, der før havde en anden funktion, og så skal vi vænne os til, at der med begrænsede ressourcer i byggeriet bliver behov for at udforske og udvikle helt nye materialer dér, hvor vi måske før havde tegl, stål og beton. 

Vi inviterer til MorgenDAC i Rundetaarn med arkitekt Søren Pihlmann, der har fået sat sig selv solidt på arkitekturscenen med en kompromisløs tilgang til, hvordan arkitekturen kan omdannes og materialer skifte funktion. Han møder Marie Laurberg, der er direktør for Copenhagen Contemporary, som undersøger og udstiller forskellige dagsordener gennem kunst. Det skete også i sommeren 2023, da en række arkitekter, kunstnere og forskere udforskede nye materialer til arkitekturen og dermed nye bud på bæredygtighedens æstetik. Sammen med dem diskuterer vi, hvilken rolle kunsten kan spille, når vi skal vænne os til bæredygtighedens æstetik. 

Om MorgenDAC

MorgenDAC er morgenforedraget for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler Dansk Arkitektur Center beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Bliv opdateret til en klog morgenkaffe inden arbejde. Det er gratis at være med.

Denne udgave af MorgenDAC foregår i Bibliotekssalen, Rundetaarn.

AFLYST! – MorgenDAC i Rundetaarn

Arkitekter kommer på stribe i vælten for at sige ja til opgaver, der er – eller måske uventet bliver – kontroversielle. Hvad betyder det for debatten og for arkitekterne, når historierne rammer? Og hvilken rolle spiller arkitekterne og medierne selv? Det spørger vi om denne morgen, hvor du kan tage med til MorgenDAC i Rundetaarn.

Det handler måske om nedrivning af eksisterende byggerier, der potentielt kunne have været bevaret, om skyskrabere på en mark og om moderne arkitektur i historisk følsomme omgivelser. Det handler om høje boligpriser, høj CO2-udledning og højt ressourceforbrug. Og så handler det om smag og behag, moral og etik. 

Både i branchemedierne og i de større nyhedsmedier tiltrækker arkitekter sig på skift opmærksomhed for deres arkitektur. Og mens det ofte er for det gode, så er den negative kritik også til at få øje på. Nogle gange tangerer den ligefrem en shitstorm af den slags, hvor det er svært at trænge igennem med modargumenterne.

Men skulle de ikke bare have sagt nej til opgaven, da Mærsk eller de andre spurgte?

Den slags svar er selvfølgelig ikke altid lige lette, og måske netop derfor har vi brug for at kunne diskutere og debattere dem? Men fungerer den debat godt nok i dag og i en tid, hvor altoverskyggende dagsordener samtidig intensiverer kravene til alle byggeriets og byudviklingens parter?

Det spørger Dansk Arkitektur Center om til MorgenDAC, der denne morgen finder sted i det smukke Rundetaarn. Til at snakke om arkitekternes shitstorms kommer Lars Storr-Hansen, adm. direktør for Danske Arkitektvirksomheder, Lars Autrup, direktør for Arkitektforeningen og Frederik Buhl Kristensen, redaktør på Byrummonitor.

Vi tager arkitektens rolle i medierne og medierne selv til eftersyn. For er arkitekterne egentlig uforholdsmæssigt mere i vælten end byggeriets øvrige parter? Hvad betyder mediernes historier og vinkling i selv for debatten? Og hvordan kan både arkitekterne og medierne bidrage til en konstruktiv offentlige samtale i fremtiden?

Om MorgenDAC

MorgenDAC er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler Dansk Arkitektur Center beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Bliv opdateret til en klog morgenkaffe tirsdag inden arbejde. Det er gratis at være med.

Denne MorgenDAC finder sted i Rundetaarns Bibliotekssal.


Arrangementet den 10. oktober er desværre aflyst grundet sygdom.

Stjernekig og astronomiske samtaler

Rundetaarn inviterer til ”Stjernekig og astronomiske samtaler” hver måned hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med videnskab, historie og nye tanker i det gamle tårn.

Rundetaarn er Europas ældste fungerende observatoriebygning. Fra toppen af tårnet har astronomer set på stjerner i flere hundrede år, og tirsdag og onsdag aften i vinterhalvåret kan også tårnets gæster kigge ud i verdensrummet gennem den store linsekikkert fra 1929.

Tættere på stjernerne

Men der er altid mere at sige om rummet, vores plads i det og vores opfattelse af det. Derfor udvider Rundetaarn en gang om måneden i vinterhalvåret den almindelige observatorieaften med et spændende oplæg eller lignende. Det sker til arrangementsrækken ”Stjernekig og astronomiske samtaler”, hvis emner strækker sig fra det fagastronomiske til det kulturhistoriske, men altid har verdensrummet i fokus.

”Stjernekig og astronomiske samtaler” løber fra oktober til marts, og programmet kan variere fra gang til gang. Oplægget finder som regel sted i Bibliotekssalen, og før og efter er der mulighed for at besøge Observatoriet og selv kigge ud i verdensrummet kyndigt assisteret af Rundetaarns dygtige astronomer. Husk varmt tøj!

Program

Universet på tandhjul med Søren Andersen – FÅ BILLETTER TILBAGE
Onsdag den 10. januar kl. 19
Billetpris: 80 kr.

Mød urmager og konservator Søren Andersen, når han fortæller om to af de mekaniske indretninger, som gennem århundreder har hjulpet astronomerne med at observere, forstå og formidle universet

Stjernernes sang med Lars Occhionero
Onsdag den 28. februar kl. 19
Billetpris: 80 kr.

Vidste du, at mange himmellegemer har deres egen tone i et stort orkester, som vi bare ikke kan høre, fordi det er omgivet af en vakuumklokke? Hør mere, når museumsinspektør Lars Occhionero går i sporene på menneskets søgen efter himmelsk musik.

Fotos: EMU/Bill Stafford og Malthe Ivarsson

Stjernekig og astronomiske samtaler: En dansker i rummet

Vintersæsonens ”Stjernekig og astronomiske samtaler” skydes i gang onsdag den 4. oktober, hvor Christina Toldbo, der er postdoc på DTU Space og observator i Rundetaarn, fortæller om Andreas Mogensens aktuelle rummission.

Den danske astronaut Andreas Mogensen kredser i øjeblikket 400 kilometer over Jorden på menneskehedens dyreste bygningsværk nogensinde: den internationale rumstation ISS. Det er anden gang, han er på mission i rummet, og denne gang skal han blive der noget længere end sidst. Men hvad laver han egentlig deroppe? Og hvordan er det at bo i vægtløshed blandt summende maskiner og kunstigt lys?

Få mere at vide om, hvad der skal til for at leve og trives i rummet, til sæsonens første omgang ”Stjernekig og astronomiske samtaler”, hvor Christina Toldbo, der er postdoc på DTU Space og observator i Rundetaarn, deler ud af sin omfattende viden om livet deroppe.

Kig selv ud i verdensrummet

Gennem sit arbejde og sine studier har Christina Toldbo mødt snesevis af astronauter fra hele verden. En af dem, en tidligere tysk astronaut, var for eksempel vejleder på hendes speciale, der i øvrigt handlede om ilt og fødevareproduktion i rummet. Siden har Christina Toldbo arbejdet for den europæiske rumfartsorganisation ESA, været på forskningsophold hos NASA i Californien og desuden mødt Andreas Mogensen flere gange.

I modsætning til den danske astronaut må vi holde os pænt på Jorden, men før og efter oplægget er der mulighed for at besøge Observatoriet på toppen af Rundetaarn og selv kigge ud i verdensrummet assisteret af tårnets dygtige astronomer.

”Stjernekig og astronomiske samtaler” finder sted i Rundetaarn en gang om måneden hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med nye tanker i unikke omgivelser i det gamle tårn.

Observatoriet er åbent fra kl. 18 og kan besøges før eller efter oplæg og spørgsmål, der samlet varer omkring en time. Observatoriet lukker ligesom Rundetaarn kl. 21.

Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus

11 år med ulven: Foredrag ved forsker Kent Olsen

Hvad ved vi om de danske ulve? Hvor mange er der lige nu? Og hvordan kan det være, at flere ulve er forsvundet sporløst siden den første genindvandrede i 2012? Bliv klogere på ulve i Danmark med forsker og videnskabelig chef for Naturhistorisk Museum Aarhus, Kent Olsen.

Efter næsten 200 års fravær i den danske natur, indskrev ulven sig igen på den danske artsliste i 2012, da en død ulv blev fundet i Nationalpark Thy. Siden er linjerne blevet trukket hårdt op mellem dem, der synes, ulven har en plads i Danmark og dem, der er uenige. I 2018 kulminerede uenighederne, da en mand blev filmet, mens han skød en ulv fra sin bil. Meningerne om ulven er utallige, men ifølge EU Habitatdirektivet har vi pligt til at beskytte ulven.

I dag varetages den danske ulveovervågning af Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet med videnskabelig chef ved museet, Kent Olsen, i spidsen som leder af overvågningen.

Vær med denne aften, når Kent Olsen giver den nyeste status på ulve i Danmark her elleve år efter genindvandringen. Han fortæller om de seneste forskningsresultater og GPS-mærkning af ulve.

Foredraget er egnet for voksne og varer to gange 45 minutter med pause indlagt.

Foredraget præsenteres i forbindelse med den aktuelle udstilling “Dansker med ulve” i Rundetaarns Bibliotekssal – en udstilling, der er skabt af Naturhistorisk Museum Aarhus og præsenteres i samarbejde med Rundetaarn.

Foredrag om flagermus inkl. ekskursion til Ørstedsparken

Flagermus lever sammen med os i byen – også omkring Rundetaarn! Hør mere om de bevingede væsner, når biolog og flagermusforsker Inger Kærgaard holder foredrag om flagermus i det gamle tårn.

Hvad der er en bygning for os, er en klippe for en flagermus, og Rundetaarn er ingen undtagelse. Siden foråret 2021 har der siddet en flagermusdetektor i tårnet, som optager hver gang en flagermus flyver forbi.

Hør om mere om de forskellige arter af flagermus, og deres bevægelser omkring tårnet.

Foredraget starter i Rundetaarn og varer en time. Her skal vi se nærmere på døde flagermus og bagefter går turen til Ørstedsparken, hvor vi skal lede efter de levende, der bor i parkens træer.

Foredraget afholdes af biolog, flagermusforsker og formidler Inger Kærgaard fra Flagermusenes By.

Arrangementet er en del af en eventserie om vilde dyr og forholdet mellem by og natur, som er skabt i anledning af efterårets store udstilling i Bibliotekssalen – Dansker med ulve.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.