Åbent i dag kl. 10-18

En kongelig fødselsdagsfejring

Christian IV blev født den 12. april 1577. Lørdag den 15. april fejrer vi hans fødselsdag med en festlig dag for børn og voksne – og en sidste chance for at opleve familieudstillingen “Rosenkanonen – kongens fortryllede have”.

Lyt til renæssancemusik fra den kongelige hofmusiker, ønsk kongen tillykke og gå omkring i hans fortryllende blomsterhave, når vi inviterer til fødselsdagsfejring for Rundetaarns gamle bygherre, Christian IV.

Christian IV var en konge, der kunne lide at se tingene gro – ikke mindst i Kongens København. Før han lod Rundetaarn vokse op af jorden midt i byen, skabte han med Kongens Have sin egen lysthave fuld af alskens blomster, og i haven lagde han sin yndigste rose: Rosenborg Slot.

Fra 4. februar til 16. april omdanner blomsterkunstner Signe Kejlbo Rundetaarns Bibliotekssal til en fantasihave, hvor børn og voksne kan foretage deres egen lystvandring mellem fortryllende draperede havetelte. Her folder historier og blomster sig ud i fantasifulde formationer skabt af kunstneren med inspiration i blomstrende genstande fra Christian IV’s liv og Rosenborg Slot. Fra Rosenborg har specifikke genstande og interiør fra blandt andet Skatkammeret, Vinterstuen og slottets øvrige gemakker fundet nye, fantasifulde fortolkninger i Signe Kejlbos værker.

Til Christian IV’s fødselsdagsfejring kan børn og voksne gå på opdagelse i Signe Kejlbos fantasifulde, finurlige blomsterunivers til tonerne af stemningsfyldt renæssancemusik komponeret af Christian IV’s hofmusiker John Dowland.

Vær med, når vi synger fødselsdagssang og serverer kongelig fødselsdagskage og sætter et majestætisk punktum for udstillingen.

Se de dansende blomstervæsener blive vækket til live, byg videre på Rosenkanonens blomstereksplosion og få et glimt af selveste Christian IV, når han vandrer omkring i sin smukke lysthave.

Den Lille Kulturnat i Rundetaarn

Udforsk byens bedste tårn i børnehøjde, når Den Lille Kulturnat indtager København med spændende aftenarrangementer for børn og deres voksne.

Den 17. marts kl. 16-20 er der Den Lille Kulturnat i København! Det er Kulturnatten, som du kender den – men for børn! Her i Rundetaarn står børnenes kulturnat i Christian IV’s tegn, når vi inviterer på en skattejagt i kongens fodspor, hvor I kan blive klogere på det gamle tårns berømte bygherre.

I Bibliotekssalen kan I tage på vandretur mellem luftige havetelte fyldt med gode historier og gigantiske papirblomster, når Kongens Have og genstande fra Roseborg Slot genopstår i nye, fantasifulde former i Signe Kejlbos aktuelle børneudstilling “Rosenkanonen – kongens fortryllede have”. Se, om I kan spotte de dansende blomstervæsner eller hils på selveste Christian IV, når han vandrer omkring i sin smukke lysthave.

Om udstillingen

Christian IV var en konge, der kunne lide at se tingene gro – ikke mindst i Kongens København. Før han lod Rundetaarn vokse op af jorden midt i byen, skabte han med Kongens Have sin egen lysthave fuld af alskens blomster, og i haven lagde han sin yndigste rose: Rosenborg Slot.

Fra 4. februar til 16. april omdanner blomsterkunstner Signe Kejlbo Rundetaarns Bibliotekssal til en fantasihave, hvor børn og voksne kan foretage deres egen lystvandring mellem fortryllende draperede havetelte. Her folder historier og blomster sig ud i fantasifulde formationer skabt af kunstneren med inspiration i blomstrende genstande fra Christian IV’s liv og Rosenborg Slot. 

“Rosenkanonen – kongens fortryllede have” kan opleves i Rundetaarn fra den 4. februar til den 16. april.
Læs mere om udstillingen og kunstneren her.

Valentinsdag med stjernekig og sød musik

Forelsket i København og træt af at trave rundt om søerne? Tag på en anderledes date i Rundetaarn denne Valentinsdag, hvor I kan kigge på stjerner og nyde et DJ-set af kærlige sange, når Mads Axelsen sætter stemningen i Sneglegangen.

Invitér din kæreste, flamme eller bedste ven på en unik date i Rundetaarn, hvor I sammen kan kigge på stjerner gennem linsekikkerten i Observatoriet. Mads Axelsen skruer op for musikken i Sneglegangens unikke akustik og lægger op til en romantisk aften i Københavns kærligste tårn.

Axelsen er en københavnsk DJ, radiovært og booker, og den 14. februar har han lovet et eklektisk mix af varme kærlighedssange, der passer godt til at fejre dagen med én man holder af – eller sig selv!

Nyd musikken, køb jer en lille forfriskning i Rundetaarns pop-up bar eller hold et lille hvil ved Kyssebænken inden turen går mod stjernerne i Observatoriet. Slut aftenen af på toppen med panoramaudsigt over København eller kig ind i den aktuelle udstilling i Bibliotekssalen, der for tiden er helt fyldt med kæmpemæssige papirblomster.

Stjernekig i Obervatoriet, musik og et besøg i Bibliotekssalen er inkluderet i alm. entré til Rundetaarn.

OBS! Rundetaarn er naturligvis ikke herre over vejret og sigtbarheden på himlen. 
Hvis det ikke er stjerneklart på aftenen, holder vi dog stadig Observatoriet åbent for besøg og I vil kunne nyde stemningen i tårnet og den smukke udsigt over kongens København.

Vinterferie i Rundetaarn

Lyt til tiden, kig på stjernerne, byg fantastiske tårne, fold smukke papirblomster eller gå på vandring i kongens fortryllede have. Dyk ned i alle vores vinterferieaktiviteter her.

Rundetaarn har åbent alle dage i vinterferien! Fra mandag til søndag kl. 10-18 og helt fra kl. 10-21 på tirsdage og onsdage, hvor Observatoriet bemandes om aftenen til stjernekiggeri.

I uge 7 byder vi på et bredt program af aktiviteter for hele familien. Her kan børn og voksne hele ugen gå på opdagelse i et spændende blomsterunivers, når kunstneren Signe Kejlbo omdanner Bibliotekssalen til en fortryllet fantasihave i familieudstillingen “Rosenkanonen – kongens fortryllede have”. I kan også drage på tidsrejse til en fortællekoncert med Papirskoven, prøve kræfter med kreative konstruktioner af tårne og papirblomster eller kigge på stjernerne gennem den store linsekikkert i Observatoriet på tårnets top.

Det sker i vinterferien:

Pressefoto: Sigurd Barrett

Børnekoncert: Sigurds Danmarkshistorie (UDSOLGT)

Hvem var Christian IV egentlig? Og hvordan er vi blevet til det folk, vi er? Tag med Sigurd Barrett på en sjov og lærerig musikalsk tidsrejse gennem hele Danmarkshistorien, når han spiller op til familiekoncert i Rundetaarn.

Tag børn eller børnebørn i hånden og kom med, når Sigurd blæser støvet af Danmarkshistorien i Rundetaarn med en familiekoncert fyldt med myter, fortællinger og masser af musik.

‘Sigurds Danmarkshistorie’ er for længst blevet en nyklassiker både i skoler og hjem, og nu bringer den folkekære musiker en af sine største succeser til Rundetaarn, hvor både store og små kan synge med på de elskede sange og mærke historiens vingesus i Christian IVs gamle tårn.

På 60 minutter tager Sigurd Barrett børn og deres voksne med på en fantastisk og spændende musikalsk tidsrejse, hvor han med spillevende fortælling, kostumer, sang og sjov fortæller hele Danmarks historie, så der er masser at snakke om efterfølgende på tværs af generationerne.

Undervejs skal vi høre om alt fra vikinger og munke til krige og konger – og naturligvis også om Rundetaarns gamle bygherre, kong Christian IV.

Sigurd bakkes op på scenen af guitaristen og multi-instrumentalisten Eskild Dohn, og publikum er garanteret en lærerig og underholdende koncertoplevelse for hele familien, der kan inspirere de nysgerrige til at blive endnu klogere på vores fælles historie.

Koncerten finder sted i forbindelse med familieudstillingen ‘Rosenkanonen – kongens fortryllede have’ hvor kunstner Signe Kejlbo omdanner Rundetaarns Bibliotekssal til en fantasihave med inspiration fra blomstrende genstande fra Christian IV’s Rosenborg og Kongens Have. Her folder blomsterne sig ud i fantasifulde formationer,  og børn og voksne kan gå på en sanselig vandring mellem smukke papirblomster og fortryllende draperede havetelte.  

Udstillingen løber fra 4. februar til 16. april og adgang til udstillingen er inkluderet i koncertbilletten.

Foto: Phie Beckett

UngKlang: Luciakoncert i Sneglegangen

Fire sangere fra vokalensemblet UngKlang synger julen ind i Rundetaarn den 13. december med en Luciakoncert ud over det sædvanlige. Efter koncerten kan man kigge julestjerner fra teleskopet i Rundetaarns Observatorium.

Stil dig langs de hvidkalkede vægge i Sneglegangen og oplev den helt særlige akustik, når koret vandrer op gennem Rundetaarn, gør holdt i vinduesnicherne og lader stemmerne fylde det smukke, historiske rum med klassiske julesange.

Dejlig er den himmel blå

Efter julekoncerten kan I selv vandre op mod stjernerne og besøge Observatoriet på tårnets top. Vores dygtige astronomer bemander det fra kl. 18-21, hvor I kan se på stjerner gennem den store linsekikkert.

Både koncert og stjernekig er inkluderet i almindelig entré til Rundetaarn.
Kom i god tid og husk varmt tøj til Observatoriet.

Om UngKlang

UngKlang er et kunstnerisk vokalfællesskab bestående af 9 klassisk kor-trænede unge kvinder, som udfordrer den traditionelle forventning til, hvad klassisk korsang er. Sammen har de sunget i DR Pigekoret gennem flere år, og har optrådt som vokalensemblet UngKlang med klassisk kormusik ved en lang række lejligheder og arrangementer. 

UngKlang henvender sig til et bredt publikum og optræder på mange forskellige platforme – heriblandt TV, reklamefilm, teateroptrædener, koncerter og udstillinger.

Til julekoncerten i Rundetaarn er 4 ud af 9 af UngKlangs sangere til stede.

Stjernekig og astronomiske samtaler: Vi synger om lyset

Den 7. december 1676 offentliggjorde den danske astronom Ole Rømer sin banebrydende opdagelse af lysets hastighed i det franske tidsskrift Journal de Sçavans. Nøjagtig 346 år senere markerer vi årsdagen i Rundetaarn med en aften med ”Stjernekig og astronomiske samtaler”, der står i både lysets og Ole Rømers tegn.

Lys er vigtigt – særlig i en mørk tid. I december måneds ”Stjernekig og astronomiske samtaler” skal vi derfor synge fællessange om lyset, som det er blevet beskrevet både konkret og symbolsk. Og bare rolig: I anledning af julemåneden titter der naturligvis også en julesang eller to ind. Fællessangene akkompagneres af Rundetaarns egen Johan May Nitschke på Bibliotekssalens koncertflygel.

Mellem sangene fortæller historisk konsulent i Rundetaarn Rasmus Agertoft om Ole Rømer og hans forbindelse med det gamle tårn. For selv om det var i Paris, at Rømer gjorde sin store opdagelse, spillede tårnet både før og efter hans ophold i Frankrig en stor rolle. Ja, faktisk var Ole Rømer næppe kommet til Paris, hvis det ikke havde været for Rundetaarn.

Kig selv i den store kikkert

Efter at have sunget og hørt om Ole Rømer er der mulighed for at besøge Observatoriet på toppen af Rundetaarn, som Rømer var leder af. Her kan du selv kigge ud i verdensrummet bistået af Rundetaarns dygtige observatorer. Husk varmt tøj!

Program: Stjernekig og astronomiske samtaler

Arrangementet er en del af programserien ‘Stjernekig og astronomiske samtaler’, der finder sted i Rundetaarn en gang om måneden hele vinterhalvåret. Her kan du bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og blive inspireret i de unikke omgivelser i det gamle tårn.

Se fuldt program for 2022 herunder:

Vi synger om lys

Onsdag den 7. december kl. 19
Billetpris 60 kr.
I aften markerer vi årsdagen for Ole Rømers opdagelse af lysets tøven for 346 år siden med oplæg og fællessang om lys i en mørk tid.

Hvad er Exoplaneter?

Onsdag den 25. januar kl. 17
Billetpris 60 kr.
Er der mulighed for liv på exoplaneter? Vi inviterer til et lille intimt foredrag oppe i observatoriet med observator og astrofysiker Christina Toldbo. 

Arven fra Ole Rømer

Onsdag den 8. februar 17
Billetpris 60 kr.
Astrofysiker Tina Ibsen stiller skarpt på universets lys og trækker tråde til den verdensberømte astronom Ole Rømer, der selv slog sine folder i Rundetaarn.

Kvinder i astronomien

Onsdag den 8. marts kl. 19
Billetpris 120 kr.
Vi fejrer kvindernes kampdag ved at sætte fokus på kvinder i astronomien. Hvem har haft særlig betydning i astronomien? Vi smager La Glaces kage opkaldt efter astrofysiker Anja C. Andersen. Foredragsholdere annonceres.

MOS Architects

Om at organisere arkitektur

Works+Words og Magasin for Bygningskunst og Kultur præsenterer dette debatarrangement i Rundetaarn i forbindelse med den aktuelle arkitekturudstilling i Bibliotekssalen. Bemærk at udstillingen fra kl. 17-19 kun er åben for deltagere til arrangementet.

OBS! Samtalen foregår på engelsk. 

Denne aften vil arkitekturen blive betragtet som et fagområde med en organisatorisk infrastruktur, teorier og diskurser, implicerede  interesser og magtstrukturer. Et fagområde i fortløbende forandring under indflydelse af en mangfoldighed initiativer og begivenheder. To sådanne initiativer, henholdsvis Works+Words 2022 Biennale for Kunstnerisk Forskning i Arkitektur(W+W 22) og Magasin for Bygningskunst og Kultur Nr. 4: Faglig organisering (MBK 4) samles til en diskussion om motivationer og strategier for at yde indflydelse på arkitekturen. 

Diskussionen tager form som en samtale imellem bidragsydere fra Works+Words 2022 og fra Magasin for Bygningskunst og Kultur 4 og inviterer alle deltagere til at bidrage til samtalen. Omdrejningspunktet er en fælles drøftelse om hvordan arkitekturen udvikles igennem organisering af begivenheder og produktion af værker. Diskussionen åbnes af redaktør for MBK 04 Morten Birk Jørgensen og initiativtager og kurator for W+W 22 Peter Bertram. 

Deltagende bidragsydere vil blandt andre være: 

Peter Bertram, Kgl. Akademi
Kurator af W+W 22 

Christine Bjerke, Building Diversity 
Forfatter til MBK 04, ROOM TO BE, ROOM TO ACT

Yuxiang Li, Kgl. Akademi 
Forfatter til MBK 04, FREJA – SOCRATIC YET HEDONISTIC 

Anne Romme, Kgl. Akademi 
Udstiller til W+W 22, METAPHORICAL HOUSES: IMAGINING FEMALE RESIDENCIES 

Morten Birk Jørgensen, Kgl. Akademi 
Redaktør af MBK 04: FAGLIG ORGANISERING 

Tegning af Andrea Ougaard

Den kunstneriske udfordring

Aftenens debatarrangement er en del af programmet for den aktuelle udstilling i Bibliotekssalen “WORKS+WORDS” arkitektur biennale 2022. Bemærk at udstillingen fra kl. 17-19 kun er åben for deltagere til arrangementet.

Arkitekter fra udstillingen fortæller om deres værker og de refleksioner, der knytter til værkerne. Arkitekterne arbejder alle med kunstneriske udviklingsvirksomheder, der undersøger fundamentale problemer i arkitekturen. Resultatet er værker og refleksioner, der udfordrer og gentænker, hvad vi forstår ved arkitektur i dag.

Program:
Velkomst ved arkitekt Kristine Annabell Torp og kunsthistoriker Martin Søberg

Introduktion til Works+Words 2022 af kurator Peter Bertram

Oplæg af arkitekterne og udstillerne Anders Kruse Aagaard, Ida Barnett Flarup, Guro Sollid, Kristine Annabell Torp, Masashi Kajita og Tom Svilans

Debat modereret af Kristine Annabell Torp og Martin Søberg

Debataften: Nye praksisformer i arkitektur

Aftenens debatarrangement er en del af programmet for den aktuelle udstilling i Bibliotekssalen “WORKS+WORDS” arkitektur biennale 2022. Bemærk at udstillingen fra kl. 16-19 kun er åben for deltagere til arrangementet.

I anledning af biennalen Works+Words i Rundetaarn, der præsenterer aktuelle arkitekturværker fra hele verden, inviterer Arkitektforeningen i samarbejde med Det Kongelige Akademi til samtale med fokus på nye praksisformer.

Er vi på vej mod nye praksisformer?

Mange yngre arkitekter og studerende drømmer om at bruge deres faglighed til at forandre verden i en mere bæredygtig retning. De er skolet til at forholde sig til klimakrise, biodiversitetskrise, øget segregering, balancen mellem by og land m.m. Og de går til faget med en stærk bevidsthed om ressourceforbrug, lokal kultur og kulturarv, inddragelse og samarbejde. Men hvad driver dem, og hvordan udvikler de deres praksis? Hvad vil de konkret  bidrage med og ikke mindst ændre? 

Det spørger vi seks nyskabende tegnestuer om. Derudover har vi bedt en mere erfaren idealist om at komme med sit bud på, hvordan man kan modstå at blive mainstream med tiden og selv med 50 års praksis på bagen holde sig på tåspidserne og bidrage til den fortsatte udvikling af arkitekturen og fagets praksis.

Program

Kl. 16.15 – 16.45: Udstilling

Introduktion til udstillingen og udvalgte projekterv/ Arkitekt MAA Peter Bertram, lektor ved Det Kongelige Akademi, arrangør af og kurator på udstillingen Works & Words 

Der serveres øl og vand i pausen.

Kl. 17.00 – 19.00: Samtalesalon

Velkommen til samtalesalonv/ Arkitekt MAA Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen. Lars Autrup fortæller om foreningens arbejde med vækstlaget og hvorfor det er vigtigt. 

Idealismen som grundvilkår for udvikling v/ Arkitekt MAA Søren Nielsen partner i Tegnestuen Vandkunsten. Søren Nielsen kommer med sit bud på fagets udvikling og vilkår. Vandkunstens idealistiske tilgang er på mange måder forbilledlig, men hvordan bevarer man dynamikken og idealismen, når tegnestuen vokser og bliver større? Hvordan sikrer man rum til den kreative udviklingsproces, så man undgår at bidrage til homogeniteten og ligegyldigheden, når der samtidig skal faktureres?

Faglig samtale I 
MAA’erne Lin KappelJonathan Meldgaard Houser og Kim Lenschow Andersen præsenterer sig selv og egen praksis, hvorefter de indgår i uddybende samtale med Lars Autrup som moderator. 

Faglig samtale II 
MAA’erne Asal MohtashamiRikke Cora Larsen og Knud Aarup Kappel præsenterer sig selv og egen praksis, hvorefter de indgår i uddybende samtale med Lars Autrup som moderator.

Group 14

Modtag Rundetaarns nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om tårnet og vores arrangementer