Alle dage 10-20

Kulturnat 2022

Oplev Rundetaarn på Kulturnatten i København, hvor vi byder på et særligt program og tårnet vil være en fyrtårn i nattens gadebillede.

Kulturnatten siden 1993

Mere end 250 museer, teatre, biblioteker, kirker, ministerier, parker og pladser over hele byen byder publikum velkommen under Københavns største årlige endagsbegivenhed – og de mange spændende arrangementer viser, at byen favner bredt, når den viser sine mange sider af kulturlivet frem.

I over 27 år har Kulturnatten været en af Københavns mest afholdte og velbesøgte kulturbegivenheder. Når skolerne går på efterårsferie, skaber foreningen Kulturnatten en festlig aften, hvor hele byens kulturliv smelter sammen og åbner sig til glæde og inspiration for os alle.

Program i Rundetaarn:

18.00 Adgang med Kulturpas. Observatoriet er bemandet og udstillingen “when the world becomes our body” kan ses i Bibliotekssalen. I udstillingen vil kunstnerne Benkamin Skop og Amund Bentsen være til stede og der er særligt program.

Program opdateres snarest.

Et fyrtårn i natten

Rundetaarn er, udover at være et arkitektonisk tårn, Europas ældste fungerende observatorium. Gennem tiden har Rundetaarn fungeret som mange andre ting, blandt andet helt tilbage til 1750, hvor tårnet fungerede som midlertidigt fyrtårn. Dette genskabes særligt til kulturnatten, dog i meget større skala og med mange flere lamper end dengang i 1700-tallet. Kunstgruppen Vertigo vil omforme Rundetaarn til et stort lysende fyrtårn ved at sætte dynamisk styret lys i alle tårnets 31 vinduesrammer. Rundetaarns vinduer er placeret symmetrisk rundt om og op langs tårnets længde, hvilket gør at der kan dannes grafiske forløb, der både kan samle og bryde bygningens arkitektur. Ikke mindst vil det blive muligt at vende hele tårnet på vrangen og visualisere sneglegangens forløb uden på tårnet. Værket vil stå som en lysende dragende installation, og være til glæde for både gæster i tårnet og de forbipasserende.

Bemærk, af sikkerhedshensyn er der ikke adgang denne aften med barnevogne, klapvogne mv. De må stilles udenfor, langs tårnets sider, for at sikre adgang. Det gælder også for gæster til Trinitatis Kirke, som passerer gennem tårnets indgang.

Forvent kø til platformen og Observatoriet. Der er kun adgang til Rundetaarn med Kulturpas fra kl. 18.
Kulturpas kan købes for 110kr i Rundetaarn fra den 1. oktober. Læs mere om Kulturpas her

Poesi på toppen af Claus Høxbroe

Claus Høxbroe udkommer med ‘Flanør, digtsamlingen samler alle Høxbroes digte om byen han konstant udforsker og dykker ned i. En samling, der indeholder digte fra forfatterskabet, nye digte og længere tekster fra blandt andet dagblade.

I forbindelse med udgivelsen af bogen har Høxbroe håndplukket en række helt særlige københavner-steder, hvor han vil læse op, samt fortælle sande røverhistorier fra byen.
Et af de steder er Observatoriet i Rundetaarn.

Rundetaarn åbner dørene op til en poetisk aften over byens tage i Europas ældste fungerende Observatorium med en oplæsning af Claus Høxbroes digtsamling ‘Flanør’.

Claus Høxbroe i Observatoriet, Rundetaarn
Torsdag d. 6. oktober 2022.
Klokken 19:00

Billetter : 170 kr. inklusiv varm lumumba, samt et eksemplar af ‘Flanør’.
Der er kun 30 billetter til arrangementet!

OBSERVATORIET, RUNDETAARN
Der er blevet kigget stjerner fra toppen af Rundetaarn fra 1642, og dermed er Rundetaarn Europas ældste fungerende observatorium. Der har i tidens løb været opført flere forskellige bygninger på toppen af tårnet til de astronomiske instrumenter. Det nuværende Folkeobservatorium stammer fra 1929. Rundetaarn blev bygget af Christian 4. mellem 1637 og 1642. Tårnet er første del af Trinitatis Komplekset, der forenede kirke, bibliotek og observatorium i en bygning.

CLAUS HØXBROE er en ener, og lige siden han trådte ind på den lyriske scene, har han gjort tingene på sin egen måde. Gennem mere end 15 år har han rejst land, rige og verden rundt i skriftens tjeneste, og det er et kendetegn for den travle digter, at han altid er aktuel med et nyt spoken word-album eller en ny digtsamling, og at han altid er at finde på scener i Danmark eller i udlandet.

Siden debuten i 2006 har Claus Høxbroe udgivet over 30 udgivelser. Han har leveret utallige bidrag til aviser, tidsskrifter, magasiner, bøger, antologier foruden teaterstykker og undervisningsforløb, og så har han stået på scenen over 3.000 gange fordelt på otte lande. Høxbroe er også indehaver af Publikums Prisen til Poesiens Dag og Dan Turèll Prisen

Finissage for udstillingen ”Kassandras søstre”

Repræsentation og fællesskab – finissage for udstillingen ”Kassandras søstre” – en del af Art Week.

”Kassandras søstre” er både navnet på et fællesskab af kvindelige kunstnere og på den udstilling, de har skabt til Rundetaarns Bibliotekssal. På udstillingens sidste dag er det tid til at gøre status over kvinders repræsentation i kunst- og kulturbranchen, og hvad det betyder for den enkelte kunstner at slutte sig sammen i fællesskaber.

Der vil være både debat og musik, når finissagen belyser og diskuterer, hvilke udfordringer man møder som kvindelig kunstner, og hvorfor der stadig er brug for en ændring i branchen. Debatten er ikke ny, men stadig nødvendig, når vi skal forstå, hvorfor kulturen er så svær at ændre. I den forbindelse kan det være frugtbart at organisere sig i et fællesskab. Men hvorfor egentlig – og hvilke udfordringer er der i forhold til vores forestillinger om den individuelle kunstner?

Debatten præsenterer personlige erfaringer fra forskellige kreative brancher og sætter samtidig repræsentationen og kunstnerfællesskaberne i et historisk perspektiv.

Program:

Kl. 17.00 Dørene åbner og udstillingen kan ses

kl. 17.30 DEBAT om kvinders repræsentation i kunst- og kulturbranchen, og hvad det betyder for den enkelte kunstner at slutte sig sammen i fællesskabet med kunstner og kurator Henriette Hellstern, kunstner og kurator Anna Walther, musiker Josephine Philip og musiker Hannah Schneider

Debatten modereres af skuespiller og politisk aktivist Amelia Høy

kl. 19.00 PERFORMANCE “THE WHEEL” – et værk af Philip | Schneider

The Wheel er et korværk for 8 kvindestemmer. Philip | Schneiders omdrejningspunkt i The Wheel er interessen for fællesskabet. Her præsenterer otte kvindelige sangere i fællesskab på tværs af alder og stemmekarakter os for kollektivets potentiale. Præcision, koncentration og kollaboration er afgørende for samstemmigheden og for værkets karakter.
Sangerne positionerer sig i en cirkel og tager ordet. Med ordene Me, You, Us messer sangerne, hvad der med det blotte øre kan lyde som et gådefuldt lydtæppe. Efterfølgende fremføres en række nye enkeltstående ord, som former en bevægelse rundt i cirklen. Ordene Trust, A Look, Relation, Money, Courage, Justice, Hope og Love spinner gradvis med mere fart og intensitet. Hjulet synes pludselige at accelerere over sin egen kapacitet og giver anledning til at tænke over, hvad det egentlig er, der bryder vores fællesskaber.
Men Philip | Schneider appellerer ikke desto mindre til at finde tillid. De inviterer os til at blive en del af fællesskabet ved at række ud blandt publikum og ind i vores intimsfære, når alle får mulighed for at tage del i ’hjulet’.

Josephine Philip og Hannah Schneider er begge kendt fra populærmusikkens verden, hvor de har succesfulde karrierer både som solister og i bands som Darkness Falls og AyOwA. I 2018 fandt de to sangere, sangskrivere og komponister sammen i duoen Philip | Schneider, som skaber stemningsfulde performative musikværker. Ved at arbejde med stemme, krop, gestik, og recitation appellerer de til opmærksom tilstedeværelse, når de subtile detaljer skal opleves. Flere sangere bliver ofte inviteret med i deres performances, hvor dynamikken mellem stemmerne, de kropslige koordinationer og klangens bevægelse rundt mellem sangerne skaber helt særegne sangperformances.

Philip I Schneider
Henriette Hellstern
Anna Walther
Amelia Høy

ART WEEK CPH

Kassandras søstre – fremtidens malere hæver forbandelsen

PHILIP | SCHNEIDER

HENRIETTE HELLSTERN

ANNA WALTHER

Meditativ sangcirkel

Sara Grabow præsenterer en helt speciel aften af meditativ sang i Bibliotekssalen og afslutningsvis en sangcirkel på toppen af Rundetaarn.

Arrangementet beskrives som en særlig lyttende oplevelse, som skaber fordybelse og øver forbindelsen mellem det indre og ydre ved hjælp af stemmen.

Sara Grabow beskriver at deltagerne kan forvente sig følgende:

“I sangcirklen arbejdes der med at lytte og at synge sig frem til “En fælles tone”.
Udgangspunktet er at lytte til Rummet,
-de mange lyde, der kan høres i det ydre og i det indre rum.
Der synges enkle toner og strofer, som sætter krop og rum i vibration.
Vi lytter til lyden og vi lytter til stilheden.
Formålet er at skabe fordybelse og ro i os selv.
Vi arbejder med at tage ansvar for rummets atmosfære.
Vi træner høresansen, så vi bliver bedre til at lytte
-både rent fysisk, men også i overført forstand.
Vi øver forbindelsen mellem det indre og det ydre ved hjælp af stemmen.
Afslutningsvis synger vi sammen i cirkel på toppen af Rundetaarn
– mellem himmel og jord.”

Sara Grabow er sangerinde med speciale i lyd, rum og bevidsthed og har tidligere lavet lydvandring i Rundetaarn. Hun er begejstret over at vende tilbage til dette helt særlige rum, som er lukket for andre end deltagerne til lydvandringen.

Eventyrlige gækkebreve

Bliv klar til påskens tradition og lav flotte gækkebreve inspireret af eventyr på papir-workshop med Lea Bennedsen.

Kom og klip gækkebreve med papirklipper Lea Bennedsen. Tegn dit eget eventyrmotiv, en silhuet af H.C. Andersen eller brug din fantasi til at klippe fantastiske motiver. Der vil være eksempler på papirklip og simple skabeloner tilgængelige, så alle kan være med uanset niveau.

Lea Bennedsen er uddannet grafisk konservator fra det Kongelige Akademi for arkitektur, design og konservering i 2016. Ved siden af sit hverv som professionel papirnusser laver hun papirklip, portrætklip, påskeklip, pæne klip, pynteklip og pjatteklip. Eksempler på hendes værker findes på www.papirklipperier.dk

Klippeværkstedet er åbent kl. 13-16 og med begrænset antal pladser, så kø kan forekomme. Det er ikke muligt at reservere plads.

Collage: Winnie Meisler

Påskeferie med papirkunst

Påskeferien fejrer foråret med blomster og papirkunst. I anledning af familieudstillingen “Eventyrtårnet” kan du lave papirklip eller skabe dit eget blomstervæsen – helt i H.C. Andersens ånd.

Du kan bruge al din fantasi, når Rundetaarn byder indenfor til påskeferie for hele familien. Vær med, når vi afholder kreative værksteder med kunstneren Signe Kejlbo, eller gå på opdagelse i udstillingen “Eventyrtårnet” med syv af H.C. Andersens eventyr i smukke tableauer af billeder og ord, blandt andet skabt af netop Signe Kejlbo.

Du kan også blive en ægte eventyrdigter, hvis du kan løse eventyrkortenes opgaver, og se, om du kan løfte den tunge hund med øjne så store som Rundetaarn?

Fold din egen lille blomst eller lav et blomstervæsen

Påskeferieworkshop søndag den 10. april kl. 13-16
Lav fine små blomster af crepepapir, eller fold dit eget lille blomstervæsen med kunstner Signe Kejlbo. Der vil være eksempler på blomster og små kits, så alle kan være med uanset niveau. Et kit koster 50 kr., som betales i workshoppen til underviseren via MobilePay.

Lav din egen hemmelige æske med collageteknik

Påskeferieworkshop onsdag den 13. april kl. 13-16
Lav din helt egen plakat eller en æske med plads til alle dine hemmelige ting, udsmykket med collageteknik, så det bliver helt din egen. Et kit koster 50 kr., som betales i workshoppen til underviseren via MobilePay. Workshoppen ledes af kunstner Signe Kejlbo, og det er muligt for alle at være med.

Eventyrdigterens fødselsdag

Kom og vær med, når Rundetaarn fejrer eventyrdigteren H.C. Andersens fødselsdag lørdag den 2. april.

Netop ankommet til København besøgte H. C. Andersen Rundetaarn, og siden skrev han om det igen og igen. På sin fødselsdag lørdag den 2. april besøger eventyrdigteren på ny det runde tårn, og han tager nogle af sine mest elskede eventyrfigurer med sig.

Rundt i tårnet kan børn og voksne møde skuespillere i skikkelse af udvalgte eventyrfigurer – for eksempel heksen, der viser vej til en kiste med guld, og den lille dreng med paraplyen fuld af drømme. Sammen vækker figurerne eventyrene til live og synger fødselsdagssang for eventyrdigteren.

Samtidig er der åbent i Rundetaarns børneværksted, hvor børnene kan lave deres egen blomsterfesthat og klippe deres eget papirklip – helt i H.C. Andersens ånd.

En eventyrlig udstilling

Rundetaarn viser i øjeblikket udstillingen ”Eventyrtårnet” i Bibliotekssalen, hvor børn og voksne kan træde ind i H.C. Andersens eventyrlige univers. Rundetaarn fortæller en række af hans mest billedskabende eventyr i fantasifulde tableauer og ord inspireret af 1800-tallets kukkasser. Men kan du gætte, hvilke eventyr tableauerne viser?

Udstillingen, der kan opleves til den 24. april, finder sted i Bibliotekssalen, der tidligere rummede Universitetsbibliotekets titusindvis af bøger. Netop her gik den unge H.C. Andersen rundt og lod sig inspirere af bøgernes fantasiverden. Udstillingen er skabt af Rundetaarn selv i samarbejde med udvalgte kunstnere.

Det sker

Kl. 10-16: Mød H.C. Andersen og hans eventyr i hele tårnet i skikkelse af udklædte skuespillere

Kl. 10-13: Lav din egen blomsterfesthat med kunstner Signe Kejlbo

Kl. 13-16: Lav dit eget papirklip med papirklipper Lea Bennedsen

Kl. 10-20: Åbent i udstillingen ”Eventyrtårnet” og resten af Rundetaarn

Festlighederne er inkluderet i alm. entré. Tilkøb af materialer kan forekomme i forbindelse med workshops. Ventetid kan forekomme, reservation er ikke muligt. På udstillingen kan desuden købes et sæt eventyrkort for 25 kr., hvor opgaver skal løses med fantasi for at blive en ægte eventyrdigter!

Gå på opdagelse med “Eventyrkortene”

Indvielse af Rundetaarns nye bygningstavler

De to bygningstavler, der flankerer porten til Rundetaarn, er blevet fornyet og forgyldt, så man igen kan læse deres spændende indskrifter. Kom til indvielse af de nye tavler, og få mere at vide om deres spændende historie.

Porten til Rundetaarn er Rundetaarns begyndelse i mere end én forstand. Det er her, høj og lav siden 1642 er gået ind side om side for at opleve Københavns mest charmerende udsigt og alt det andet, Rundetaarn har at byde på.

Men porten er mere end det. På begge sider af den sidder nemlig bygningstavler, der blandt andet rummer den eneste bevarede angivelse af, hvornår grundstenen til Rundetaarn blev lagt – altså med andre ord Rundetaarns dåbsattest.

Det fineste bladguld

I mange år har det imidlertid været så som så med læsbarheden. Vind og vejr har nemlig forvitret de gamle tavler, og det har derfor længe været et ønske at forny indskrifterne ved at hugge bygningstavlerne på ny. Det er nu sket, og her i foråret er de håndhuggede tavler, der er minutiøse rekonstruktioner af de gamle, blevet sat op i nye sandstensrammer, mens hele portalen samtidig er blevet pudset.

Hvor de gamle bygningstavler nærmest var gråt i gråt, tager de nye sig noget mere majestætisk ud. På bunden af de gamle bogstaver lykkedes det at finde spor af forgyldning, og derfor er de nye indskrifter også blevet belagt med det fineste bladguld, man kan få, så de på ny funkler i solen og er et kongeligt tårn værdig.

Foto: Nanna Lysholt Hansen

Performance af Nanna Lysholt Hansen

Dear Daughter/Anatomy of the Chthulucene #11

Performancen er efterfølgeren til performancen Dear Daughter/Anatomy of the Chthulucence #10 fra 2019. Her væves professor Donna Haraways begreb om det chthulucene – et begreb, der tænker et individs identitet som flydende, amorf og mangfoldig – sammen med urolog Helen O’Connells anatomiske beskrivelser af klitoris.

Performancen er en tale til kunstnerens egen datter og del af et større projekt, hvori Nanna Lysholt Hansen sammenvæver stemmer fra litterære formødre med egne erfaringer omkring graviditet, fødsel, moderskab og seksualitet.

Performancen er en del af udstillingen Overgange#2 og er en del af Art Weeks program og gratis når entré til Rundetaarn er betalt.

Kvinder som heltinder og tabere i antikkens religioner

Aftenens foredrag er en del af kvindelivsfestivalen “Overgange #2”. To uger i september og samtidig med kvindelivsfestivalen forløber den historiske festival Golden Days, der i 2021 har antikken som tema. Foredraget vil omhandle kvinderne i Det Gamle Testamente og kvindelighedens transformation til græsk og romersk sprog og kultur.

Kulturhistoriker Mogens Hansen trækker tråde tilbage fra sproglige spor af gudinder i Det Gamle Testamente og fortæller om transformationerne af overgangsfortællingerne om kvinders liv gennem jødedommen og kristendommen i Romerriget: barndom, menstruation, ægteskab, fødsler og enkestand. Belyst ved fortællingerne om Ester, Eva, Maria Magdalene og Jomfru Maria.

Group 14

Modtag Rundetaarns nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om tårnet og vores arrangementer