Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Talk: Frederik Dirks Gottlieb og Anja C. Andersen
Vær med, når journalist og podcastvært Frederik Dirks Gottlieb og astrofysiker Anja C. Andersen undersøger mulighederne for liv i rummet i et liveshow af deres populære DR-podcast ”Flyvende tallerken”.
Er der liv i rummet? Er UFO’er ægte? Og går der allerede ikke-jordisk liv rundt iblandt os?
Dette er blot nogle af de spørgsmål, der stilles, når Frederik Dirks Gottlieb og Anja C. Andersen gæster Rundetaarn.
Frederik Dirks Gottlieb er journalist, forfatter på “UFO-Mysteriet” og radio-/podcastvært på blandt andet “Only in America” på Radio4 og “Jagten på det evige liv” på DR. Gottliebs tilgang til UFO-emnet er nuanceret, og der er plads til både fascination og en god portion skepsis.
Anja C. Andersen er astrofysiker og videnskabsformidler. Hun har forfattet en række bøger om astrofysik og naturvidenskab til både børn og voksne, foruden for at være en populær foredragsholder, podcastvært og aktiv i debatter om videnskab, ligestilling og børn og unges forhold til science.
Arrangementet er en del af Rundetaarns astrofestival “KOSMOS“.
Smag på Solsystemet med Tina Ibsen og Tine Galatius
Gastronomi møder astronomi! Spis dig igennem Solsystemet med kulinariske smagsprøver skabt af astrofysiker Tina Ibsen og madkunstner Tine Galatius.
Hvor meget ved du egentlig om vores syrlige naboplanet Venus, og hvordan er der på Solsystemets yderste planet Neptun?
Vær med, når vi skal smage på Solsystemet i Rundetaarn, hvor Tine Galatius i samarbejde med Tina Ibsen har sammensat en spændende, sanselig madoplevelse, der tager udgangspunkt Solsystemets planeter – astronomi fortolket i et gastronomisk univers!
Tina Ibsen er astrofysiker med speciale i astronomi og rumfart. Ibsen skaber kreativ formidling om universet, gennem foredrag, undervisning, podcast & bøger, og bringer dermed mennesker tættere på stjernerne.
Tine Galatius er kok og madkunstner, med speciale i at lave mad inden for kunst, videnskab og historiefortælling. Med en baggrund i teaterproduktion trækker Galatius tråde herfra til sit madunivers, der har til formål at bringe publikum tættere på et særligt emne med fokus på smag og godt selskab.
Arrangementet er en del af Rundetaarns astrofestival KOSMOS.
Koncert: Bremer/McCoy
Hvad er lyden af Kosmos? Det giver den meditative dub-inspirerede jazz duo Bremer/McCoy et bud på, når de fremfører numre fra deres nyeste plade, opkaldt “Kosmos” efter det forunderlige univers, i Rundetaarn.
Oplev en stemningsfuld intimkoncert i helt særlige rammer, når jazz-duoen Bremer/McCoy lægger vejen forbi tårnet i forbindelse med deres nyeste plade, “Kosmos”.
Målet med bandets musik er at indfange og dele et verdenssyn, der bunder i en følelse af forbundethed og frihed. I Bremer/McCoys kosmos kan vi møde hinanden i disse følelser, i en verden uden ord. Med universet som overordnet tema indfanger duoen den forundring og ro, der kommer med at se på himlen en stjerneklar nat – at se ud i kosmos.
Om pladen siger Morten McCoy:
“Universet er uendeligt og på mange måder uforståeligt for os – men derfor oplever vi stadig en dyb følelse af forundring og ro, når vi kigger ud på himlen en stjerneklar nat. I begrebet Kosmos ligger der for os en forståelse af, at selvom vi aldrig kommer til at forstå Universet på et rationelt plan, så er der en iboende orden og sammenhæng indbygget i alt helt fra mikrokosmos til makrokosmos. Når vi skaber musik er vores mål at opleve verden ikke ud fra vores overfladiske selv, men ud fra et kosmisk perspektiv – deraf navnet Kosmos.“
Lyt til pladen her.
Om Bremer/McCoy
Jonathan Bremer, bassist, og Morten McCoy, pianist, har kendt hinanden siden de gik i folkeskole og dannede i 2012 bandet Bremer/McCoy. Begge har været nomineret til priser ved Steppeulven, både i kategorierne ‘Årets musiker’ og ‘Årets komponist’, hvor Bremer har vundet sidstnævnte.
Arrangementet er en del af Rundetaarns astrofestival KOSMOS.
Knit Me to the Moon: Månestrik med Laura Dalgaard
Vær med, når strikdesigner Laura Dalgaard viser, hvordan du strikker det fine månemotiv fra et af hendes sweaterdesigns. Mens hænderne arbejder, kan du samtidig høre fortællinger om planeternes vandringer og lade tankerne vandre mod Universet.
Med hjælp fra strikdesigner Laura Dalgaard vil du på denne megaworkshop få en nøje gennemgang af, hvordan man strikker hønsestrik. Hønsestrik (også kendt som jacquard og tofarvetstrik) er en teknik, der ofte bliver benyttet i Dalgaards egne designs. Det er en teknik, der kan virke intimiderende, hvis man ikke har prøvet det før. Men det er også en teknik, der rummer mange muligheder og kan være svær at lægge fra sig, når først man er begyndt.
På denne workshop er Månen i fokus og er det motiv, som vi skal strikke. Månesymbolet er et begyndervenligt motiv, som også ses på Lauras design “Cute Sweater”.
Teknikken bliver vist af Laura Dalgaard på storskærm, så alle kan følge med, mens der strikkes.
Hvis man stadig er usikker, vil der bagefter være tid til at stille spørgsmål eller få ekstra hjælp.
Medbring:
- Strikkepinde (5-7mm)
- Garnrester i de farver, som du ønsker at strikke din måne – dog minimum to farver.
Husk at medbringe garn, der passer til den tykkelse.
Hvis man ingen pinde har, vil det være muligt at købe på aftenen, og Laura medbringer også ekstra garn.
Arrangementet henvender sig til begyndere, der har prøvet at strikke før og let øvede.
Alle kursister modtager et gratis kompendium, som kan tages med hjem efterfølgende.
Besøg Observatoriet på toppen
Rundetaarns Observatorium holder åbent mellem 18 og 22 på denne aften, og du kan besøge Observatoriet før workshoppen eller i de indlagte pauser, hvor vores astronomer i stjerneklart vejr vil åbne kuplen og lade gæster kigge gennem den snart 100 år gamle linsekikkert.
Laura Dalgaard er specialiseret inden for fashion knitwear og er en passioneret strikker. Hun skaber legesyge, æstetiske designs med referencer til bl.a. popkultur, mode og barndommens eventyr. Laura tror på, at vi gennem håndarbejde kommer tættere på et bæredygtigt forbrug, blandt andet ved at få viden om og forståelse for kvalitet og materialer, men også fordi vi får øjnene op for, hvilken arbejdsindsats det kræver, at fremstille et stykke beklædning. Glæden ved at skabe og den værdi, vi tillægger det skabte, gør, at vi passer bedre på tøjet.
Arrangementet er en del af Rundetaarns astrofestival KOSMOS.
Date Night i Kosmos: 112 for knuste hjerter LIVE
Tag stjernen i dit liv med på en rejse ind i kærlighedens kosmos, når vi præsenterer live-showet “112 for knuste hjerter” tilsat musik, drinks og udsigt til København.
Kan stjernerne vise os, hvem vi passer sammen med? Afgør fuldmånen vores humør og chancer for at forelske os? Og spiller jordens magnetisme ind i måden, vi mennesker tiltrækkes af hinanden på?
Fra toppen af Rundetaarn kan du skue ud i Universet gennem stjernekikkerten. På denne særlige aften vil radioværterne og ægteparret Maria og Pelle Peter Jencel fra den populære podcast “112 for knuste hjerter” tale om, hvad Universet siger om kærlighed. Med stjernehimlen som kulisse inviterer de til en uforglemmelig aften i kærlighedens tegn.
På aftenen får de besøg af en særlig gæst og et kærlighedspanel, som sammen vil hjælpe med at besvare de store kosmiske spørgsmål, når det kommer til kærlighed.
Dørene åbner kl. 19 og showet starter 19.30
Panelet offentliggøres snarest.
Besøg Observatoriet på toppen
Efter liveshowet kan I vandre mod stjernerne og nyde udsigten over byen eller besøge Observatoriet på toppen af tårnet. Hvis vejret tillader det, åbner vores astronomer kuplen og lader jer kigge gennem det gamle teleskop, hvor man på stjerneklare aftener kan se planeter, Måne eller stjerner.
I Bibliotekssalen kan I gå på opdagelse i den aktuelle fotoudstilling med Jakob Arthur Andersen – en af Danmarks bedste astrofotografer – og se nærmere på hans mest spektakulære billeder af Mælkevejen og det dybe rum.
DJ-kollektivet Future Female Sounds fyrer op for et kærligt DJ-set i salen både før og efter live-showet, og det vil være muligt at købe canned cocktails og bobler med og uden alkohol.
Arrangementet er en del af Rundetaarns astrofestival “KOSMOS”.
KOSMOS – en astrofestival i Rundetaarn
Mellem den 7. februar og 21. marts inviterer Rundetaarn til astrofestival i Christian IV’s stjerneborg på Købmagergade. Indrammet af en udstilling med spektakulære fotos fra en af Danmarks bedste astrofotografer byder programmet desuden på videnskabelige talks, koncerter, særarrangementer og andre stjernestunder for både børn og voksne – alt sammen med kosmos i fokus.
Arrangementer offentliggøres løbende her på siden og i Rundetaarns Kalender.
KOSMOS Festivalprogram
Fotoudstilling:
Jakob Arthur Andersen
7. februar – 21. marts
Kom med på en rejse flere tusinde lysår ud i rummet, når Jakob Arthur Andersen præsenterer sine smukke billeder af nattehimlen og det dybe rum i Bibliotekssalen. Med kikkert og kamera har han brugt utallige timer på at fange vores fantastiske univers, solsystem og nattens landskaber. Oplev hans allerbedste billeder – fra Mælkevejen til fjerne galakser – i Rundetaarn.
Læs mere her.
Besøg Observatoriet på toppen
tirsdage og onsdage kl. 18-21
Kig selv gennem kikkerten, når vi hver tirsdag og onsdag mellem oktober og marts studerer himmelrummet fra den historiske kuppelbygning på toppen af Rundetaarn. Kig stjerner eller planeter gennem teleskopet, som er bemandet af vores dygtige astronomer hver tirsdag og onsdag kl. 18-21. Det er gratis, når entré til tårnet er betalt.
Bemærk: Rundetaarn kan ikke garantere at vi kan se himmelske objekter, når vejret ikke tillader det. Hvis vejret ikke arter sig, holder vi dog stadig Observatoriet åbent, og vores astronomer vil i stedet fortælle mere om Observatoriet og dets store linsekikkert, som kan forstørre 80-450 gange.
Date Night i Kosmos: 112 for knuste hjerter LIVE
14. februar kl. 19-22
Tag stjernen i dit liv med på en rejse ind i kærlighedens kosmos, når vi præsenterer live-showet “112 for knuste hjerter” med Maria og Pelle Peter Jencel i Rundetaarn tilsat musik, drinks og udsigt til København.
Den Astronomiske Time: “De første galakser” med Johan Fynbo
19. februar kl. 19
I mange hundrede år havde man tænkt, at Universet bestod af vores galakse, Mælkevejen, og ikke mere. Men for 100 år siden skete der en revolution i forståelsen af, hvad der er for et Univers, vi er en del af. Til denne astronomiske aften vil astrofysiker Johan Peter Uldall Fynbo fortælle om det videnskabelige gennembrud der gjorde menneskets forståelse for Universet meget større.
Den Astronomiske Time: “På jagt efter liv på Mars” med David Arge Klevang
26. februar kl. 19
Er der liv på Mars? Det er forskere i fuld gang med at undersøge. Vær med, når David Arge Klevang besøger Rundetaarn til en snak om et skelsættende fund af potentielt liv på Mars og om det udstyr, det er blevet gjort med – udstyr, som han selv og DTU har været med til at udvikle.
Smag på Solsystemet med Tina Ibsen og Tine Galatius
1.marts kl. 19
Gastronomi møder astronomi! Spis dig igennem Solsystemet med kulinariske smagsprøver skabt af astrofysiker Tina Ibsen og madkunstner Tine Galatius.
Koncert: Bremer/McCoy
4. marts kl. 20
Oplev en stemningsfuld intimkoncert i helt særlige rammer, når jazz-duoen Bremer/McCoy lægger vejen forbi tårnet i forbindelse med deres nyeste plade, “Kosmos”.
Den Astronomiske Time: “Mælkevejen set fra Danmark” med Jakob Arthur Andersen
5. marts kl. 19
Siden tidernes morgen har mennesker kigget mod himlen og søgt efter mening. I oldtiden brugte man stjernerne som navigationsværktøjer og kalendere, og forbandt dem med guder og historier – som portaler til det guddommelige. Oplev nattehimlens magi, når astrofotograf Jakob Arthur Andersen gæster tårnet til en talk, hvor han viser sine prisbelønnede billeder frem og fortæller om Mælkevejen set fra Danmark.
Marker kvindernes kampdag med Kvinder i Fysik
08.marts kl. 12.30–17
I samarbejde med Kvinder I Fysik inviterer Rundetaarn til et stjernespækket arrangement i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag. Oplev blandt andet seniorforsker Desiree Della Monica Ferreira, astrofysiker Anja C. Andersen, lydkunstner Signe Heinfelt og High5Girls, når vi sætter fokus på kvinder i astronomis og fysik.
Knit Me to the Moon: Månestrik med designer Laura Dalgaard
11. marts kl. 19
Vær med, når strikdesigner Laura Dalgaard viser, hvordan du strikker det fine månemotiv fra et af hendes sweaterdesigns. Mens hænderne arbejder, kan du samtidig høre fortællinger om planeternes vandringer og lade tankerne vandre mod Universet.
Den Astronomiske Time: “Space Vikings – historisk navigation” med Christina Toldbo, Jophiel Wiis og Daniel Dalicsek
12. marts kl. 19
Hvad har rumskibe og vikingeskibe til fælles? Og kan man sammenligne vikingernes ekspeditioner med måne- eller kommende Mars-missioner? Mød astrofysikerne Christina Toldbo og Jophiel Wiis samt marinarkæolog Daniel Dalicsek, når de sammen vil nørde både rumfart og vikinger i denne udgave af Den Astronomiske Time.
Den Astronomiske Time: Fra Lys til Viden med Louise Dyregaard Nielsen
19. marts kl. 19
Hvordan omsætter astrofysikere lyset fra fjerne galakser, supernovaer og stjernetåger til billeder og spektre, der kan tolkes og forstås af astronomer? Og hvordan bruges disse data til at udvide vores forståelse af Universet?
MINI-KOSMOS: Astro-events for børn
Oplev Brorfeldes stjernekuppel i Rundetaarn
11., 12. og 13. februar kl. 10-15
Træd ind i stjernekuplen, hvor himlens historier vækkes til live og vær med, når vi skal høre myterne bag stjernebillederne og fortællinger fra forskningens verden med Thomas Ræbild Juel fra Observatoriet i Brorfelde.
Læs mere og book billetter her.
Astroaften for børn
13. februar kl. 18-21
Vær med, når vi i vinterferien inviterer til Astroaften for børn og deres voksne med særåbent for familier i Observatoriet, sjove opgaver i Sneglegangen og et kreativt planetværksted.
Planetværksted for børn
15. og 16. februar kl. 10-14
Farvelæg planeterne og lav dit eget Solsystem, når Rundetaarn inviterer til kreativt drop-in værksted for børn og deres voksne.
Mini-KOSMOS: Fortællekoncert for børn – Lyt til Månen
15. februar kl. 10
Oplev en fin og finurlig fortællekoncert fra Papirskoven, når gruppen besøger Rundetaarn til en musikalsk og poetisk fortolkning af Beethovens klassiske Måneskinssonaten.
I hele festivalperioden vil du også kunne opleve en planetsti i Rundetaarn i størrelsesforholdet 1:6 milliarder.
Kvindernes Internationale Kampdag med Kvinder i Fysik (KIF)
Vær med, når vi den 8. marts byder indenfor til et stjernespækket program, der i dagens anledning sætter fokus på kvinder i astronomi og fysik.
Dagen vil byde på spændende talks og foredrag, meet and greet, bogsignering, koncert og en workshop med et science-fællesskab for unge piger og kvinder.
Program
- 12.30
Introduktion og talk ved KIF - 13.10
KIF Prisvinder 2024-talk ved Desiree Della Monica Ferreira, leder for DTUs afdeling for Astrofyisk og Atmosfærefysik - 14.00
Meet and greet og bogsignering med astrofysiker Anja C. Andersen - 15.00
Foredrag om den danske astronom Julie Vinther Hansen v. kønsforsker, historiker, dr.phil. og professor emeritus Bente Rosenbeck - 15.30
Workshop med High5Girls – et science-fællesskab for unge piger og kvinder – v. Marianne Andersen - 16.30
Minikoncert: Uropførelse af musikalsk værk af Signe Heinfelt, komponeret med inspiration fra astrofysik og fysik.
Foreningen Kvinder i Fysik (KIF) arbejder med at fremme fokus på kvinder i fysikfag. Deres hovedmål er at informere, skabe synlighed og kreere netværk, så unge kvindelige fysikaspiranter føler sig velkommen i videnskaben.
Arrangementet er en del af Rundetaarns astrofestival KOSMOS.
Kulturnatten i Rundetaarn
Kulturnatten står i videnskabens tegn i Christian IV’s gamle observationstårn med videnskabsudstillingen “Fra forsker til folk”, bemandet observatorium og et spektakulært science-show i Bibliotekssalen.
Aftenens program
18.00-22.30
Åbent i videnskabsudstillingen “Fra forsker til folk” i Bibliotekssalen
18.00-22.00
Guides fra Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) fortæller om udstillingen og viser frem for børn og voksne i Bibliotekssalen
18.00-00.00
Rundetaarns astronomer åbner og bemander Observatoriet på toppen
22.30-23.30
Science-astroshow med Jonathan Gammeltoft I Bibliotekssalen – book plads her
Videnskabsudstilling: Fra forsker til folk
Gennem 200 år har Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) dannet ramme om formidling af naturvidenskab og teknologi til brede kredse af den danske befolkning.
“Fra forsker til folk” markerer SNUs 200 års jubilæum og viser, hvordan videnskabelig forskning har skabt ændringer i vores hverdag – fra H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetisme, der gav os elektricitet overalt i samfundet til Niels Bohrs atommodel, der har ført til nye diagnosemetoder i lægeverdenen, atomkraft og den moderne elektronik, vi omgiver os med.
På Kulturnatten kan tårnets gæster få udstillingen formidlet live, når kyndige guides fra SNU bemander eksperimentbordet. Bliv klogere på kendte og mindre kendte forskere i udstillingen og prøv kræfter med den elektriske strøms virkninger, når vi sammen med SNU’s guides skal kigge nærmere på magneter, elektromagneter, klangplader, pH-papir og håndgeneratorer.
Kig gennem kikkerten i Observatoriet
Hvis man vil lidt tættere på universets himmellegemer, kan man traditionen tro lægge vejen forbi Observatoriet på toppen af Rundetaarn og selv prøve at kigge stjerner eller planeter i den store kikkert, hvis vejret tillader det. Rundetaarns dygtige observatorer bemander det gamle refraktorteleskop, mens Kulturnattens gæster kan gå på opdagelse i Observatoriet eller opleve Københavns mest charmerende udsigt 34,8 meter over Købmagergade.
Der er begrænsede pladser i Observatoriet på én gang.
Bemærk: Rundetaarn kan ikke garantere at vi kan se himmelske objekter gennem kikkerten, hvis vejret ikke tillader det! Hvis vejret ikke arter sig, holder vi dog stadig Observatoriet åbent, og vores astronomer vil i stedet fortælle mere om Observatoriet og den store linsekikkert, som kan forstørre 80-450 gange.
Spektakulært science-show
Kulturnatten sluttes af med manér, når Bibliotekssalen sidst på aftenen omdannes til et storstilet og underholdende science-show med fantastiske forsøg og spektakulære tests i selskab med fysiker Jonathan Gammeltoft. Science-showet udforsker naturvidenskaben på en anderledes og meget underholdende måde, og Jonathan præsenterer alt fra svævende krystaller og frosne skumfiduser til kål, der knuses, balloner og andre sjove ting.
Jonathan Gammeltoft er hospitalsfysiker ved Odense Universitetshospital og har holdt et hav af foredrag og shows. Ved siden af sit studie og sit arbejde har han desuden været videnskabskonsulent for både DR1 og TV2, holdt foredrag på gymnasier, festivaler, højskoler, til Science Expo og meget mere.
Bemærk, at du skal booke (gratis) plads til showet på forhånd, da der er begrænsede pladser!
Book billet til science-showet her – og husk, at der på aftenen kun er adgang til Rundetaarn – og også science-showet – med Kulturpas.
Fyraftenstegning & Vin: Stoflige stjernebilleder og planeter i akvarel
Kom med til en tegneworkshop ud over det sædvanlige, hvor vi kombinerer fascinationen af rummet, planeter og stjerner med stoflige og smukke eksperimenter på papir.
Mød os i Læsesalen i Rundetaarn, hvor eftermiddagen starter med en kort introduktion og fortælling om Rundetaarns vigtige og historiske rolle i udviklingen af astronomien, fortalt af formidlingsassistent Lisa Tiedt.
Derefter vil arkitekt og illustrator Liv Andersen guide jer igennem akvarellens mange muligheder.
Vi skal blandt andet lære at arbejde med flydende akvarel og mestre den fascinerende, men til tider drilske, våd-i-våd akvarelteknik for at skabe stoflige planeter. Vi kommer også rundt om lys og mørke, og der vil være gode tricks til at skabe din egen stjernehimmel i akvarel.
Praktisk
Alle niveauer er velkomne, og workshoppen kræver ingen særlige forkundskaber.
Rundetaarn stiller alle materialer til rådighed, og der vil være skabeloner, tips og tricks til at hjælpe dig godt på vej.
Værkstedet ledes af Liv Andersen, der er uddannet arkitekt og har undervist i arkitektur på kunstmuseet Louisiana samt Børnekulturhuset Ama’r. Hun har også tidligere afholdt flere kreative værksteder i Rundetaarn og lever til daglig af at tegne.
K7 WEEK i Rundetaarn
Kom gratis i Rundetaarn hvis du er mellem 18 og 27! Fra 9. til 15. september er der igen K7 WEEK over hele landet – 7 dages gratis kulturuge for unge.
En masse museer og kulturattraktioner slår dørene op for unge gæster mellem 18 og 27 i uge 37, og Rundetaarn er ingen undtagelse! Det eneste, du skal gøre, er at hente dit gratis digitale K7-kort og vise det i billetlugen, når du besøger tårnet.
Læs mere og hent K7-kortet på www.k7k7.dk
På din gratis entré kan du udforske tårnet og den flotte udsigt på toppen, men glem heller ikke at kigge forbi den aktuelle science-udstilling “Fra forsker til folk” i Bibliotekssalen, som du kan høre mere om her: