Åbent i dag kl. 10-18

Kulturnatten 2023: Ulve, måne og stjerner i Rundetaarn

Kom til en kulturnat fyldt med ulve, måne og stjerner, når Rundetaarn byder på ulveudstilling med naturformidling, besøg i Observatoriet og koncert med Kosmos Trio.

Vigtig information

Kun adgang med kulturpas fra kl. 18 – det kan købes på www.kulturnatten.dk

Forvent kø, da Rundetaarn har mange gæster under Kulturnatten. Af hensyn til gæsteflow afvikles køen primært udenfor, og det er ikke tilladt at medbringe barnevogne i tårnet.

Hvis vejret tillader det, vil det være muligt at kigge stjerner og planeter fra Observatoriets teleskop. I tilfælde af regn eller overskyet vejr, kan vi desværre ikke garantere stjernekig.

Udstilling: Dansker med ulve

Efter 199 års fravær er ulven kommet tilbage i den danske natur. Indtil videre er det kun i Jylland, at der er levende ulve, men til Kulturnatten 2023 kan man også opleve ulvene i Rundetaarn. Her danner Bibliotekssalen nemlig ramme om udstillingen ”Dansker med ulve”, hvor Kulturnattens gæster i dagens anledning kan høre vilde og fascinerende historier fra nogle af dem, der selv har oplevet ulvene i naturen.

Fra gps til ulvelort

Ulvens genkomst har skabt fascination, frygt og ophidset debat. Er der plads til ulve i Danmark? Og er der overhovedet plads til store rovdyr og vild natur? På udstillingen ”Dansker med ulve” kan man stå ansigt til ansigt med ulve og mærke og forstå, hvad ulvene gør ved os.

”Dansker med ulve”, der præsenteres i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus, er Danmarks første store udstilling om mennesker og ulve. Den gør sit publikum klogere på myter og holdninger, forskning og viden om de danske ulves færden og adfærd.

Under Kulturnatten kan man som noget særligt møde det, der kalder sig selv Danmarks vildeste ulveformidlingshold. Under anførsel af Kent Olsen, der leder overvågningen af de danske ulve, vil de i løbet af aftenen fortælle børn og voksne om det utrættelige arbejde, der ligger til grund for vores viden om ulvene i Danmark – lige fra gps-mærkning af de hjemlige rovdyr til undersøgelse af ulvelorte.

Ældste fungerende observatorium

Mens ulvene rykker nærmere, befinder stjernerne sig, hvor de hele tiden har været. Under Kulturnatten vil Rundetaarns dygtige observatorer bemande Europas ældste fungerende observatorium på toppen af tårnets top, hvor de vil fortælle mere om teleskopet og kuppelbygningen, og – hvis vejret tillader det – udpege interessante fænomener på himlen, mens kulturnatsgæsterne helt på egen hånd kan opleve Københavns mest charmerende udsigt 34,8 meter over Købmagergade.

Aftenens sidste programpunkt bringer universet ind i Bibliotekssalen. Kulturnatten i Rundetaarn slutter nemlig med en stemningsfuld intimkoncert med det lovende unge jazznavn Kosmos Trio. Trioen, der består af Frede Thorsen på klaver og brødrene Harald og Gustav Hagelskjær på henholdsvis kontrabas og trommer, spiller original, moderne jazz i et minimalistisk og nordisk klingende lydunivers. Trioen udgav sidste år sit debutalbum, ”Brev til en ven”, som er blevet spillet både på P8-jazz og i international radio.

Aftenens program

18.00-23.00

Åbent i udstillingen Dansker med ulve i Bibliotekssalen

18.00-21.00

”Danmarks vildeste ulveformidlingshold” fortæller og viser frem for børn og voksne i Bibliotekssalen

18.00-00.00

Besøg Observatoriet, der er bemandet af Rundetaarns astronomer

23.00

Stemningsfuld intimkoncert med Kosmos Trio i Bibliotekssalen.
Dørene til salen lukkes 23.05.

Fyraftenstegning & vin: Rundetaarns arkitektur (UDSOLGT)

Nyd et glas velfortjent vin og lær at tegne den snoede Sneglegang, når Rundetaarn inviterer til omvisning, vin og tegneworkshop for voksne med arkitekt Liv Andersen.

Rundetaarn er et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker og murstenskongen Christian IV’s måske mest originale byggeri. Til denne workshop skal du selv svinge blyanten og tegne tårnets helt særlige arkitektur. 

Mød op ved Ringerloftet i Rundetaarn kl. 16, hvor vi starter med en kort omvisning om Rundetaarns historie i selskab med omviser Lisa Tiedt. Undervejs samler vi inspiration og varmer op med nogle hurtige skitseøvelser. Vi skal også besøge selve Ringerloftet, der normalt ikke er åbent for offentligheden.

Tilbage i værkstedet vil der være tid til fordybelse og eksperimenter. Her vil arkitekt Liv Andersen guide jer igennem forskellige tegneteknikker og medier. Vi skal blandt andet opleve, hvordan en blyantstegning kan forvandles til en stoflig akvareltegning ved brug af fineliner og akvarelmaling.

Glæd jer til en afslappet eftermiddag i arkitekturens tegn, hvor du helt sikkert vil opdage nye og overraskende perspektiver af Rundetaarn gennem tegning.

Alle niveauer er velkomne, og workshoppen kræver ingen særlige forkundskaber. Rundetaarn stiller materialer til rådighed.

Værkstedet ledes af Liv Andersen, der er uddannet arkitekt og har undervist i arkitektur på kunstmuseet Louisiana samt Børnekulturhus Ama’r. Hun har også tidligere har afholdt flere kreative værksteder i Rundetaarn.

Arrangementet præsenteres som en del af Arkitekturåret 2023, hvor København er udnævnt til World Capital of Architecture

Tegneworkshop for unge: Rundetaarns arkitektur

Lær at tegne den snoede Sneglegang og prøv kræfter med kreative tegneteknikker, når Rundetaarn inviterer til omvisning og tegneworkshop for unge med arkitekt Liv Andersen.

Rundetaarn er et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker og murstenskongen Christian IV’s måske mest originale byggeri. Til denne workshop for unge skal du selv svinge blyanten og tegne tårnets særlige arkitektur.

Mød op på Ringerloftet i Rundetaarn, hvor vi starter med en kort omvisning med omviser Lisa Tiedt. Undervejs samler vi inspiration til vores tegninger og varmer op med nogle hurtige skitseøvelser.

Tilbage i Ringerloftet som er dagens værksted vil der være tid til fordybelse og eksperimenter. Her vil arkitekt Liv Andersen guide dig igennem forskellige tegneteknikker og materiale.Vi kommer blandt andet til at tegne med akvarel, fineliner og farvekridt. Rundetaarn stiller materialer til rådighed og du har mulighed for at prøve det hele af og finde dit yndlings medium.

Glæd dig til en hyggelig eftermiddag i arkitekturens tegn, hvor du helt sikkert vil opdage nye og overraskende perspektiver af Rundetaarn, mens du tegner dig igennem dagen.

Workshoppen ledes af arkitekt Liv Andersen, der har undervist børn og unge i arkitektur på kunstmuseet Louisiana samt Børnekulturhus Ama’r og tidligere har afholdt flere kreative værksteder i Rundetaarn.

Anbefalet aldersgruppe: 12-18 år.

Arrangementet præsenteres som en del af Arkitekturåret 2023, hvor København er udnævnt til World Capital of Architecture.

Tegneworkshops for børn i efterårsferien

Tegn med dit barn i efterårsferien! Lær at tegne den snoede Sneglegang og fantasifulde forslag til tårnets arkitektur, når Rundetaarn inviterer til omvisninger og tegneworkshops for børn og voksne.

Christian IV var en af de mest fantasifulde konger i Danmark. Han udvidede København og skabte sjove, smukke og helt specielle bygninger, spir og tårne til byen. Se bare Rundetaarn med de runde hjørner og Sneglegangen – Christian IV’s måske mest originale byggeri.

Til tegneworkshoppen for børn skal I selv svinge blyanten, når vi med hjælp fra arkitekt Liv Andersen tegner tårnets særlige rum.

Mød op på Ringerloftet i Rundetaarn, hvor vi starter med en kort rundvisning i tårnet med omviser Lisa Tiedt. Undervejs laver vi små tegninger, som vi senere kan bruge som inspiration.

Tilbage på Ringerloftet, som er dagens værksted, er det jeres tur til at være arkitekt for en dag. Nu skal fantasien og den spidsede blyant findes frem, når I skal tegne et bud på et nyt observatorium til toppen af Rundetaarn.

Rundetaarn stiller kreative tegneredskaber til rådighed, og med gode tips og tricks fra Liv Andersen kan I udforske og eksperimentere med dem.

Glæd dig til at tegne dig igennem en hel eftermiddag i arkitekturens tegn sammen med din familie

Liv Andersen har undervist børn og unge i arkitektur på kunstmuseet Louisiana samt Børnekulturhus Ama’r og tidligere har afholdt flere kreative værksteder i Rundetaarn.

De to workshops finder sted i efterårsferien den 17. og 19. oktober kl. 13-15 i Rundetaarn.

Billetter sælges som kombi-billetter, der giver adgang for et barn i følgeskab med en voksen.


Anbefalet aldersgruppe: Børn på 7-12 år.

Arrangementet præsenteres som en del af Arkitekturåret 2023, hvor København er udnævnt til World Capital of Architecture.


Stjernekig og astronomiske samtaler: Månefantasier på film

Cinematekets programredaktør, Rasmus Brendstrup, er rejseleder, når Rundetaarn inviterer på en filmisk rumtur under november måneds ”Stjernekig og astronomiske samtaler”.

Hvordan forestillede vi mennesker os Månen, inden vi faktisk kom derop? Hvilke fantasier om en bedre civilisation gav den anledning til? Hvilke farer tænkte vi, at den rummede? Og nok så vigtigt: Hvordan kunne man gøre forestillingerne begribelige i de jordiske filmstudier og sælge en hulens masse biografbilletter?

Kom med på rumtur sammen med nogle af de mest vanvittige og visionære filmmagere til november måneds ”Stjernekig og astronomiske samtaler”. Rejseleder på turen er foredragsholder og programredaktør i Cinemateket Rasmus Brendstrup, der er en stor kender af filmhistorien.

Oplægget vil være gavmildt illustreret med kendte og ukendte klip af blandt andre den franske filmpioner, effekt-og spilopmageren Georges Méliès, hvis banebrydende film ”Rejsen til Månen” fra 1902 regnes for en af alle tiders vigtigste film.

Bliv klogere på rummet

Oplev også en brillant, men glemt sovjetisk trickfilm fra 1930’erne samt filosofi og feberfantasier fra filmhistorien – lige fra dens tidligste dage og frem til månelandingen i 1969. 

Før og efter oplægget er der mulighed for at besøge Observatoriet på toppen af Rundetaarn og – hvis vejret tillader det – selv kigge ud i verdensrummet assisteret af tårnets dygtige astronomer.

”Stjernekig og astronomiske samtaler” finder sted i Rundetaarn en gang om måneden hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med nye tanker i unikke omgivelser i det gamle tårn.

Observatoriet er åbent fra kl. 18 og kan besøges før eller efter oplæg og spørgsmål, der samlet varer omkring en time. Observatoriet lukker ligesom Rundetaarn kl. 21.

K7 WEEK – Syv dages kultur i Rundetaarn

Gratis entré i Rundetaarn i hele uge 37 for unge mellem 18 og 27.

Er du mellem 18 og 27 år gammel? Så kan du fra mandag d. 11. september til søndag d. 17. september 2023 få gratis adgang til Rundetaarn og en lang række andre museer og udstillingssteder over hele landet. Det eneste, du skal gøre, er at troppe op og medbringe det gratis digitale K7-kort på din telefon.

Bemærk!

Tilbuddet gælder almindelige entrébilletter i hele uge 37 for unge mellem 18 og 27, der kan fremvise gyldigt K7-kort. Rundetaarns aktuelle udstilling i Bibliotekssalen er inkluderet i den gratis entré, mens koncerter, debatarrangementer og andre særevents fortsat kræver billet.

Hvad er K7?
K står for kultur. Og 7 står for 7 dage, uge 37 og op til 27 år.
K7 er et landsdækkende intiativ der gør de danske kulturinstitutioner mere tilgængelige for det unge publikum. K7 er en åben invitation til alle unge, der tilbyder nye kulturoplevelser og gør besøget lidt mere spontant, tilgængeligt og uforpligtende – også for dem, som ikke normalt har deres gang på kulturinstitutioner, museer, teatre og til klassiske koncerter.

Læs mere om K7 og hent dit personlige, adgangsgivende kulturkort her.

K7 er arrangeret af ADBC og støttet af Spar Nord Fonden, Københavns Kommune, CPH STAGE og Augustinus Fonden.



BUSTER Filmfestival: På eventyr med dyr

BUSTER Filmfestival viser eventyrlige kortfilm for de mindste i Bibliotekssalen, der omdannes til en børnebiograf flere dage under festivalen.

Rundetaarn er et eventyrligt sted med sin snoede Sneglegang, der fører helt op til toppen, hvor man kan se ud over København. BUSTER Filmfestival viser eventyrlige film i det gamle tårns Bibliotekssal, hvor selveste eventyrdigteren H.C. Andersen også nød at komme og finde inspiration. Det er ren magi!

Den 30. september kl. 9.30 kan hele familien gå på opdagelse i dyrenes verden når BUSTER viser kortfilmpakken “På eventyr med dyr”:

Kortfilmpakke: På eventyr med dyr


Tropiske fisk, legesyge katte, pingviner på afveje og skyggen af en bjørn! BUSTER har samlet de bedste små film om dyr i en skøn filmoplevelse fyldt af pels, fjer og farverige skæl. Dyr har altid spillet en helt særlig rolle i menneskets historier og drømme. Med settings så forskellige som en lejlighed i Tyskland, en båd på Stillehavet, et sort/hvidt papir og den engelske countryside fantaserer børn om dyrenes hemmelige liv. Historierne om de nuttede, søde, drillesyge og (måske) farlige dyr er små visuelle kunststykker, der samtidig fortæller os om kedsomhed og nysgerrighed, om venskab og savn.

Anbefalet alder: 2-7 år.

Filmvisningen den 30. september er en del af BUSTER Filmfestivals familieprogram.

Gå på opdagelse i ulvenes historie

Efter filmen vil I kunne opleve resten af Rundetaarn og gå på opdagelse i vores aktuelle udstilling, “Dansker med ulve”, der handler om forholdet mellem mennesker og ulve i Danmark.

Bemærk, at selv om udstillingen henvender sig til hele familien bør børn dog helst være i følge med voksne, da der forekommer dramatiske scener og lydeffekter samt udstoppede dyr.

Sommerferie i Rundetaarn

Der er masser at lave for både voksne og børn i Rundetaarn denne sommer. Her finder du alle vores sommeraktiviteter samlet på ét sted.

Du ved sikkert allerede, at vi har en af byens bedste udsigter fra toppen af Rundetaarn, men vidste du, at der også er meget mere at se, høre og gøre i det gamle tårn? Vi guider her til alle de spændende ting, der sker i Rundetaarn denne sommer, og der er noget for både design-entusiasten, is-elskeren, podcast-nørden, eventyreren og både små og store astronomer.

Aktuel udstilling: MEISEN KIMONO

Gå på opdagelse i verden af farver og mønstre, når kunstner og tekstildesigner Henriette Friis udstiller sin store privatsamling af japanske meisen-silkekimonoer i Rundetaarn.

Læs mere her.

Solkig-søndage i Observatoriet

Vær med til at studere solpletter og hør mere om himmelrummet, når vi hver søndag i sommerferien åbner Observatoriet fra kl. 13-16. Her kan vi se på Solen gennem teleskopets særlige beskyttende filter, og vores dygtige astronomer fortæller om Europas ældste observatorium. 

Læs mere her.

Morgensang i Bibliotekssalen

Kom med til morgensang og mærk historiens vingesus, når Hovedbibliotekets populære sangarrangement rykker ind i Rundetaarns Bibliotekssal. På Hovedbiblioteket har der i mange år været morgensang hver onsdag morgen – et velbesøgt arrangement for sangglade mennesker i alle aldre. Da flere etager på Hovedbiblioteket skal bygges om i løbet af sommeren og efteråret, flytter det populære sangarrangement til nye lokaler – fra ét bibliotek til et andet. 

Fra den 21. juni kl. 8-9 og hver onsdag resten af året vil morgensangen nemlig folde sig ud i Rundetaarns smukke Bibliotekssal halvvejs oppe i tårnet.

Læs mere her.

Løs de 7 eventyrlige prøver

Denne sommer bliver der rig mulighed for at udforske tårnet fra bund til top. Tag familien under armen og gå på opdagelse i Rundetaarns særlige arkitektur og historie. Bevæg dig op ad Sneglegangen og løs de syv eventyrlige prøver. Med et kort i hånden, er du godt klædt på til at finde de hemmelige steder, og svare på spørgsmål om det gamle tårn. 

Læs mere her.

Is og souvenirs i Topkiosken

Rundetaarns nyrenoverede Topkiosk en majdag i 2018

Spis is med næsen i sky, når vores lille, charmerende Topkiosk åbner på Udsigtsplatformen. Topkiosken åbnede første gang i 1939, og gennem tiden er der blevet handlet med muligt fra det smalle vindue; fjer, lysbilleder, tændstikæsker og honningkager. I dag kan du dog købe is, drikkevarer, souvenirs og postkort.

Topkiosken har åbent i sommersæsonen, typisk mellem kl. 11 og 16.

Læs hele historien om Topkiosken her.

Torsdagsbar på toppen

Tag vennerne eller kæresten i hånden og nyd solnedgangen fra toppen af tårnet, når vi hver anden torsdag i sommerferien forvandler Topkiosken til en hyggelig torsdagsbar med drinks, afslappet sommerstemning, Observatorie-åbent og 360-graders udsigt over København.

Læs mere her.

Rundetaarn fortæller

Har der virkelig kørt en bil op ad Sneglegangen? Hvor ofte besøgte eventyrdigteren H.C. Andersen Rundetaarn? Hvad blev Ringerloftet brugt til? Og hvorfor ligger der en bombe i Bibliotekssalen?

Lyt til vores lydfortællinger og få alle de gode historier om tårnet. Vi tilføjer løbende flere fortællinger, og du kan lytte med i Rundetaarn, hjemmefra eller når du er på farten.

Læs mere her.

Rigtig god sommer fra Rundetaarn!

Morgensang på Hovedbiblioteket – nu i Rundetaarn

Kom med til morgensang og mærk historiens vingesus, når Hovedbibliotekets populære sangarrangement rykker ind i Rundetaarns Bibliotekssal.

På Hovedbiblioteket har der i mange år været morgensang hver onsdag morgen – et velbesøgt arrangement for sangglade mennesker i alle aldre. Da flere etager på Hovedbiblioteket skal bygges om i løbet af sommeren og efteråret, flytter det populære sangarrangement til nye lokaler – fra ét bibliotek til et andet. 

Fra onsdag den 21. juni og resten af året vil morgensangen nemlig folde sig ud i Rundetaarns smukke Bibliotekssal halvvejs oppe i tårnet. Bibliotekssalen i Rundetaarn husede før i tiden Københavns Universitetsbibliotek, og selv om bøgerne for længst er flyttet ud, fungerer salen stadig som et dannelsesrum, hvor idéer, viden, indtryk og inspiration deles mellem folk fra hele verden i form af skiftende udstillinger, koncerter, talks, festivaler, kulturarrangementer – og nu også morgensang.

Program

Dørene åbnes kl. 8.00. 
Morgensangen begynder kl. 8.30 og varer i 25-30 minutter. 
En veloplagt værtsgruppe introducerer sangene, som fortrinsvis kommer fra Højskolesangbogen.
Alle er velkomne og gode pianister spiller til.

Efter endt morgensang vil det være muligt at nyde en kop kaffe i salens café – eller udsigten over København fra tårnets top.

Det er gratis at deltage og tilmelding er ikke nødvendig.

Bemærk: Der må max være 150 gæster i Bibliotekssalen.

Om Morgensang på Hovedbiblioteket 

Morgensang på Hovedbiblioteket har været et tilløbsstykke gennem mange år. Mennesker fra hele København har løftet taget i fællesskab hver onsdag morgen og gået dagen i møde i opløftet tilstand. Fællessang om morgenen kan noget ganske særligt. For fællessang forener os. Når vi synger, knytter vi an til en sangskat, en kulturarv, en historie, et sprog og et fællesskab, der udstrækkes i tid og rum. Og når vi synger sammen, oplever vi et ægte fællesskab. Den, der synger, er aldrig alene.

Det er desuden særligt for Morgensang på Hovedbiblioteket, at alle slags mennesker mødes for at synge sammen. Alle aldre og livsstadier er repræsenteret – og enhver fugl synger med sit næb. At mødes i sang med mennesker, som man ellers aldrig ville have mødt, er en stærk og vanedannende oplevelse.

Strik, spiritualitet og stjernekig (UDSOLGT)

Hvad er spiritualitet og hvordan kan vi bruge det i vores hverdag? Kom med, når vi denne aften skal strikke og tale om spiritualitet i selskab med astrolog Annasophia Petri Holm og strikdesigner Laura Dalgaard. I løbet af aftenen vil det være muligt at besøge Observatoriet.

Kan håndarbejde bringe os tættere på den spirituelle verden? Vær med denne aften, når astrolog Annasophia Petri Holm fortæller om spiritualitet, og hvordan vi alle ved at fokusere på noget så håndgribeligt som strik kan komme i forbindelse med noget større end os selv.

Herefter vil strikdesigner Laura Dalgaard introducere strikketeknikken Intarsia. Deltagerne får mulighed for selv at give sig i kast med strikning og prøve kræfter med teknikken. Annasophia vil interviewe Laura om hendes oplevelse af det spirituelle, og hvordan hun bruger det i sine designs. 

Der vil være pauser undervejs, og i løbet af aftenen vil det være muligt at besøge Observatoriet, der bemandes af Rundetaarns astronomer og – hvis vejret tillader det – kigge på stjerner fra tårnets top.

Medbring strikkepinde og garn eller køb Laura Dalgaards strikkekit i Rundetaarns butik. Bemærk, at der er et begrænset antal kits til salg.


Arrangementet er for alle interesserede i strik og spiritualitet, men let kendskab til strik er en fordel.

Annasophia Petri Holm er podcaster, astrolog og forfatter, og lever af at undersøge det spirituelle og hvad det vil sige, at være et menneske. Hun står bag de to podcasts “Det spirituelle hjørne” og “Det astrologiske hjørne” og forfatter til bogen “Alt det, vi ikke ser”.

Laura Dalgaard er designer med speciale i strik. Hendes tilgang til farver og materialer er poetisk og intuitiv, og kompositionerne i hendes strik er fantasifulde og historiefortællende. Hun arbejder med alt fra opskrifter til samarbejder med modevirksomheder og kunstinstitutioner, og står bag bogen “En samling af strik”.

Group 14

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.

Astronomi For børn Historie og arkitektur Koncerter og kulturarrangementer Udstillinger Nyheder fra Rundetaarn Giv mig det hele!