Åbent i dag kl. 10-20

Finissage: Generation WHY

Vær med på udstillingens allersidste dag, når vi tager afsked med Generation Y’s vilde og smukke værker i Rundetaarn og en udstilling, der blev anmeldt til fem flotte hjerter i Politiken. 

Kurator Charlotte Jul viser rundt blandt værkerne kl. 14, og herefter vil det være muligt at købe sig en øl eller et glas vin i caféen og nyde udstillingen af skandinavisk design og kunsthåndværk en sidste gang inden alle værkerne rejser videre til RIAN Designmuseum i Sverige.

Om udstillingen

En generation af skandinaviske stemmer kommer til udtryk i vandreudstillingen Generation WHY, hvor nordiske designere og kunsthåndværkere født omkring årtusindskiftet sætter fokus på forskellige aspekter af tilværelsen. 

Tre kuratorer fra hver sit nordiske land har udvalgt en række kunsthåndværkere og designere fra en generation af formgivere, der har vægtige temaer på dagsordenen og tager livet, deres praksis og kloden alvorligt og personligt. De udvalgte kunstnere fra Danmark, Norge, Sverige og Island formidler deres generations følelser, oplevelser og holdninger gennem stærke, rørende værker og bearbejder eksistentielle temaer som traumer, sorg, køn, kropslidelser og klimaproblemer i tekstil, glas, keramik, metal, træ, pigmenter, støv og svampemycelium.

Finissage er inkluderet i alm. entré til Rundetaarn.

“Green” – Performance af Niels Munk Plum

En torsdag i maj samles vi i en cirkel og synger mørket væk. Niels Munk Plums “Green” er en performance og sangstund skabt med henblik på at mødes og skabe håb. Oplev den i udstillingen “Forlænget eksponering” under Art Matter Festival.

Niels Munk Plum er en af de deltagende kunstnere i udstillingen ”Forlænget eksponering”, der kredser om psykisk sygdom, om sårbarhed og styrke, og om kunst som katalysator for håb og heling i mørke tider.

Niels har selv brugt sang som redskab til at bearbejde angst- og sorgprocesser. Som intention for sin performance skaber han et ceremonielt rum hvor sommeren og lyset performativt bydes velkommen igen.

Niels Munk Plum (f. 1992) arbejder med performance og særligt iscenesættelse af kroppen og sproget i en diskurs, hvor målet er at queere selvet fra brugen af allerede eksisterende logik. 

Performancen er en del af udstillingen “Forlænget eksponering” og Rundetaarns program til Art Matter Festival (tidligere Art Week).

Om udstillingen

”Forlænget eksponering” tager sin titel fra behandlingsformen ”Prolonged Exposure Therapy”, hvor en patient genfortæller sit traume for at bearbejde det. Gennem video, lydoptagelser, fotos og performance og med dialog som gennemgående tema undersøger Karin Hald og en række andre kunstnere, hvordan kunst og samtale kan blive modstykke til håbløshed og fortvivlelse, og skabe rum for heling, håb, omsorg og fælles menneskelighed.

De pårørendes perspektiv inddrages også, når Hald inviterer sine tætte relationer, der primært er forfattere og billedkunstnere, til at bidrage til udstillingen med egne værker. 

Foruden Hald deltager Tove Storch, Lara Ostan, Liv Nimand Duvå, Louis André Jørgensen, Ragnhild May, Kristoffer Raasted, Trine Struwe, Axel Burendahl, Ditte Holm Bro, Stina Vogt og Niels Munk Plum med værker. I udstillingen indgår også værket “Hvilemøbel fra Det Ømhedsaktivistiske Hvilerum” skabt af Anna Rieder, Ana Sidsel Welden og Olivia Lund, som tidligere er blevet vist på Nationalt Center for Kunst og Mentalt Helbred på Amager.

Udstillingen kan opleves i Rundetaarn fra 4. maj til 16. juni 2024.

Bemærk, at nogle værker i udstillingen behandler barske emner, såsom vold og overgreb.

Artist Talk: Naja Marie Aidt & Karin Hald

Oplev forfatter Naja Marie Aidt i samtale med kunstner og forfatter Karin Hald om kunstens potentiale for heling og traumebearbejdning under Art Matter Festival 2024.

Med afsæt i Karin Halds aktuelle udstilling ”Forlænget eksponering”, der tager udgangspunkt i hendes eget sygdomsforløb i psykiatrien, og Naja Marie Aidts nye bog ”Øvelser i mørke”, der kredser om venskab, kærlighed, vold og afmagt, vil samtalen komme omkring kunstens terapeutiske potentiale samt vigtigheden af venskaber. Emner, som Aidt og Hald vil forsøge at belyse på flere forskellige måder. 

Samtalen modereres af Sabitha Söderholm og er en del af Rundetaarns program til Art Matter Festival (tidligere Art Week).

Naja Marie Aidt er en prisbelønnet forfatter og digter, og er aktuel med romanen ”Øvelser i mørke”, der udkom i februar 2024.

Karin Hald er billedkunstner og forfatter og arbejder med performance, tekst og skrift som materialer i spændingsfeltet mellem udgivelsesteknologier, krop, politik, performance og poesi. Hun står bag udstillingen “Forlænget eksponering” i Rundetaarns Bibliotekssal.

– BEMÆRK: Nogle værker i udstillingen behandler barske emner, såsom vold og overgreb. 

Om udstillingen

”Forlænget eksponering” tager sin titel fra behandlingsformen ”Prolonged Exposure Therapy”, hvor en patient genfortæller sit traume for at bearbejde det. Gennem video, lydoptagelser, fotos og performance og med dialog som gennemgående tema undersøger Karin Hald og en række andre kunstnere, hvordan kunst og samtale kan blive modstykke til håbløshed og fortvivlelse, og skabe rum for heling, håb, omsorg og fælles menneskelighed.

De pårørendes perspektiv inddrages også, når Hald inviterer sine tætte relationer, der primært er forfattere og billedkunstnere, til at bidrage til udstillingen med egne værker.

Medvirkende kunstnere

Karin Hald (f. 1986) er uddannet billedkunstner fra Konsthögskolan i Malmö og forfatter fra Litterär Gestaltning. Hun arbejder blandt andet med performance, tekst og skrift som materialer i spændingsfeltet mellem udgivelsesteknologier, krop, politik, performance og poesi.

Foruden Hald deltager Tove Storch, Lara Ostan, Liv Nimand Duvå, Louis André Jørgensen, Ragnhild May, Kristoffer Raasted, Trine Struwe, Axel Burendahl, Ditte Holm Bro, Stina Vogt, Niels Munk Plum, Anna Rieder, Ana Sidsel Welden og Olivia Lund med værker.

Projektkoordinator: Paola Paleari.

“Forlænget eksponering” er initieret af Karin Hald, og præsenteres af Rundetaarn i Bibliotekssalen fra den 4. maj til den 16. juni 2024.

Rundetaarn Stjernebar x Future Female Sounds

Tag vennerne eller kæresten i hånden og nyd 360-graders solnedgang fra toppen af tårnet tilsat drinks og DJ, når Rundetaarns Topkiosk på udvalgte aftener forvandles til en hyggelig torsdagsbar.

Traditionen tro åbner Rundetaarns Topkiosk lige under observatoriekuplen i sommerhalvåret, hvor Rundetaarns gæster i dagtimerne kan købe is, kaffe, postkort og souvenirs. Nu forvandles den til en hyggelig after hours-aftenbar en gang om måneden hele sommeren, når vi holder længere åbent, skruer op for musikken og den gode stemning, og sælger drinks fra Mikropolis og To Øl, mens solens sidste stråler forsvinder over byen.

Future Female Sounds står bag musikken og inviterer hver gang en ny DJ til at spille solen ned over byen.

Datoer og line-up:

 • 30. maj kl. 20-22 under Art Matter Festival
  DJ: Sofie Jacobi

 • 13. juni kl. 20-22
  DJ: Tia Turn Tables

 • 18. juli kl. 20-22
  DJ: Skye

 • 22. august kl. 20-22
  DJ: Carla Schack

 • 12. september kl. 20-22 under K7 WEEK og Golden Days Festival i Rundetaarn
  DJ: Luna Balslev

Billetter koster 40 kr. – på samme billet kan I også gå på opdagelse i resten af tårnet, Observatoriet og den aktuelle udstilling i Bibliotekssalen, der for gæster til Stjernebar holder eksklusivt åbent helt til kl. 22.

Future Female Sounds er et globalt netværk af over 10.000 kvindelige og non-binære DJs, en non-profit organisation, og et agentur, der uddanner DJs via talentforløb, workshops og events. 

Læs mere om Future Female Sounds her.

Bemærk:
Det er ikke er tilladt at medbringe drikkevarer eller at ryge på platformen.
Stjernebar finder sted på ovenstående datoer med mindre vejret ikke tillader det. 

Kulturnatten 2023: Ulve, måne og stjerner i Rundetaarn

Kom til en kulturnat fyldt med ulve, måne og stjerner, når Rundetaarn byder på ulveudstilling med naturformidling, besøg i Observatoriet og koncert med Kosmos Trio.

Vigtig information

Kun adgang med kulturpas fra kl. 18 – det kan købes på www.kulturnatten.dk

Forvent kø, da Rundetaarn har mange gæster under Kulturnatten. Af hensyn til gæsteflow afvikles køen primært udenfor, og det er ikke tilladt at medbringe barnevogne i tårnet.

Hvis vejret tillader det, vil det være muligt at kigge stjerner og planeter fra Observatoriets teleskop. I tilfælde af regn eller overskyet vejr, kan vi desværre ikke garantere stjernekig.

Udstilling: Dansker med ulve

Efter 199 års fravær er ulven kommet tilbage i den danske natur. Indtil videre er det kun i Jylland, at der er levende ulve, men til Kulturnatten 2023 kan man også opleve ulvene i Rundetaarn. Her danner Bibliotekssalen nemlig ramme om udstillingen ”Dansker med ulve”, hvor Kulturnattens gæster i dagens anledning kan høre vilde og fascinerende historier fra nogle af dem, der selv har oplevet ulvene i naturen.

Fra gps til ulvelort

Ulvens genkomst har skabt fascination, frygt og ophidset debat. Er der plads til ulve i Danmark? Og er der overhovedet plads til store rovdyr og vild natur? På udstillingen ”Dansker med ulve” kan man stå ansigt til ansigt med ulve og mærke og forstå, hvad ulvene gør ved os.

”Dansker med ulve”, der præsenteres i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus, er Danmarks første store udstilling om mennesker og ulve. Den gør sit publikum klogere på myter og holdninger, forskning og viden om de danske ulves færden og adfærd.

Under Kulturnatten kan man som noget særligt møde det, der kalder sig selv Danmarks vildeste ulveformidlingshold. Under anførsel af Kent Olsen, der leder overvågningen af de danske ulve, vil de i løbet af aftenen fortælle børn og voksne om det utrættelige arbejde, der ligger til grund for vores viden om ulvene i Danmark – lige fra gps-mærkning af de hjemlige rovdyr til undersøgelse af ulvelorte.

Ældste fungerende observatorium

Mens ulvene rykker nærmere, befinder stjernerne sig, hvor de hele tiden har været. Under Kulturnatten vil Rundetaarns dygtige observatorer bemande Europas ældste fungerende observatorium på toppen af tårnets top, hvor de vil fortælle mere om teleskopet og kuppelbygningen, og – hvis vejret tillader det – udpege interessante fænomener på himlen, mens kulturnatsgæsterne helt på egen hånd kan opleve Københavns mest charmerende udsigt 34,8 meter over Købmagergade.

Aftenens sidste programpunkt bringer universet ind i Bibliotekssalen. Kulturnatten i Rundetaarn slutter nemlig med en stemningsfuld intimkoncert med det lovende unge jazznavn Kosmos Trio. Trioen, der består af Frede Thorsen på klaver og brødrene Harald og Gustav Hagelskjær på henholdsvis kontrabas og trommer, spiller original, moderne jazz i et minimalistisk og nordisk klingende lydunivers. Trioen udgav sidste år sit debutalbum, ”Brev til en ven”, som er blevet spillet både på P8-jazz og i international radio.

Aftenens program

18.00-23.00

Åbent i udstillingen Dansker med ulve i Bibliotekssalen

18.00-21.00

”Danmarks vildeste ulveformidlingshold” fortæller og viser frem for børn og voksne i Bibliotekssalen

18.00-00.00

Besøg Observatoriet, der er bemandet af Rundetaarns astronomer

23.00

Stemningsfuld intimkoncert med Kosmos Trio i Bibliotekssalen.
Dørene til salen lukkes 23.05.

Fyraftenstegning & vin: Rundetaarns arkitektur (UDSOLGT)

Nyd et glas velfortjent vin og lær at tegne den snoede Sneglegang, når Rundetaarn inviterer til omvisning, vin og tegneworkshop for voksne med arkitekt Liv Andersen.

Rundetaarn er et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker og murstenskongen Christian IV’s måske mest originale byggeri. Til denne workshop skal du selv svinge blyanten og tegne tårnets helt særlige arkitektur. 

Mød op ved Ringerloftet i Rundetaarn kl. 16, hvor vi starter med en kort omvisning om Rundetaarns historie i selskab med omviser Lisa Tiedt. Undervejs samler vi inspiration og varmer op med nogle hurtige skitseøvelser. Vi skal også besøge selve Ringerloftet, der normalt ikke er åbent for offentligheden.

Tilbage i værkstedet vil der være tid til fordybelse og eksperimenter. Her vil arkitekt Liv Andersen guide jer igennem forskellige tegneteknikker og medier. Vi skal blandt andet opleve, hvordan en blyantstegning kan forvandles til en stoflig akvareltegning ved brug af fineliner og akvarelmaling.

Glæd jer til en afslappet eftermiddag i arkitekturens tegn, hvor du helt sikkert vil opdage nye og overraskende perspektiver af Rundetaarn gennem tegning.

Alle niveauer er velkomne, og workshoppen kræver ingen særlige forkundskaber. Rundetaarn stiller materialer til rådighed.

Værkstedet ledes af Liv Andersen, der er uddannet arkitekt og har undervist i arkitektur på kunstmuseet Louisiana samt Børnekulturhus Ama’r. Hun har også tidligere har afholdt flere kreative værksteder i Rundetaarn.

Arrangementet præsenteres som en del af Arkitekturåret 2023, hvor København er udnævnt til World Capital of Architecture

Tegneworkshop for unge: Rundetaarns arkitektur

Lær at tegne den snoede Sneglegang og prøv kræfter med kreative tegneteknikker, når Rundetaarn inviterer til omvisning og tegneworkshop for unge med arkitekt Liv Andersen.

Rundetaarn er et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker og murstenskongen Christian IV’s måske mest originale byggeri. Til denne workshop for unge skal du selv svinge blyanten og tegne tårnets særlige arkitektur.

Mød op på Ringerloftet i Rundetaarn, hvor vi starter med en kort omvisning med omviser Lisa Tiedt. Undervejs samler vi inspiration til vores tegninger og varmer op med nogle hurtige skitseøvelser.

Tilbage i Ringerloftet som er dagens værksted vil der være tid til fordybelse og eksperimenter. Her vil arkitekt Liv Andersen guide dig igennem forskellige tegneteknikker og materiale.Vi kommer blandt andet til at tegne med akvarel, fineliner og farvekridt. Rundetaarn stiller materialer til rådighed og du har mulighed for at prøve det hele af og finde dit yndlings medium.

Glæd dig til en hyggelig eftermiddag i arkitekturens tegn, hvor du helt sikkert vil opdage nye og overraskende perspektiver af Rundetaarn, mens du tegner dig igennem dagen.

Workshoppen ledes af arkitekt Liv Andersen, der har undervist børn og unge i arkitektur på kunstmuseet Louisiana samt Børnekulturhus Ama’r og tidligere har afholdt flere kreative værksteder i Rundetaarn.

Anbefalet aldersgruppe: 12-18 år.

Arrangementet præsenteres som en del af Arkitekturåret 2023, hvor København er udnævnt til World Capital of Architecture.

Tegneworkshops for børn i efterårsferien

Tegn med dit barn i efterårsferien! Lær at tegne den snoede Sneglegang og fantasifulde forslag til tårnets arkitektur, når Rundetaarn inviterer til omvisninger og tegneworkshops for børn og voksne.

Christian IV var en af de mest fantasifulde konger i Danmark. Han udvidede København og skabte sjove, smukke og helt specielle bygninger, spir og tårne til byen. Se bare Rundetaarn med de runde hjørner og Sneglegangen – Christian IV’s måske mest originale byggeri.

Til tegneworkshoppen for børn skal I selv svinge blyanten, når vi med hjælp fra arkitekt Liv Andersen tegner tårnets særlige rum.

Mød op på Ringerloftet i Rundetaarn, hvor vi starter med en kort rundvisning i tårnet med omviser Lisa Tiedt. Undervejs laver vi små tegninger, som vi senere kan bruge som inspiration.

Tilbage på Ringerloftet, som er dagens værksted, er det jeres tur til at være arkitekt for en dag. Nu skal fantasien og den spidsede blyant findes frem, når I skal tegne et bud på et nyt observatorium til toppen af Rundetaarn.

Rundetaarn stiller kreative tegneredskaber til rådighed, og med gode tips og tricks fra Liv Andersen kan I udforske og eksperimentere med dem.

Glæd dig til at tegne dig igennem en hel eftermiddag i arkitekturens tegn sammen med din familie

Liv Andersen har undervist børn og unge i arkitektur på kunstmuseet Louisiana samt Børnekulturhus Ama’r og tidligere har afholdt flere kreative værksteder i Rundetaarn.

De to workshops finder sted i efterårsferien den 17. og 19. oktober kl. 13-15 i Rundetaarn.

Billetter sælges som kombi-billetter, der giver adgang for et barn i følgeskab med en voksen.


Anbefalet aldersgruppe: Børn på 7-12 år.

Arrangementet præsenteres som en del af Arkitekturåret 2023, hvor København er udnævnt til World Capital of Architecture.


Stjernekig og astronomiske samtaler: Månefantasier på film

Cinematekets programredaktør, Rasmus Brendstrup, er rejseleder, når Rundetaarn inviterer på en filmisk rumtur under november måneds ”Stjernekig og astronomiske samtaler”.

Hvordan forestillede vi mennesker os Månen, inden vi faktisk kom derop? Hvilke fantasier om en bedre civilisation gav den anledning til? Hvilke farer tænkte vi, at den rummede? Og nok så vigtigt: Hvordan kunne man gøre forestillingerne begribelige i de jordiske filmstudier og sælge en hulens masse biografbilletter?

Kom med på rumtur sammen med nogle af de mest vanvittige og visionære filmmagere til november måneds ”Stjernekig og astronomiske samtaler”. Rejseleder på turen er foredragsholder og programredaktør i Cinemateket Rasmus Brendstrup, der er en stor kender af filmhistorien.

Oplægget vil være gavmildt illustreret med kendte og ukendte klip af blandt andre den franske filmpioner, effekt-og spilopmageren Georges Méliès, hvis banebrydende film ”Rejsen til Månen” fra 1902 regnes for en af alle tiders vigtigste film.

Bliv klogere på rummet

Oplev også en brillant, men glemt sovjetisk trickfilm fra 1930’erne samt filosofi og feberfantasier fra filmhistorien – lige fra dens tidligste dage og frem til månelandingen i 1969. 

Før og efter oplægget er der mulighed for at besøge Observatoriet på toppen af Rundetaarn og – hvis vejret tillader det – selv kigge ud i verdensrummet assisteret af tårnets dygtige astronomer.

”Stjernekig og astronomiske samtaler” finder sted i Rundetaarn en gang om måneden hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med nye tanker i unikke omgivelser i det gamle tårn.

Observatoriet er åbent fra kl. 18 og kan besøges før eller efter oplæg og spørgsmål, der samlet varer omkring en time. Observatoriet lukker ligesom Rundetaarn kl. 21.

K7 WEEK – Syv dages kultur i Rundetaarn

Gratis entré i Rundetaarn i hele uge 37 for unge mellem 18 og 27.

Er du mellem 18 og 27 år gammel? Så kan du fra mandag d. 11. september til søndag d. 17. september 2023 få gratis adgang til Rundetaarn og en lang række andre museer og udstillingssteder over hele landet. Det eneste, du skal gøre, er at troppe op og medbringe det gratis digitale K7-kort på din telefon.

Bemærk!

Tilbuddet gælder almindelige entrébilletter i hele uge 37 for unge mellem 18 og 27, der kan fremvise gyldigt K7-kort. Rundetaarns aktuelle udstilling i Bibliotekssalen er inkluderet i den gratis entré, mens koncerter, debatarrangementer og andre særevents fortsat kræver billet.

Hvad er K7?
K står for kultur. Og 7 står for 7 dage, uge 37 og op til 27 år.
K7 er et landsdækkende intiativ der gør de danske kulturinstitutioner mere tilgængelige for det unge publikum. K7 er en åben invitation til alle unge, der tilbyder nye kulturoplevelser og gør besøget lidt mere spontant, tilgængeligt og uforpligtende – også for dem, som ikke normalt har deres gang på kulturinstitutioner, museer, teatre og til klassiske koncerter.

Læs mere om K7 og hent dit personlige, adgangsgivende kulturkort her.

K7 er arrangeret af ADBC og støttet af Spar Nord Fonden, Københavns Kommune, CPH STAGE og Augustinus Fonden.Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.