Bemærk: Rundetaarn er åben for Kulturnatten – kun adgang med kulturpas!

Åbent i dag kl. 10-18

Jorden Rundt

Tag jeres børn med på en musikalsk jordomrejse med Jorden Rundt med Malene Kjærgård. Gå på opdagelse i Malenes morfars gamle rejsekuffert, der er fuld af historier, souvenirs og spændende fund fra hele verden.

Hvorfor er der i grunden aldrig helt stille på Cuba? Hvorfor hænger der en klokke henover Yukonfloden? Hvorfor kaster de med farver i Indien og lotusblomster i Thailand? “Jorden Rundt” er jazz i børnehøjde, der lader sig inspirere af musik fra forskellige lande.

Børnene kommer med på en interaktiv musikalsk rejse, hvor de bl.a. vil være med til “Mardi Gras” i New Orleans, en hæsblæsende farvefest i Indien, se kirsebærtræerne blomstre i Japan og drømme stort til lotusfest i Bangkok. Børnene vil møde historier, der giver dem en fornemmelse af, at alle Jordens børn i grunden har meget til fælles. 

Det bliver svært at sidde stille, når de mange farver, lyde, stemninger og indtryk skyller ind over publikum. Både børn og voksne inviteres til at være en del af koncerten og hvordan historien denne dag udvikler sig.

Malene Kjærgård fortæller om Jorden Rundt.

“Jorden Rundt” blev tildelt DMA ”Børnejazzprisen” i 2020.

Varighed: 45-50 min

Dørene åbner kl. 9.30
Koncerten begynder kl. 10

Anbefalet aldersgruppe: Børn 4-10 år og deres voksne

Medvirkende:
Malene Kjærgård – Sang
Maj Berit Guassora – Trompet
Regin Fuhlendorf – Guitar
Tobias Dall – Kontrabas
Victor Dybbroe – Percussion

Julekoncert i Rundetaarn

Kom til korklang, fællessang, gløgg og julestemning, når Rundetaarn og Trinitatis Solistensemble søndag den 8. december åbner dørene for årets julekoncert. 

I den smukke Bibliotekssal med udsigt over byens tage vil Trinitatis Solistensemble sammen med blokfløjtenist Michaela Petri og dirigent Michael Bojesen tage os på tur gennem et musikalsk julelandskab med alt fra de kendte salmer og sange til soloarier fra Händels Messias, Adolphe Adams smukke ”O holy Night”.

Programmet byder også på engelske Christmas Carols som bl.a. ”Good King Wenzelas” og ”God rest ye, Merry Gentlemen”, musik af J.S. Bach for blokfløjte og fællessang.

Der er mulighed for at købe gløgg og æbleskiver i pausen.

Medvirkende
Michala Petri, blokfløjte
Michael Bojesen, klaver og musikalsk ledelse
Hanna Kappelin og Camilla Toldi Bugge, sopran i Trinitatis Solistensemble
Rikke Lender og Anna Caroline Olesen, mezzosopran i Trinitatis Solistensemble
Rasmus Gravers Nielsen og Gerald Geerink, tenor i Trinitatis Solistensemble
Daniel Åberg og Rasmus Kure Thomsen, bas i Trinitatis Solistensemble

C.E.F. Weyse fylder 250 år

Komponisten C. E. F. Weyse var organist i Trinitatis Kirke i årene 1807-1829, da Vor Frue Kirke var blevet ødelagt af englændernes bombardement i 1807. I november markerer Trinitatis Kirke og Rundetaarn 250-året for Weyses fødsel med en koncert i Rundetaarns Bibliotekssal fyldt med romancer, lieder og sange af Weyse samt musik af Beethoven og Mozart.

Program

Koncerten indledes med en programpræsentation af Jens Hesselager, lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Efter introduktionen er der mulighed for at købe et glas vin inden koncerten begynder.

Romance, lieder og sange af C.E.F. Weyse samt af Beethoven og Mozart. 
Rasmus Gravers Nielsen, tenor
Mats Knutsson, klaver

Koncerten varer 60 minutter.

Rasmus Gravers Nielsen er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med videre studier hos Anthony Rolfe-Johnson og Gregory Lamar. Allerede inden konservatoriet var han fast medlem af Ars Nova Copenhagen og tilknyttet vokalensemblet Musica Ficta, og arbejdede med dirigenter som Tamás Vetö, Paul Hillier og Bo Holten. Rasmus Gravers Nielsen er efterspurgt som solist i de store oratorier og passioner, bl.a. med  Camerata Øresund, Concerto Copenhagen, Sønderjyllands Symfoniorkester, Odense Symfoniorkester og Københavns Drengekor. Han har desuden fast stilling i DR Vokalensemblet.

Mats Knutsson er uddannet både pianist og i direktion med studier i Göteborg og Wien. 1990-1992 studier hos Sergiu Celibidache i München. Han har haft ansættelse som repetitør og akkompanetør ved operaakademiet i Göteborg og København, Det Kgl Teater 2000-2009, Wiener Statsoper 2009-2019. Siden 2022 er han ansat som coach for sangerne på konservatoriet i København.

Jens Hesselager er lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, og er aktuel med udgivelse af en stor bog om Weyse i efteråret 2024, som er 250 års jubilæumsår for Weyses fødsel.

Arrangementet er støttet af Nørgaard på Strøget.

Koncert: FIRST HATE

Fortsæt din fyraften i Rundetaarn, når den danske popart-duo First Hate giver koncert efter lukketid i tårnets historiske Bibliotekssal.

First Hate blev dannet i 2013 af vennerne Anton Falck og Joakim Wei Bernild og har siden gjort sig bemærket på den danske musikscene ved at gå imod tendenserne og kombinere pop kicks, klubpoesi og forgængelige romancer i skarpsindige kreationer fyldt med hedonisme og hjertesorg.

Under Golden Days, der i år har temaet “På arbejde”, kan du tage en velfortjent friaften med vennerne og opleve duoen i Bibliotekssalens historiske rum, hvor bøger og hylder i dag er afløst af talks, udstillinger, koncerter og kulturevents.

Dørene åbner kl. 19.30.

Arrangementet begynder kl. 20.

Arrangementet er en del af Golden Days Festival.

Ars Nova & Phillip Faber: Nordisk lys og mørke

Oplev vokalensemblet Ars Nova og komponist/dirigent Phillip Faber i Rundetaarn, når de besynger både lyset og mørket i Rundetaarns Bibliotekssal.

For os i Norden betyder lyset meget. Der er intet så magisk som de lyse, nordiske somre, hvor det er som om, vi lever mere end på andre tider af året. Modsætningen til de lyse somre – de mørke vintre – er også en vigtig del af, hvad der definerer os som nordboer. Og selv her i den sydlige ende af Norden, går lys og mørke om vinteren ind imellem op i en højere enhed i det forunderlige fænomen, som vi kalder Nordlys.

Aftenens program rummer musik af nordiske komponister som Karin Rehnqvist, Hugo Alfvén, C.E.F. Weyse og Bent Sørensen, men vi aflægger også visit i et par af vores nabolande mod øst og vest med værker af bl.a. skotske James McMillan og estiske Arvo Pärt. Programmet inkluderer også Gregorio Allegris Miserere, som ganske vist ikke er nordisk, men som er skrevet til opførelse i de katolske Tenebrae-messer (skygge- eller mørkemesser).

Program

Karin Rehnqvist – Natt över jorden
Hugo Alfvén – Aftonen
Uti vår hage
Traditional arr. H. Parkman – Till Österland
Gregorio Allegri – Miserere
C.E.F. Weyse – Wanderers Nachtlied
Kari Bæk Videmus nunc per speculum/Laudate Dominum
Bent Sørensen – In Paradisum
Arvo Pärt – Morning Star
Philip Faber – Hvis nu lyset (kun kvinder)
Arthur Sullivan – The Long Day Closes  (kun mænd)
James MacMillan – Miserere
James MacMillan – O Radiant Dawn

Varighed: Cirka 70 minutter.

Ars Nova Copenhagen blev grundlagt i 1979 og har for længst etableret sig som et af verdens fineste vokalensembler. Ensemblets har specialiseret sig i fortolkningen af renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, der udføres med præcision og nerve og med en sound, som vækker opmærksomhed overalt i verden. ARS NOVA har igennem årene turneret i mere end 35 lande.

Phillip Faber er en af Danmarks fremmeste dirigenter, komponister og musikalske personligheder. Mange i Danmark kender Phillip Faber fra TV’s fællessangsudsendelser under corona-nedlukningen eller som vært i programmer som Den Klassiske Musikquiz på DR2. 
Men først og fremmest er han dirigent og komponist, uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han bevæger sig som dirigent mellem det orkestrale og det vokale, som komponist mellem det nordisk enkle og det komplekse, og som formidler mellem det lune og det lærerige.

Copenhagen Baroque Festival: Traveling Tales

Tag med på en musikalsk rejse fra De Britiske Øer til Lolland, når Poul og Silene Høxbro spiller keltiske melodier fra musikmanuskriptet Reventlows Nodebog fra 1799 tilsat oplæsning.

Når vi lytter til musik, forestiller vi os ofte billeder og historier for det indre øje. Men hvordan lytter vi, hvad fanger øret og hvordan finder vi frem til historierne? Med årets tema ’Musical Stories’ inviterer festivalen til at slippe fantasien løs og lader publikum skabe deres egne fantastiske fortællinger undervejs i musikken. 

Denne aften tager musikerne os på en sejltur ud omkring Nordsøen og her kan man både høre skotske melodier i det fjerne, nordiske folketoner og hjemlige strejf fra Danmark. Oplev hvordan musikken ubesværet rejser gennem tiderne og bliver ved med at betage os, generation efter generation, i stadig nye fortolkninger.

Undervejs i koncerten kan man også høre forskellige rejsebeskrivelser.

Medvirkende: Poul Høxbro (low whistle) og Silene Høxbro (stålstrenget guitar)

BEMÆRK: Ellen Hillingsøe har desværre måttet aflyse og deltager ikke i aften.

Om Copenhagen Baroque Festival

Copenhagen Baroque Festival 2024 finder sted den 4.–8. september og byder på helt særlige koncertoplevelser med danske og internationale barokmusikere. Alle koncertstederne er historiske og smukke rum i byen, som supplerer musikken på smukkeste vis – Rundetaarns Bibliotekssal, Riddersalen på Rosenborg Slot, den imponerende Trinitatis Kirke, Vor Frelser Kirke med det smukke spir og Reformert Kirke.

Koncerten præsenteres i et samarbejde mellem Copenhagen Baroque Festival og Rundetaarn.

Copenhagen Baroque Festival: Hidden Treasures

Oplev en magisk aften i Rundetaarn inspireret af musik, ord og astronomi, når tværfløjtenist Joachim Beccera Thomsen og skuespiller Ellen Hillingsø bringer Sophie Brahes renæssanceånd og Edith Södergrans himmelske poesi til live.

Når vi lytter til musik, forestiller vi os ofte billeder og historier for det indre øje. Men hvordan lytter vi, hvad fanger øret og hvordan finder vi frem til historierne? Med årets tema ’Musical Stories’ inviterer festivalen til at slippe fantasien løs og lader publikum skabe deres egne fantastiske fortællinger undervejs i musikken.

På denne aften har Copenhagen Baroque Festival sammensat et musikalsk program inspireret af renæssancen og Sophie Brahe – den kloge og visionære renæssancekvinde, der med sin passion for astronomi observerede stjernerne på himlen.

Tænk, at de samme stjernebilleder kan ses endnu, og inspirere og forbinde os på tværs af tid. Vi har derfor også dykket ned i moderne poesi af Edith Södergran, der er omhandler eller er inspireret af himlens lys. Sammen med tværfløjtenist Joachim Beccera Thomsen og oplæsning ved skuespiller Ellen Hillingsø, vil vi plukke nogle musikalske stjernestunder og bringe dem ned på jorden – lige her i Rundetaarn.


Medvirkende: Joachim Beccera Thomsen (musik) og Ellen Hillingsø (fortælling).

Om Copenhagen Baroque Festival

Copenhagen Baroque Festival 2024 finder sted den 4.–8. september og byder på helt særlige koncertoplevelser med danske og internationale barokmusikere. Alle koncertstederne er historiske og smukke rum i byen, som supplerer musikken på smukkeste vis – Rundetaarns Bibliotekssal, Riddersalen på Rosenborg Slot, den imponerende Trinitatis Kirke, Vor Frelser Kirke med det smukke spir og Reformert Kirke.

Koncerten præsenteres i et samarbejde mellem Copenhagen Baroque Festival og Rundetaarn.

Sommerkoncert i kirke og tårn

Vær med, når den traditionsrige gratis sommerkoncert i Trinitatis Kirke og Rundetaarn finder sted onsdag den 12. juni.

Vi begynder i kirken med:

Merete Kuhlmann: ”Te deum”.
M. Weckmanns kantate ”Es erhub sich ein Streit”.
D. Buxtehudes kantate ”Der Herr ist mit mit”.
Desuden skandinaviske motetter af Nystedt, Lewkovitch, Thorvaldsdottir og Sandström.

Herefter går vi gennem glasdøren med direkte adgang til Rundetaarns Sneglegang, når anden del af koncerten finder sted i Rundetaarns Bibliotekssal halvvejs oppe i tårnet med kormusik af Svend S. Schultz samt danske fællessange til sommertiden.

Medvirkende

Trinitatis Kantori
Justin Bland, trompet.
Kristian Krogsøe, orgel.
Merete Steffensen og Emily Fowler, violin.
Bryndis Bragadottia, bratsch, Kjeld Steffensen, cello.
Lars Baunkilde, kontrabas.
Søren Christian Vestergaard, dirigent.

Koncerten er gratis og kræver ikke forhåndstilmelding.
Støttet af Trinitatis Kirkes Musikvenner.

Viibra & 1000FOLD: Softenings for 7 Flutes

Lyden af 7 islandske tværfløjtenister og lyden af lyde, der blødgøres. Oplev tværfløjte-septetten Viibra og den nyetablerede kunstnergruppe 1000FOLD i Rundetaarn.

Under Art Matter Festival møder tværfløjteensemblet Viibra den danske kunstnergruppe 1000FOLD til en helt særligt koncertprogram.

Aftenen byder på værker fra Viibras nye plade, 1000FOLD’s første koncertaktivitet i form af performances med komponisterne og lydkunstnerne bag samt
uropførelsen af værket ”Softenings for 7 flutes” – et værk skabt af komponist Niels Lyhne Løkkegaard specielt til Viibra. Siden 2019 har Niels Lyhne Løkkegaard været i dialog med Viibra om at skabe et nyt værk til dem, og han glæder sig til endelig at kunne præsentere det for publikum.

Om værket siger han:

“Det overordnede kunstneriske greb, som jeg ønsker at udfolde, er en undersøgelse af tværfløjten som et blødere sted. Jeg vil gerne blødgøre ideen om henholdsvis tværfløjten og mennesket som to adskilte steder, og i stedet undersøge dette møde som et møde mellem to instrumenter eller kroppe forbundet med hinanden i en form for sammenfiltret osmose; tværfløjtekroppen og menneskekroppen.”

Koncerten ledsages af en kort samtale mellem 1000FOLD og en af Viibras fløjtenister.
Samtalen foregår på engelsk.

Dørene åbner kl. 19.30
Koncerten begynder kl. 20

Viibra Flute Septet er en tværfløjteseptet med base i Reykjavik, som består at Berglind María Tómasdóttir, Björg Brjánsdóttir, Dagný Marinósdóttir, Emilía Rós Sigfúsdóttir, Sólveig Magnúsdóttir, Steinunn Vala Pálsdóttir & Þuríður Jónsdóttir. Viibra blev grundlagt i 2016, hvor de medvirkede på  den islandske sangerinde Björks album “Utopia”, og er siden blevet kendt for deres dynamiske rolle i hendes teaterkoncert “Cornucopia”, som de optrådte i fra 2018 til 2023. Deres selvbetitlede første album udkommer i foråret 2024.

Lyt til deres musik her:


1000FOLD er en nyetableret kunstnergruppe bestående af de 3 komponister og lydkunstnere Greta Eacott, Niels Lyhne Løkkegaard og Anders Lauge Meldgaard. Alle tre kunstnere har igennem flere år markeret sig i det danske og internationale miljø for eksperimental musik og lydkunst, og arbejder i krydsfeltet mellem flere forskellige genrer og kunstarter.

Koncerten er støttet af Koda Kultur og København Kommunes musikudvalg.

Pressefoto

Hvalfugl

Legesyg folk møder nordisk jazz, når den aarhusianske trio Hvalfugl indtager Rundetaarn med dirrende musikalsk nærvær og drømmende ambiente klange.

Med deres gribende instrumentale udtryk har Hvalfugl begejstret både publikum og anmeldere, siden de udsendte deres debutalbum “By” i 2017. I april kan du opleve trioen i Rundetaarns Bibliotekssal, når Jonathan Fjord Bredholts elegante klaverfigurer og sfæriske klangflader spillet på harmonium flettes sammen med Jeppe Lavsens krystallinske guitartemaer og Anders Juel Bomholts vuggende kontrabas.

Musikalsk er Hvalfugl svære at sætte i bås, da deres musik henter inspiration fra hele landskabet af genrer i en forening af organisk og akustisk sammenspil, drømmende ambient og smukke melodier, der langsomt folder sig ud for lytteren. Netop den fine balance mellem den varme, akustiske lyd og den diskrete brug af effekter er med til at åbne nye rum i musikken og skaber et på én gang intimt og majestætisk udtryk.

Hvalfugl præsenterer en helt særlig live-oplevelse, som skaber rum til lytterens indre billeder – uanset om man lader sig rive med af de stærke melodiske tråde eller synker ned i de dybe, ambiente lag.

Dørene åbner kl. 19.30
Koncerten begynder kl. 20.00

Læs mere om Hvalfugl her.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.