Alle dage 10-20

Moderne musik og lyrik med Rudersdal Kammersolister og digteren Ditte Steensballe

Rudersdal Kammersolister og digteren Ditte Steensballe præsenterer det nyeste inden for musik og lyrik. Koncerten byder musik fra både Danmark og fjerne egne som Aserbajdsjan i øst og Irland i vest. Alle værkerne er skrevet til Rudersdal Kammersolister, og to af dem får her deres verdenspremiere.

Ditte Steensballe har udgivet både romaner, noveller, digte og billedbøger. Hun er kendt for sit musiske øre og har samarbejdet med en lang række forskellige ensembler og musikere, hvor hun med sine finurlige og til tider humoristiske, men altid dybsindige tekster tilføjer musikken en ekstra dimension.

Rudersdal Kammersolister blev dannet i 2017 på opfordring af den verdensberømte komponist Lera Auerbach og er hurtigt blevet efterspurgt for sine nytænkende koncerter og det dedikerede spil. Siden starten har ensemblet kastet sig ud i adskillige tværfaglige projekter, hvor musikken sættes sammen med andre elementer såsom billedkunst, videnskab og poesi.

“Was wird?” er titlen på den aserbajdsjanske komponist Franghiz Alizadehs kvartet, som uropføres her. Hun komponerede den under coronakrisen, og den spørgende titel udtrykker usikkerheden og uforudsigeligheden, som vi alle oplevede i den tid. 

Simon Christensens kvartet “Pneuma” blev skrevet kort før coronakrisen, der har været årsag til, at den først uropføres nu. Med sin reference til luften, der omgiver os, og vejrtrækningen vi ikke kan undvære, kan man fristes til at opfatte den som næsten profetisk. Men inspirationen er elementet luft, som ifølge den græske filosof Anaximenes, er det element vi alle nedstammer fra.

Rudersdal Kammersolister har igennem flere år arbejdet med temakoncerter omkring De Fire Elementer, og Irske Raymond Deane kastede sig ligeledes over elementet luft. Kvartetten “Vayu-Vata” har navn efter den zarathustriske gud for vind og luft, der både repræsenterer det engleblide og det dæmoniske. Deane har hentet inspiration i forskellige tekster om døden, bl.a. Paul Celans “Dødsfuga”, der kredser om døden og luften:

…så stiger I som røg i luften 
så får I en grav i skyerne der ligger man ej tæt”

I Karl Aage Rasmussens “Solaris” er det ilden, vi møder. Allerede fra de første toner, mærker den ubønhørlige sol, der stråler fra en skyfri sommerhimmel.

Bach i nye klæder

Her præsenteres en særlig koncertaften i barokkens tegn i anledning af Copenhagen Baroque Festival 22. – 26. juni.

De fire virtuose solister har i dette program fundet sammen via deres fælles kærlighed til mesteren, Johann Sebastian Bach. Ved denne koncert vil man få en sjælden mulighed for at opleve udvalgte satser fra bl.a. Inventioner & Sinfonia, Kunst der Fuge og Goldbergvariationerne arrangeret for solo, duo & trio i forskellige instrumentkombinationer, som åbner nye klangverdener for lytteren. Rundetaarns smukke Bibliotekssal er det oplagte rum til denne intime koncert, hvor hver eneste tone bliver vendt, og hvor velkendte Bach’ske barokklange opstår på de nye instrumenter.

Andreas Borregaard, accordeon
David Hildebrandt & Johan Bridger, slagtøj
Bolette Roed, blokfløjte

Program:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Trio Sonata for two flutes and basso continuo in G-major (BWV 1039)

arr. for recorder, accordion and two marimba in B-flat major

Adagio, Allegro ma non presto, Adagio e piano, Presto

From Inventions & Sinfonias (BWV 772-801)

Sinfonia No. 1 in C major (BWV 787)

Sinfonia No. 2 in c minor (BWV 788)

Sinfonia No. 3 in D major (BWV 789)

Sinfonia No. 6 in E major (BWV 792)

Sinfonia No. 10 in G major (BWV 796)

Arr. in various combinations of recorder, vibraphone, glockenspiel, marimba and accordion

Organ trio sonata No. 6 in G-major (BWV 530)

arr. for two marimba and accordion

Vivace, Lente, Allegro

From The Art of Fuge (BWV 1080)

Contrapunctus I, a 4

Contrapunctus III, a 4

Contrapunctus VII, a 4 per augmentationem et diminutionem

Contrapunctus XIII, a 3

Canon alla ottava

Canon per augmentationem in contrario motu

Contrapunctus IX, a 4 alla duodecima

Arr. for recorder, marimba, vibraphone and accordion

Bolette Roed af Caroline Bittencourt
Andreas Borregaard af Caroline Bittencourt
David Hildebrandt af Caroline Bittencourt
Johan Bridger

Universitetskoret Lille MUKO: Sommernætter

Denne sommer præsenterer Lille MUKO et program, der emmer af sommerens lune og lyse nætter.

Koret præsenterer et væld af klassisk musik, der vækker sommerens sanseindtryk til live med Matti Borgs klassiske sommersange, en suite over tre af Carl Nielsens folkemusikalske melodier og en fortolkning af Suzanne Brøggers værk Lotusøje. Foruden dette opføres også Svend S. Schultz’ ’Fire latinske madrigaler’ og det nye værk ’Lux Mundi’, der er blevet skrevet til koret af Niels la Cour, en af dansk korlivs mest centrale komponister. Lille MUKO uropførte værket i Trinitatis Kirke i september 2021.

Universitetskoret Lille MUKO har siden sin begyndelse i 1967 hørt til blandt eliten af danske kor, og består af nuværende og tidligere musikstuderende samt andre kvalificerede sangere. Lille MUKOs varemærke er den lyriske og inderlige fortolkning af danske sange og salmer.

Desuden har den romantiske kormusik og helt ny kormusik høj prioritet for koret, der ofte har medvirket ved uropførelser af danske komponisters værker. Lille MUKO har opført mange af de største kor- og orkesterværker i samarbejde med professionelle danske orkestre, og siden stiftelsen har koret deltaget i et væld af konkurrencer og turnéer verden rundt, hvorfra det har hjemhentet flere anerkendte priser. Korets dirigent er Ole Faurschou.

Rockkoret

Oplev det rytmiske a capella-kor Rockkoret under direktion af Christian Berg i de unikke akustiske rammer i Rundetaarns Bibliotekssal.

Koret har i dén grad savnet at stå foran et fuldt publikum under Covid-19 restriktionerne, og vi kan derfor forvente et kor der mildest talt sprudler af sangglæde, når de står på scenen d. 19. og 20. maj. Oplev 8-stemmige a capella versioner af både helt nye og ældre numre, alle med rockkorets særlige twist.

Rockkoret består af ambitiøse sangere med glæden til musikken tilfælles. I aftenens anledning bliver koret akkompagneret af den dygtige beatboxer Andreas Larsen, som har været en fast samarbejdspartner for koret gennem mange år. Sammen med ham, og under ledelse af Christian Berg, som laver korets arrangementer, løftes korsangen til nye højder på disse to forårsaftener.

Se mere på rockkoret.dk

Fynsk Forår – UDSOLGT

Carl Nielsens ”Fynsk Forår” samt dansk og svensk korlyrik opføres ved koncerten, som arrangeres af Trinitatis Kirke. Bemærk at udstillingen “Kassandras søstre” er lukket for øvrige gæster mellem kl. 16 og 18.

I anledning af Trinitatis Kirkes sommerhøjskole arrangeres koncert og sangtime. Koncerten indledes med det sidste store korværk i 11 satser “Fynsk Forår”, som blev uropført i Odense i 1922 ved det tredje landsangstævne. Koncerten efterfølges af sangtime med sange fra Højskolesangbogen med melodier af Carl Nielsen.


Medvirkende:
Annemette Pødenphandt, sopran

Jacob Gade Nystrup, tenor

Daniel J.F. Tobijanski, baryton

TRINITATIS KANTORI, dirigeret af Søren Christian Vestergaard

Børne- og Juniorkor fra Helligåndskirken og Vesterbro sogn

Ellen Refstrup, klaver
Jørgen Ellegaard Frederiksen, klaver

Erik Høegh-Andersen og Søren Chr. Vestergaard leder sangtimen.

Velvilligt støttet af Carl Nielsen Fonden

Cello med sjæl

Rudersdal Kammersolister med musikere fra fire forskellige lande tager udgangspunkt i romantisk kammermusik, når ensemblet hylder sin ældste mand.

Til sin forårskoncert i Rundetaarn har Rudersdal Kammersolister sammensat et program, der hylder ensemblets cellist og ældstemand, John Ehde, i anledning af hans 60-års fødselsdag.

John Ehde har spillet i Wiener Filharmonikerne, været solocellist i Helsingborg Symfoniorkester, undervist på flere konservatorier i Skandinavien og optrådt som både solist, dirigent og kammermusiker.

Hyldest til Per Nørgård

Til koncerten i Rundetaarns Bibliotekssal kan man blandt andet opleve Yngve Skölds romantiske strygetrio ”Albumblad” sammen med Antonín Dvoráks 1. klaverkvartet, der ifølge ensemblet selv præsenterer nogle af de smukkeste og mest iørefaldende melodier, som den klassiske musik kan byde på.

Koncerten fortsætter med den navnkundige cellist Asger Lund Christiansens variationer over et tema af Carl Maria von Weber. John Ehde er uddannet hos Christiansen og sender hermed en hilsen til sin gamle lærermester.

John Ehde har gjort en stor indsats for samtidsmusikken, og koncerten byder derfor også på en hyldest til en anden rund fødselar, den 90-årige Per Nørgård, med solosonaten ”What is the Word”, inden den afsluttes med temperament og energi i Borodins berømte ”Polovetserdanse”.

Program

Yngve Sköld: Albumblad for strygetrio

Antonín Dvorák: Klaverkvartet nr. 1

Per Nørgård: Solosonate nr. 3, ”What is the Word”

Carl Maria von Weber/Asger Lund Christiansen: Introduktion og Tema med variationer

Aleksandr Borodin: Polovetserdanse

Koncerten er arrangeret af Musikforum

Koncert med Benjamin Koppel og Baobab Sisters

Jazzsaxofonisten Benjamin Koppel og den danske vokalgruppe Baobab Sisters spiller og synger nordisk og sydafrikansk sang og musik.

Benjamin Koppel er en af Danmarks mest erfarne saxofonister, der er kendt for sin store musikalitet og medrivende klang med et hav af udgivelser og danske og internationale samarbejder bag sig.

Vokalgruppen Baobab Sisters har i snart 13 år beskæftiget sig med sydafrikansk kormusik. Gruppens repertoire spænder over traditionelle folkesange til politiske sange og pophits, der synges med energi, dans og medrivende fortællinger.

Denne aften vil Benjamin Koppel og Baobab Sisters udforske kombinationen af nordisk og sydafrikansk vokalmusik og blandt andet fremføre nogle af Benjamin Koppels egne numre, der arrangeres særligt til dette samarbejde.

Baobap Sisters. Foto: Jakob M. Knudsen.

Koncert med Andrew York

Dansk Guitar Selskab præsenterer den internationalt kendte amerikanske guitarist, Andrew York ved udsolgt koncert i Rundetaarns Bibliotekssal.

Andrew York var i 16 år fra 1990 til 2006 medlem af den verdensberømte guitarkvartet, Los Angeles Guitar Quartet (LAGQ). Hans navn blev almindeligt kendt i guitarkredse, da John Williams i 1989 indspillede hans to kompositioner Sunburst og Lullaby på cd’en Spirit of the Guitar, Music of the Americas.

Fra 2006 og frem til i dag har Andrews helliget sig komposition og sin solokarriere som solist, hvilket har bragt ham rundt til en lang række lande i verden.

I marts 2022 turnerer Andrew York i Tyskland, og i den forbindelse er det lykkedes Dansk Guitar Selskab at få ham til København for at give koncert i Rundetaarn og desuden afholde masterclasses på Konservatoriet.

Koncerten sponsoreres af Classical Guitar Copenhagen.


Der er givet tilsagn om støtte fra Københavns Kommunes Fritids- og Kulturudvalg.

Koncerten er arrangeret i samarbejde med Three Hats Music Management ved Annette York.

Se mere om DGS

Klaver i Rundetaarn

Traditionsrig elevkoncert ved klaverforeningen EPTA.

EPTA er en forkortelse for European Piano Teachers Association og medlemmer af foreningen tilmelder elever til koncerten, hvor publikum kan opleve elever i alle aldre og grader.

Musikforum 2021: Polen og Danmark

Musikersammenslutningen Musikforum holder den 25.-26. november 2021 sin årlige festival, som i år finder sted i Rundetaarn.

Årets tema er polsk-dansk musik lige fra barokken til i dag. Med fokus på musikken vil festivalen hylde naboskabet til Polen, der netop i disse tider er truet pga. Polens konflikt med EU. Gennem musik og kultur kan vi bevare den gode relation og nysgerrighed overfor hinanden. Polen har med sin centraleuropæiske placering en rig musikhistorie, som her sammenstillet med den danske musik vil give publikum nye musikalske oplevelser.

Ved festivalen kan man opleve polsk og dansk musik af både kendte og mindre kendte komponister fra de sidste 6 århundreder spillet af bl.a. Duo1702, pianisten Rikke Sandberg og cellisten Tobias van der Pals, Duo Diagonal, Rudersdal Kammersolister samt fløjtenisten Karolina Leedo og pianisten Karolina Bogus. Den anerkendte polske komponist Rafal Augustyn gæster festivalen, og flere af hans værker opføres i anledning af hans 70-års fødselsdag.

Årets festival er bygget op over to aftener, som hver indeholder fem små koncerter af en halv times varighed med et kvarters pause i mellem, hvor publikum kan få et mindre traktement. Man kan enten komme til det hele og beruse sig i musikken eller plukke netop det, man særligt gerne vil høre.

Om Musikforum

Kunstnersammenslutninger har været kendt i århundreder inden for billedkunsten, men i musikverdenen, er det et mindre udbredt fænomen. Musikforum blev grundlagt i 2017, og mens der findes flere foreninger af ensembler, er det den første sammenslutning af enkelte klassiske musikere i Danmark i nyere tid. Det er skabt med enkelte musikere, fordi flere og flere musikere arbejder med forskellige ensembler, konstellationer og udtryk fremfor et årelangt medlemskab af fx én kvartet.
Forummet fungerer som en fælles musikforening, hvor medlemmerne hver især kan tage forskellige ensembler og samarbejdspartnere med ind, eksperimentere med koncertformen og afprøve forskellige programmer.

Derudover er det et fællesskab, hvor de inspirerer og hjælper hinanden med netværk og kontakter, ligesom de er sammen om at lave en årlig festival.
Medlemmerne er fløjtenisten Karolina Leedo, violinisten Christine Pryn, accordeonisten Adam Ørvad, blokfløjtenisten Louise Hjorth og cellisten Tobias van der Pals. De er alle innovative musikere, der på hver sin måde har eksperimenteret med repertoire og koncertform, og gennem flere år har markeret sig både i Danmark og udlandet.

Festivalens koncerter

Torsdag den 25. november:

18.30-19.00

Duo Diagonal

(Anka Zlateva, cembalo og Adam Ørvad, accordeon):

Andrzej Krzanowski (1951-1990): The Wind Carries the Echo across the Glade (1981)

Adam Jarzębski (?-1649): Chromatica

Witold Lutosławski (1913-1994): Bukoliki (1952) (cembalo solo)

Stanisław Sylwester Szarzyński (c. 1650–1713): Iesu Spes Mea

Sang: Gergana Maria Ørvad

Henryk Mikołaj Górecki (1933-2010): Toccata, op. 2 (1955)


19.00-19.15 Pause


19.15-19.45

Rudersdal Kammersolister

(Christine Pryn, violin, Isabelle Bania, bratsch, John Ehde, cello og Manuel Esperilla, klaver)

Zygmunt Noskowski (1846-1909): Klaverkvartet op. 8 i d-mol (1879)


19.45-20.00 Pause


20.00-20.30

Karolina Leedo, fløjte, og Karolina Bogus, klaver

Rafal Augustyn (f. 1951): Varesiana for solofløjte (1987)

Witold Lutosławski (1913-1994): Folk Melodies for klaver solo (1945)

Aleksander Szeligowski (1934-1993): Miniaturer for fløjte og klaver (1965)

Adam Świerzyński (1914-1997): Krakowiak for fløjte og klaver (1950)


20.30-20.45 Pause


20.45-21.15

Isabelle Bania, bratsch, og Adam Ørvad, accordeon

Polsk og dansk musik for bratsch og accordeon

Rafal Augustyn (f. 1951): Droning_holm (2017)

Krzysztof Olczak (f. 1956): Manualiter (1977) (accordeon solo)

Niels Christian Rasmussen (f. 1950): Triple Aspect (2012)


21.15-21.30 Pause


21.30-22.00

Duo1702 (Louise Hjorth, blokfløjte og Yngvild Ruud, cembalo) og Tinne Albrectsen, violin

Barokmusik af danske og polske komponister samt komponister med tilknytning til det polske hof.

Georg Ph. Telemann (1681-1767): Triosonate i g-mol, TWV 42:g9

Morten Ræhs (1702-1766): Sonate nr. 10 i D-dur

Johann Joachim Quantz (1697-1773): Triosonate i e-mol, QV 2:20

Tarquinio Merula (1595-1665): Ciaconna

Fredag den 26. november:

18.30-19.00

Duo1702

(Louise Hjorth, blokfløjte og Yngvild Ruud, cembalo)

Vagn Holmboe (1909-1996): Springbuk (1995)

Mieczyslaw Weinberg (1919-1996): Sonate op. 28 (1945)


19.00-19.15 Pause


19.15-19.45

Rudersdal Kammersolister

(Christine Pryn, violin, Isabelle Bania, bratsch, John Ehde, cello og Manuel Esperilla, klaver):

Rafal Augustyn (f. 1951): Cinque Pezzi Diversi for klaverkvartet (1996/2018) Stela for violin og cello (1987)


19.45-20.00 Pause


20.00-20.30

Karolina Leedo, fløjte, og Karolina Bogus, klaver

Carl Nielsen (1865-1931): Tit er jeg glad (1917)

Carl Nielsen: Tre klaverstykker op. 59 (1928)

Carl Nielsen: Tågen letter for fløjte og klaver (1920)

Fryderyk Chopin (1810-1849): Polonaise i As-dur op. 53  for klaver solo (1842)

Fryderyk Chopin: Variationer over et tema af Rossini for fløjte og klaver (ca. 1824)


20.30-20.45 Pause


20.45-21.15

Christine Pryn, violin – Adam Ørvad, accordeon – Tobias van der Pals, cello og Rikke Sandberg, klaver

Rafal Augustyn (f. 1951): Cyclic Piece No 1 for violin solo (1986)

Louis Aguirre (f. 1968): fra Les Masques de Neige – 33 études de concert pour accordéon solo (2018-19)

Rafal Augustyn: A 4 – Travel impression for cello og klaver (2005)


21.15-21.30 Pause


21.30-22.00

Tobias van der Pals, cello og Rikke Sandberg klaver

Fryderyk Chopin: Largo fra cellosonate op. 65 (1846)

Leopold van der Pals (1884 – 1966): Phantasiestücke op. 80