Åbent i dag 10-20.

Jazzhus Montmartre præsenterer: Rosàlia de Souza Quarteto 55º i Rundetaarns Bibliotekssal

Træd ind i Rundetaarns Bibliotekssal og lad dig fortrylle af den brasilianske sanger Rosàlia de Souza. Hun tager dig med på en musikalsk rejse med den dynamiske danske trio Jonas Johansen, Peter Rosendal og Graig Earle. De får selskab af den strålende saxofonist, Hans Ulrik. Sammen fylder de den historiske sal med tropiske rytmer og melodier, du sent vil glemme.

Rosalia blev introduceret til Jonas Johansen i 2017 under en uges koncerter på Jazzhus Montmartre, og de to opdagede straks, at de var et stærkt musikalsk match. Siden det har bandet spillet flere succesrige turnéer med enormt positive reaktioner på festivaler og spillesteder rundt i Danmark og Sverige.

Rosàlia de Souza er en af nutidens mest spændende og engagerende fortolkere af Samba, Bossa Nova og den bredere brasilianske musiktradition. I hendes stemme og optræden føler man essensen og raffinementet af Rio de Janeiro (hendes fødeby) i 60’erne, mens hendes individualitet lyser igennem med en moderne sensibilitet og energi. Hun har arbejdet med nogle af de største navne i Brasilianske musik (Marcos Valle, Toco, Roberto Menescal) samtidig med at hun har udviklet tæt samarbejde med nogle af europas bedste musikere og har 13 udgivelser i eget navn. Rosalia rejser over hele verden, og de 55 º er Københavns breddegrad, hvor denne gruppe har sit udspring.

I Danmark kan man ikke forestille sig en mere passende trio til et samarbejde med Rosalia. Mester trommeslageren Jonas Johansen er, udover at være kendt gennem årtier på toppen af den danske jazzscene, også ekspert i den brasilianske musiktradition (Eliane Elias m.fl.) Peter Rosendal kombinerer folke- verdens- og jazzmusik på en helt unik måde, og har både indspillet og boet i Brasilien i længere perioder. Graig Earle er kendt for sit solide virtuost understøttende basspil med varm lyd og rytmisk overskud. Sammen har de 3 danskboende musikere spillet hundredvis koncerter sammen på tværs af en bred vifte grupper, fra Chris Minh Doky Trio over Nancy Harms Kvartet, Rosendal.Earle.Templeton, Magnus Thuelund Trio og til Line Kruses Grupper.

Hans Ulrik (saxofon). Hans Ulrik er ”special guest” ved denne specielle koncert. Han har spillet med grupper med gruppen før i en tidligere konstellation, og passer perfekt til både ensemble og stil. Han er er af de helt store, toneangivende saxofonister i Skandinavien og Jonas Johansen og ham har arbejdet sammen siden den spæde start af begges karrierer.

Dørene åbner kl. 18.00

Koncerten begynder kl. 20.00

Medvirkende

Rosàlia De Souza – Vokal

Peter Rosendal – Klaver

Graig Earle – Kontrabas

Jonas Johansen – Trommer

Special Guest: Hans Ulrik (Saxofoner)

”Imitationer af liv” pop-up performances: Dyrelyde i storbyen

Natur og kultur mødes, når fire klassiske sangere lader køernes sang og ammesøernes grynten fylde Rundetaarn, Hovedbiblioteket, Nikolaj Kunsthal, Thorvaldsens Museum og Glyptoteket under Golden Days.

Øf! Muh! Kykkeliky! Oplev landbrugsdyrenes lyde midt i storbyen, når Kirstine Fogh Vindelevs korværk ”Imitationer af liv” popper op i miniudgave på en række københavnske kulturinstitutioner under Golden Days festival, der i år undersøger landet som fænomen, fortælling, sted og værdibåret slagmark.

Komponist Kirstine Fogh Vindelev er vokset op på landet med den danske sangskat, som ofte romantiserer landlivet. Med ”Imitationer af liv” kommer dyrene til orde i et naturtro korværk for dyrelyde.

Den 16. september vil værket poppe op på fem lokationer ­– Rundetaarn, Hovedbiblioteket, Nikolaj Kunsthal, Thorvaldsens Museum og Glyptoteket. 


Pop-up-versionen af værket varer 10 minutter og opføres først i Rundetaarn og herefter på de øvrige institutioner efter følgende tidsplan:

Rundetaarn

Performance kl. 13.00 – 13.30

Københavns Hovedbibliotek
Performance kl. 13.45 – 14.00

Ved værket ”Kornmark på Nikolaj Plads” ved Nikolaj Kunsthal 
Performance kl. 14.15 – 14.45 

Thorvaldsens Museum
Performance kl. 14.55 – 15.15

Glyptoteket
Performance kl. 15.40 – 16.00

Bemærk at der på Thorvaldsens Museum, Glyptoteket og i Rundetaarn opkræves alm. entré for at kunne opleve performancen, mens der ved Nikolaj Kunsthal og i Hovedbibliotekets forhal er gratis entré.

Sangere:

Nina Smidth-Brewer

Gustav Johansson

Morten Grove Frandsen

Klara Thordsen

Foto: Trinitatis Kirke

Kammerkoncert: Kærlighed i musik og poesi

Kom til en stemningsfuld koncert i Bibliotekssalen med kærlighed som tema, når vokalsolister fra Trinitatis Solistensemble opfører kærlighedssange for sang, lut og klaver.

Oplev musik fra forskellige tidsperioder, når Trinitatis Solistensemble indtager Bibliotekssalen med sange om kærlighed. Aftenen byder på sange af Dowland, madrigaler af Josquin des Prez og lieder af Schubert og Brahms m.fl. Mellem sangene oplæses passager fra litteraturen af sognepræst Erik Høegh-Andersen, som inspiration og afsæt til musikken. 

Christine Nonbo, sopran

Rikke Lender, mezzosopran

Rasmus Gravers, tenor

Rasmus Kure Thomsen, bas

Mats Knutsson, klaver

Dohyo Sol, lut

Erik Høegh-Andersen, oplæsning

PR-foto: Kristine Funch

Papirskoven fortællekoncert: Lyt til Månen

Oplev en fin og finurlig fortællekoncert fra Papirskoven med Måneskinssonaten i musikalsk og poetisk fortolkning for børn og voksne.

Fortællekoncerten “Lyt til Månen” er en nyfortolkning af Beethovens klassiske mesterværk Måneskinssonaten. Handlingen udspringer af børnebogen “Skrædderkaninerne og Måneskinssonaten”, skrevet og tegnet af Marie Priem, og fremføres live af to klassiske musikere og en fortæller. 

De fleste kender Måneskinssonatens drømmende førstesats, men klaversonaten består egentlig af tre forskellige satser. I “Lyt til Månen” flettes musikken fra alle tre satser ind i den poetiske fortælling om de to skrædderkaniner Zig og Zag og pigen, de kalder Nat. Hun dukker op helt alene og tavs en sen aften i Papirskoven. I hånden har hun en kuffert. Men hvem er hun? Og hvad er der i kufferten?

Medvirkende

Marie Priem, Fortæller
Karen Duelund Guastavino, klarinet, saxofon, percussion
Louise Schrøder, klaver

Koncerten varer 30 minutter.

Anbefalet aldersgruppe: Børn mellem 2 og 7 år og deres voksne.

Efter koncerten kan I gå på opdagelse i vores aktuelle udstilling “Dansker med ulve” i Bibliotekssalen eller besøge Rundetaarns Observatorium og høre fortællinger om månen.

Foto: Kim Matthäi Leland

De Onde: Halloween-koncert for børn

Kom med til den ondeste børnekoncert i byen, når De Onde spiller op til dans i Rundetaarn. Aftenen afsluttes på toppen af tårnet, hvor det i vaskeægte varulvestil er muligt at hyle mod månen og høre mere om den i Observatoriet.  

Der findes masser af god og artig musik i verden, men rigtig ond børnemusik er der kun ét band, der spiller, og de kan i anledning af Halloween opleves i Rundetaarns Bibliotekssal. Når De Onde går på scenen, er det helt i orden at pakke de gode manerer væk, for det kan nemlig være ret sjovt at være ond for en aften. De fire, sortklædte superhelte leverer en familiekoncert fuld af ballade, humor, fantasi og ikke mindst rigtig ond musik, der kan få selv de sødeste englebørn til at synge med. 

Når koncerten er færdig, vil det være muligt at besøge Observatoriet, der på aftenen vil være bemandet af Rundetaarns observatorer, og høre mere om den sagnomspundne måne. I kan også gå på opdagelse i udstillingen “Dansker med ulve”, hvor I kan blive klogere på ulve i Danmark og stå ansigt til ansigt med de store rovdyr. Bemærk, at selv om udstillingen henvender sig til hele familien bør mindre børn følges med voksne, da der forekommer dramatiske scener og udstoppede dyr.

Om De Onde

Bandet består af Peter Marott (trompet og sang), Tobias Trier (guitar og sang), Eva Skipper (bas og sang) og Carl Quist-Møller (trommer og sang). Når Peter spiller trompet, kan han spille så højt, at det vækker dem, der sover på den anden side af jorden. Tobias’ elektriske guitarspil laver de ondeste lyde, og Evas bas lyder vild, og skærende! Carl kan også tromme en takt, der er så skæv, at den kan få folk til at gå sidelæns, tale baglæns og jordkloden til at dreje den modsatte vej rundt, så dag bliver til nat!  

I 2021 vandt De Onde Børnejazzprisen, som uddeles i forbindelse med Danish Music Awards Jazz og er indstiftet for at anerkende musikere, der gør en ekstra indsats for at fange børn og unges interesse for improviseret musik og jazz.

Anbefalet aldersgruppe: Børn fra 4 år og deres voksne.

Læs mere om De Onde her.

Koncert + Talk: “Imitationer af liv” i Rundetaarn

Øf! Muh! Kykkeliky! Oplev Kirstine Fogh Vindelevs korværk for dyrelyde og hør komponisten fortælle om værket, når landet for en aften flytter ind til byen som led i den årlige Golden Days festival.

Komponist Kirstine Vindelev er vokset op på landet med den danske sangskat, som ofte romantiserer landlivet. Med ”Imitationer af liv” lader hun dyrene komme til orde i et korværk for dyrelyde, som forsøger at forholde sig naturtro til køernes sang og ammesøernes grynten i staldene.

Koncerten opføres af fire klassiske sangere og en slagtøjsspiller midt i byen i Rundetaarns Bibliotekssal og ledsages af en talk, hvor komponisten og den landmand, hvis dyrs lyde værket er baseret på, deltager.

Aftenen er en del af Golden Days festival, der i år undersøger landet som fænomen, fortælling, sted og værdibåret slagmark. Gennem 17 dage i september byder den storbybaserede festival landet op til dans med et program på mere end 150 arrangementer, der flytter byen på landet og landet til byen gennem kunst, arkitektur, tænkning, videnskab og musik.

Ars Nova

Jubilæumskoncert: Ars Nova og Den Danske Strygekvartet (UDSOLGT)

Oplev en storslået koncert når Ars Nova og Den Danske Strygekvartet mødes i Rundetaarn og præsenterer musik fra de sidste 400 år, for at markere Regensens 400-års jubilæum.

Jubilæumskoncertens program præsenterer musik fra de fem århundreder, i hvilke Regensen har eksisteret.

Der indledes med musik komponeret i 1600-tallet af blandt andet Orlando Gibbons. Herefter følger folkemusik fra 1700-tallet i Den Danske Strygekvartets kritikerroste arrangementer, dansk kormusik fra 1800-tallet og den traditionsrige Lindekantate fra 1900-tallet, skrevet af regensianere på Regensen, og uropført ved Lindefesten i juni 1902.

Koncerten slutter af med værket “Blade springer” fra 2023 for kor og strygekvartet.

Værket er komponeret til jubilæet af Bent Sørensen, med tekst af Juliane Preisler, suppleret med fragmenter af eksisterende tekster relateret til Regensen. 

Danish String Quartet.

Om Den Danske Strygekvartet
Den Danske Strygekvartet er en prisbelønnet kvartet, hvis medlemmer kommer fra Danmark og Norge. Deres repertoire spænder vidt fra den store klassiske kvartetlitteratur, med komponister som W. A. Mozart og L. v. Beethoven over arrangementer af nordisk folkemusik til helt nyskreven musik af bl.a. Per Nørgård og Hans Abrahamsen. Kvartetten har en omfattende turnevirksomhed og er blandt de mest efterspurgte ensembler i verden.

Om Ars Nova
ARS NOVA Copenhagen blev grundlagt i 1979 og har for længst etableret sig som et af verdens fineste vokalensembler. Ensemblets chefdirigent og kunstneriske leder siden 2003 er den anerkendte engelske dirigent Paul Hillier. Ensemblet har specialiseret sig i fortolkningen af renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, der udføres med præcision og nerve og med en sound, som vækker opmærksomhed overalt i verden. ARS NOVA har igennem årene turneret i mere end 35 lande.

Om Bent Sørensen
Bent Sørensen er komponist, nyudnævnt professor i komposition ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og nuværende formand for Dansk Komponistforening. Bent Sørensens musik er præget af stor teknisk formåen og kompositorisk fantasi. Sørensen modtog Nordisk Råds Musikpris i 1996, Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris i 2014 og som den første danske komponist titlen som årets P2 kunster i 2021. Bent Sørensen er internationalt anerkendt og har skrevet værker på bestilling af bl.a. DR Symfoniorkesteret og New York Philharmonic.

Foto: Anne Mortensen

Art Week Performance: “Gravitational Shift” i Sneglegangen

Syng med på smertens musik og tag med på en vandrende koncert i Rundetaarn under Art Week 2023, når komponist Katinka Fogh Vindelev og billedkunstner Marie Kølbæk Iversen versionerer deres bevægende korperformance ”Gravitational Shift” særligt til Sneglegangen.

Oplev korværket ”Gravitational Shift” på en helt unik måde, når 8 sangere og performere lader deres stemmer guide publikum op igennem Rundetaarns ikoniske sneglegang og helt op til tårnets top. Værket er en vandrende koncertopførsel, hvor publikum bliver badet i sang, og undervejs gøres der ophold på udvalgte steder i Sneglegangens smukke rum, hvor publikum inviteres til at synge med.  

Smertens musik

”Gravitational Shift” er et korværk baseret på kvinders fødselsskrig, som er timestretched, hvorved melodikken bag blotlægges. Kompositionen synger skriget i stedet for at reproducere dets affekt i et langstrakt, smukt og meditativt udtryk, som står i kontrast til kompositionens umiddelbart dramatiske udgangspunkt.

Værket bærer et ønske om at dele isolerende smerteoplevelser og gøre dem kollektivt tilgængelige igennem musik. Derfor skal værket også rejse igennem forskellige kroppe og stemmer, for at opnå en helt særlig mangefacetteret menneskelig klang. 

Værket har siden 2019 manifesteret sig i forskellige former for udtryk og præsentationer – blandt andet som sangbog, installation, vinyludgivelse og performativt korværk. Nu kan det opleves i den helt særlige akustik, der findes i Rundetaarns sneglegang.

Koncerten begynder kl. 20.15 og afsluttes på toppen af Rundetaarn, hvor der vil være mulighed for at nyde udsigten og købe forfriskninger i Rundetaarns topkiosk.

Lyt til værket “Gravitational Shift” her.

Sangere:

Katinka Fogh Vindelev
Marie Kølbæk Iversen
Sopran Nina Smidt-Brewer
Kontratenor Morten Grove Frandsen
Baryton Frederik Rolin
Vokaltrioen Ilinx 

Om kunstnerne


Arrangementet er en del af Art Week 2023.

Marie Kølbæk Iversen dimitterede som billedkunstner i 2008 fra det Kongelige Danske Kunstakademi og har siden 2017 været ansat kunstnerisk ph.d.-stipendiat på Kunstakademiet i Oslo. Hun har udstillet i nationale og internationale sammenhænge herunder på O – Overgaden, København; Henie Onstad Kunstsenter, Oslo; Kai Art Centre, Tallinn; Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk; den 11 Gwangiu Biennale: The Eighth Climate (What Does Art Do?), Gwangju, og Biennale de l’image en movement at Centre d’Art Contemporain, Geneva og MONA, Tasmanien. Hun er medlem af Kunstnersamfundet og repræsenteret i private og offentlige samlinger, blandt andet Statens Museum for Kunst, Malmø Kunstmuseum, ARKEN, Aros og Statens Kunstfond. Siden 2017 har hun desuden optrådt under kunstnernavnet Donnimaar i udstillinger og på spillesteder.

Katinka Fogh Vindelev er sopran og komponist, og debuterede i 2020 fra Syddansk Musikkonservatorium i Odense. Katinka er særligt optaget af nyere kompositionsmusik og performance og har b.la. uropført Karsten Fundals audiovisuelle orkesterværk Liquid Rooms, som solist med Odense Symfoniorkester i DOK5000, kammeroperaen Liebestod – en operation af OpenOpera, Lil Lacys One World above, another below med Aarhus Sinfonietta, Louise Alenius’ Stille Slag og sang i 2021 hovedrollen i John Frandsens nye opera  Dyret År – 1666 under Aarhus Sommeropera. Katinka har en kandidatgrad i elektroakustisk komposition og lydkunst og skaber konceptuelle værker med stemmen som centrum. Hun har skrevet kammeroperaen Moonologue til Louisiana Museum med skulpturer og libretto af billedkunstner Marie Kølbæk Iversen, samt For Døve Ører for bla. to døve sangere. I foråret 2021 modtog Katinka Leonié Sonnings Talentpris.

JAZZ/TAKES SUPERGROUP feat. Niels Lan Doky, Bill Evans, Felix Pastorius & Harvey Mason

Oplev den legendariske jazz-pianist Niels Lan Doky, når han sammen med Bill Evans (saxofon), Felix Pastorius (bas) og Harvey Mason (trommer) præsenterer JAZZ/TAKES SUPERGROUP til en helt særlig intimkoncert i Bibliotekssalen. 

Glæd jer til at opleve Niels Lan Doky, når han sammen med tre stjernemusikere fra USA fremfører projektet JAZZ/TAKES SUPERGROUP i Rundetaarns stemningsfyldte rammer.

Med sig på scenen har han saxofonist Bill Evans, der begyndte sin karriere som 21-årig med Miles Davis, den indflydelsesrige trommeslager, Harvey Mason, der er en af de mest indspillede nogensinde, og søn af legendariske Jaco Pastorius, Felix Pastorius, der selv er basvirtuos og verdensklassemusiker i egen ret.

De fire jazz-koryfæer spiller et eklektisk mix af egne originalkompositioner tilsat jazz-fortolkninger af kanoniske hits fra 90’ernes Grunge og HipHop, 70’ernes Disco og Post Punk, 80’ernes New Wave og meget mere i en koncert ud over det sædvanlige.

Koncerten finder sted i Rundetaarns Bibliotekssal, og udstillingen lukkes derfor kl. 17.

Dørene åbner kl. 17.40
Koncerten starter kl. 18.00

Date Night med stjernekig og sød musik

Forelsket i København og træt af at trave rundt om søerne? Tag på en anderledes date i Rundetaarn denne Valentinsdag, hvor I kan kigge på stjerner og nyde et kærligt DJ-set, når Mads Axelsen sætter stemningen i Sneglegangen.

Invitér din kæreste, flamme eller bedste ven på en unik date i Rundetaarn, hvor I sammen kan kigge på stjerner gennem linsekikkerten i Observatoriet. Mads Axelsen skruer op for musikken i Sneglegangens unikke akustik og lægger op til en særlig aften i Københavns kærligste tårn.

Mads Axelsen.


Mads Axelsen er en københavnsk DJ, radiovært og booker, og den 14. februar har han lovet et eklektisk mix af varme og (bitter)søde kærlighedssange, der passer godt til at fejre dagen med én man holder af – eller sig selv!

Nyd musikken, køb jer en drink i Rundetaarns pop-up bar eller hold et lille hvil ved Kyssebænken inden turen går mod stjernerne i Observatoriet. Slut aftenen af på toppen med panoramaudsigt over København eller kig ind i den aktuelle udstilling i Bibliotekssalen, der for tiden er helt fyldt med kæmpemæssige papirblomster.

Stjernekig i Obervatoriet, musik og et besøg i Bibliotekssalen er inkluderet i alm. entré til Rundetaarn.

OBS! Rundetaarn er naturligvis ikke herre over vejret og sigtbarheden på himlen. 
Hvis det ikke er stjerneklart på aftenen, holder vi dog stadig Observatoriet åbent for besøg og I vil kunne nyde stemningen i tårnet og den smukke udsigt over kongens København.

Group 14

Modtag Rundetaarns nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om tårnet og vores arrangementer