Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Fotoudstilling med Jakob Arthur Andersen
Som ramme for Rundetaarns astrofestival “KOSMOS” udstiller Jakob Arthur Andersens sine fascinerende skud af nattehimlen og det dybe rum – universet som du aldrig har set det før. Kom med på en rejse flere tusinde lysår ud i rummet, når en af Danmarks bedste astrofotografer præsenterer sine spektakulære billeder i Bibliotekssalen.
Med kikkert og kamera har Jakob Arthur Andersen brugt utallige timer på at fange vores fantastiske univers, solsystem og nattens landskaber. Udstillingen i Bibliotekssalen viser hans bedste billeder – fra Mælkevejen til fjerne galakser.
Jakob Arthur Andersens værker er en central del af astrofestivalen, der i perioden også byder på videnskabelige talks, astronomi for børn og andre stjernestunder – alt sammen med kosmos i fokus.
Videnskab møder kunst
Astrofotografi kræver tålmodighed og præcision. Processen afhænger ikke kun af teknik, men også af himlens klarhed og vejrets luner. Det danske klima er ofte en udfordring, hvilket betyder, at fotografierne ofte skabes over flere nætter. Når vejret viser sig fra sin bedste side, må man handle hurtigt – nogle gange er forholdene kun optimale i et par timer ad gangen. På andre nætter kan himlen være skyfri og stjerneklar hele natten.
Jakobs billeder kræver lange eksponeringstider og sammensættes af mange individuelle optagelser, som forstærker hinanden. Han betragter den digitale efterbehandling som sin palet og kameraet som sin pensel – astrofotografiet er derfor en unik fusion af videnskab og kunst.
Om Jakob Arthur Andersen
Astrofotograf og foredragsholder Jakob Arthur Andersen åbner med sit teleskop og kamera et vindue til uendeligheden – en visuel tidsmaskine, der strækker sig dybt ind i det store kosmos.
Jakob er selvlært astrofotograf og internationalt anerkendt – han har vundet adskillige priser, herunder førstepladsen i den prestigefyldte fotokonkurrence International Photography Awards to år i træk.
Når han ikke observerer Universet fra sin baghave på Falster, vandrer han gennem nattens stille landskaber med kamera og stativ, altid på jagt efter nye motiver under nattehimlen, der strækker sig majestætisk over de mørke, danske vidder.
Den Astronomiske Time med Jakob Arthur Andersen:
“Mælkevejen set fra Danmark”
Siden tidernes morgen har mennesker kigget mod himlen og søgt efter mening. I oldtiden brugte man stjernerne som navigationsværktøjer og kalendere, og forbandt dem med guder og historier – som portaler til det guddommelige.
I dag er himlen stadig smuk, og vi ved meget mere om den, men samtidigt har moderne teknologi gjort nattehimlen mindre mørk for mange. En ”rigtig” mørk himmel er blevet en sjældenhed – Dog kan man, på de rigtige steder stadig se den smukke Mælkevej. Astrofotograf Jakob Arthur Andersen har specialiseret sig i at fange dette syn, og i hans foredrag ”Mælkevejen set fra Danmark” viser han sine prisbelønnede billeder og nattehimlens skønhed set fra Danmark.
Kom og oplev himlen gennem Jakobs linse og bliv inspireret til selv at udforske vores fantastiske Mælkevej, og nattens magi.
Tower Talk: Christoph & Sebastian Mügge
Mød den tysk-svenske kunstnerduo bag udstillingen “Lost Library Legends” I Bibliotekssalen.
Deres udstillinger udforsker alternativ virkelighed og grænselandet mellem sandhed og fiktion, når de på humoristisk vis tager livtag med temaer som fysiske og digitale efterladenskaber eller hvordan historiefortælling og faktuelle sandheder kan forvrænges.
Hør mere om deres tanker bag udstillingen “Lost Library Legends” i Rundetaarn, når Christoph og Sebastian Mügge på åbningsdagen viser rundt i den stedsspecifikke installation og fortæller mere om genstandene og hvordan de arbejder som duo og som søskende.
Ansvarlig for historie og formidling i Rundetaarn, Rasmus Agertoft, modererer talken.
Samtalen foregår på engelsk.
Om kunstnerne
Brødrene Christoph (f. 1983) og Sebastian Mügge (f. 1981) er født i Tyskland, men bor i dag i Sverige.
De er begge uddannede billedkunstnere og har siden 2017 samarbejdet som kunstnerduo, hvor de ofte udstiller internationalt – tidligere udstillingssteder inkluderer bl.a. gallerier og kunsthaller på Færøerne, England, Grækenland, Østrig og Holland.
Som duo skaber de stedsspecifikke projekter i stor skala baseret på en kombination af fundne materialer og deres egne stilarter og teknikker, f.eks. maleri, tegning, installation og digitale værker. På humoristisk vis tager deres installationer livtag med eksistentielle temaer som liv, død, hvad vi tillægger værdi og vores fysiske og digitale aftryk på verden samt hvordan faktuelle sandheder og historiefortælling kan forvrænges.
“Lost Library Legends” finder sted I Bibliotekssalen fra den 22. juni til den 11. august.
Finissage: Generation WHY
Vær med på udstillingens allersidste dag, når vi tager afsked med Generation Y’s vilde og smukke værker i Rundetaarn og en udstilling, der blev anmeldt til fem flotte hjerter i Politiken.
Kurator Charlotte Jul viser rundt blandt værkerne kl. 14, og herefter vil det være muligt at købe sig en øl eller et glas vin i caféen og nyde udstillingen af skandinavisk design og kunsthåndværk en sidste gang inden alle værkerne rejser videre til RIAN Designmuseum i Sverige.
Om udstillingen
En generation af skandinaviske stemmer kommer til udtryk i vandreudstillingen Generation WHY, hvor nordiske designere og kunsthåndværkere født omkring årtusindskiftet sætter fokus på forskellige aspekter af tilværelsen.
Tre kuratorer fra hver sit nordiske land har udvalgt en række kunsthåndværkere og designere fra en generation af formgivere, der har vægtige temaer på dagsordenen og tager livet, deres praksis og kloden alvorligt og personligt. De udvalgte kunstnere fra Danmark, Norge, Sverige og Island formidler deres generations følelser, oplevelser og holdninger gennem stærke, rørende værker og bearbejder eksistentielle temaer som traumer, sorg, køn, kropslidelser og klimaproblemer i tekstil, glas, keramik, metal, træ, pigmenter, støv og svampemycelium.
Finissage er inkluderet i alm. entré til Rundetaarn.
“Green” – Performance af Niels Munk Plum
En torsdag i maj samles vi i en cirkel og synger mørket væk. Niels Munk Plums “Green” er en performance og sangstund skabt med henblik på at mødes og skabe håb. Oplev den i udstillingen “Forlænget eksponering” under Art Matter Festival.
Niels Munk Plum er en af de deltagende kunstnere i udstillingen ”Forlænget eksponering”, der kredser om psykisk sygdom, om sårbarhed og styrke, og om kunst som katalysator for håb og heling i mørke tider.
Niels har selv brugt sang som redskab til at bearbejde angst- og sorgprocesser. Som intention for sin performance skaber han et ceremonielt rum hvor sommeren og lyset performativt bydes velkommen igen.
Niels Munk Plum (f. 1992) arbejder med performance og særligt iscenesættelse af kroppen og sproget i en diskurs, hvor målet er at queere selvet fra brugen af allerede eksisterende logik.
Performancen er en del af udstillingen “Forlænget eksponering” og Rundetaarns program til Art Matter Festival (tidligere Art Week).
Om udstillingen
”Forlænget eksponering” tager sin titel fra behandlingsformen ”Prolonged Exposure Therapy”, hvor en patient genfortæller sit traume for at bearbejde det. Gennem video, lydoptagelser, fotos og performance og med dialog som gennemgående tema undersøger Karin Hald og en række andre kunstnere, hvordan kunst og samtale kan blive modstykke til håbløshed og fortvivlelse, og skabe rum for heling, håb, omsorg og fælles menneskelighed.
De pårørendes perspektiv inddrages også, når Hald inviterer sine tætte relationer, der primært er forfattere og billedkunstnere, til at bidrage til udstillingen med egne værker.
Foruden Hald deltager Tove Storch, Lara Ostan, Liv Nimand Duvå, Louis André Jørgensen, Ragnhild May, Kristoffer Raasted, Trine Struwe, Axel Burendahl, Ditte Holm Bro, Stina Vogt og Niels Munk Plum med værker. I udstillingen indgår også værket “Hvilemøbel fra Det Ømhedsaktivistiske Hvilerum” skabt af Anna Rieder, Ana Sidsel Welden og Olivia Lund, som tidligere er blevet vist på Nationalt Center for Kunst og Mentalt Helbred på Amager.
Udstillingen kan opleves i Rundetaarn fra 4. maj til 16. juni 2024.
Bemærk, at nogle værker i udstillingen behandler barske emner, såsom vold og overgreb.
Generation WHY
En generation af skandinaviske stemmer kommer til udtryk i vandreudstillingen Generation WHY, hvor nordiske kunsthåndværkere fra Generation Y (født mellem 1977 og 1994) sætter fokus på forskellige aspekter af tilværelsen.
Tre kuratorer fra hver sit nordiske land har udvalgt en række kunsthåndværkere og designere fra en generation af formgivere, der har vægtige temaer på dagsordenen og tager livet, deres praksis og kloden alvorligt og personligt. De udvalgte kunstnere fra Danmark, Norge, Sverige og Island formidler deres generations følelser, oplevelser og holdninger gennem stærke, rørende værker og bearbejder eksistentielle temaer som traumer, sorg, køn, kropslidelser og klimaproblemer i tekstil, glas, keramik, metal, træ, pigmenter, støv og svampemycelium.
Fra Danmark udstiller
Maria Koshenkova, Morten Klitgaard, Astrid Skibsted, Jonas Edvard, Stine Bidstrup, Anne Brandhøj, Alexandru Murar, Carl Emil Jacobsen, Stine Mikkelsen, Maria Viftrup og Wang & Söderström.
Fra Norge udstiller
Ina Vang, Håvard Kranstad, Renate Desiree Dahl, Ida Siebke, Ask Bjørlo, Steffen Andre Nilsen, Elin Hedberg, Lissette Escobar, Cato Løland, Marsil Andjelov Al-Mohamid og Marthe Minde.
Fra Sverige udstiller
Karin Roy Andersson, Anna Nordström, Matilda Kästel, Maja Michaeldotter, Lisa Juntunen Roos, Milja Morset, Emilia Olofdotter Sundqvist, Fadhel Mourali, Maja Stjärna og Lotta Snijder.
Fra Island udstiller
Ýr Jóhannsdóttir.
Udstillingen er initieret af foreningen bag Villvin Kunsthåndverkmarked i forbindelse med Risør By 300-års jubilæum i 2023 og er kurateret af Charlotte Jul, Marcia Harvey Isaksson og Vidar Koksvik.
♥️♥️♥️♥️♥️ – Politiken
Udstillingen kan opleves i Rundetaarn frem til den 28. april, hvor den afsluttes med
finissage kl. 14–16. Herefter er salen lukket grundet udstillingsskift frem til 4. maj, hvor næste udstilling åbner.
Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond, Konsul George Jorck og hustru Emma Jorck’s Fond samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Fra forsker til folk
Gennem 200 år har Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) dannet ramme om formidling af naturvidenskab og teknologi til brede kredse af den danske befolkning.
“Fra forsker til folk” markerer SNUs 200 års jubilæum og viser, hvordan videnskabelig forskning har ført til ændringer i vores hverdag – fra H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetisme, der gav os elektricitet overalt i samfundet og i dag muliggør effektive vindmøller og elbiler, til Niels Bohrs atommodel, der har ført til nye diagnosemetoder i lægeverdenen, atomkraft og den moderne elektronik, vi omgiver os med.
Udstillingen præsenterer naturvidenskabelig formidling med udgangspunkt i udvalgte videnskabspersoner og deres forskning, der samtidig har spillet en stor rolle for SNU’s egen historie:
- H.C. Ørsted
- Martin Knudsen
- S.P.L. Sørensen
- Niels Bohr
- Kirstine Meyer
Selskabet for Naturlærens Udbredelse blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824 med ambitionen om at give alle mulighed for at høre om de nyeste landvindinger inden for fysik og kemi. Flere store forskere og formidlere har stået i spidsen for SNU gennem tiden, heriblandt H.C. Ørsted selv, havforskeren Martin Knudsen, fysikeren Niels Bohr og astrofysikeren Anja C. Andersen, der i dag er selskabets præsident.
“Fra Forsker til Folk” kan opleves i Bibliotekssalen frem til søndag den 20. oktober kl. 16.
Rundetaarn er et oplagt sted til en udstilling om Danmarks fremmeste videnskabsfolk. Tårnet var i århundreder et centrum i dansk videnskabs historie i kraft af Københavns Universitets observatorium på toppen, som Ole Rømer har været en af lederne af. Herfra udgik den astronomiske forskning ligesom astronomiens mere praktiske sidegrene, meteorologien og landmålingen. Bibliotekssalen, hvor udstillingen vises, rummede tidligere Universitetsbiblioteket, hvor generationer af forskere har fordybet sig i bøgerne og nået nye indsigter.
Program
“Fra forsker til folk” ledsages af en række foredrag i Rundetaarn:
19. august kl. 20 – Liselotte Højgaard: Fra fortidens forskere til nutidens nuklearmedicin
26. august kl. 20 – Anja C. Andersen: Fra Ole Rømer til Andreas Mogensen
2. september kl. 20 – Hans Buhl: Poulsen, Pedersen og buesenderen
9. september kl. 20 – Asbjørn Drachmann: Danmark som udviklingscentrum for fremtidens kvanteteknologier
16. september kl. 20 – Jørgen Schou: Martin Knudsen – Danmarks pioner i vakuumfysik
23. september kl. 20 – Karl Anker Jørgensen: Livets naturlige drejning
7. oktober kl. 19 – Morten Meldal: Alt omkring os er kemi og uddeling af Kirstine Meyers Mindelegat samt H.C. Ørsted Bronzemedalje
Book et klassebesøg i udstillingen
I forbindelse med udstillingen er det muligt for skole- og gymnasieklasser at booke et særligt forløb i “Fra forsker til folk” – en oplagt udflugt for naturfagene! Klasserne opdeles i hold og får en rundvisning, deltager i små fysikforsøg og arbejder med selvstændige opgaver, hvor de udforsker udstillingen.
Forløbene henvender sig primært til naturfagene i grundskolen samt 1.–3.g i gymnasiet og andre ungdomsuddannelser, og er udviklet til at dække dele af det almindelige pensum. Skoleklasser kan tilmelde sig besøg mandag til torsdag fra uge 34 til 41. Udstillingen og klassebesøget er gratis, når entré til Rundetaarn er betalt.
SNU tilbyder 9 forskellige temaer til de tilmeldte klasser:
- Børsteormen (Natur/teknologi fra 3.-6. klasse)
Eleverne bygger en lille robot, en ‘børsteorm’, som de kan tage med hjem - Den elektriske strøms virkninger (Natur/teknologi fra 3 klasse og fysik 7.–9. klasse)
Gennem en lille række undersø- gelser opleves den elektriske strøms tre virkninger - Skramloteket (Natur/teknologi og naturfag i grundskolen)
Lær at lodde i Skramlotekets værksted, når vi skal lodde en kobberskulptur, der kan lyse. - Hvad er NBI? (Naturfag og teknologiforståelse i både grundskole og ungdomsuddannelser)
Byg f.eks. din egen mobiloplader med solceller og hør, hvad der foregår på NBI – Niels Bohr Instituttet i København. - CERN 70 år (Naturfag på ungdomsuddannelser og grundskolens ældste klasser)
Introduktion om, hvad der foregår på CERN og nogle aktiviteter, der illustrerer det. - Robotterne kommer (Teknologiforståelse i praksis i både grundskole og ungdomsuddannelser)
Arbejd med simple, små robotter og programmering. - Linjespektre – model og forsøg (Fysik i gymnasiet)
Introduktion til Bohrs atommodel og forsøget laserens bølgelængde - pH – en dansk opfindelse (Kemi i gymnasiet)
Introduktion til pH-skalaen. - Spejlvendte dage (Alle målgrupper)
Dyk ned i kemien bag livets drejning.
Læs mere om de enkelte temaer her.
Booking på forhånd er nødvendig. Book plads til din klasse via dette link.
Udforsk udstillingen virtuelt her:
Udstillingen og SNUs 200 års jubilæum er støttet af
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Ellehammerfonden, Knud Højgaards Fond, Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, Thomas B. Thriges Fond, William Demant Fonden, Carlsbergfondet, Ticra Fond, Torkil Holms Fond, Topsoe og Ørsted.
Lost Library Legends
I Rundetaarns historiske Bibliotekssal, hvor bøger og hylder forlængst er forsvundet, forsøger du at samle stumperne af en glemt arv. Træd ind i et bibliotek af excentriske samlinger, skrald og skatte, der sammenvæver fortid, nutid og forskruede fortællinger, der strækker sig over århundreder.
Hvad efterlader vi os reelt, når vi tager herfra? Hvad gemmes, hvad glemmes og hvilke brudstykker lever videre, når vi dør? Det spørger den tysk-svenske kunsterduo Christoph og Sebastian Mügge om i denne stedsspecifikke udstilling. “Lost Library Legends” folder sig ud i Bibliotekssalen, der var hjemsted for Københavns Universitets bogsamling i 200 år. Udstillingen undersøger hvordan arven fra vores levede liv akkumuleres som en samling af skatte, skrald, ligegyldigheder, hemmeligheder, minder og muligvis misvisende informationer.
Arv, affald og alternative virkeligheder
Den stedsspecifikke installation inviterer publikum på en tidsrejse, hvor grænserne mellem fakta og fiktion sløres. Med lige dele lunefuld humor og dybsindighed reflekterer udstillingen over livet, døden, hvad der tillægges værdi på tværs af generationer og det tidløse spørgsmål om, hvad der lever videre, når vi selv dør – fra det dybt personlige eller pinlige over det hellige til det tilsyneladende trivielle.
Massive samlinger af hverdagsobjekter som indkøbslister, konservesdåser, toiletpapir og cigaretpakker iscenesættes side om side med tegninger, digitale værker og udlånte eller donerede genstande.
I udstillingen rusker Mügge-brødrene også op i Rundetaarns historie og persongalleri, når de iscenesætter historiske effekter fra Rundetaarns samling i installationer, der præsenterer forvrængede fortidsminder, humoristiske anekdoter og vildledende visioner af ikoniske figurer som Christian IV og Tycho Brahe.
I mødet med udstillingen inviteres publikum til at reflektere over deres eget eftermæle, og de efterladtes udfordringer ved at skulle navigere i et skatkammer af rod og rigdomme, når de skal samle stumperne fra et levet liv.
Om kunstnerne
Brødrene Christoph og Sebastian Mügge er begge uddannede kunstnere. De er født i Tyskland, men bor nu i Sverige. Som kunstnerduo skaber de stedsspecifikke projekter i den helt store skala baseret på en kombination af fundne materialer og deres egne stilarter i mange forskellige teknikker og medier.
Deres udstillinger udforsker alternativ virkelighed og grænselandet mellem sandhed og fiktion, når de på humoristisk vis tager livtag med temaer som vores fysiske og digitale efterladenskaber, hvordan konflikter påvirker vores hverdag eller hvordan historiefortælling og faktuelle sandheder kan forvrænges.
Udstillingen kan opleves i Rundetaarns Bibliotekssal frem til den 11. august kl. 16.
Tidligere udstillinger
Koralvæsen
Kom helt tæt på klodens forsvindende koraller, når dokumentarist og videokunstner Maja Friis skaber et intimt, rørende og æstetisk møde med de bittesmå væsener.
Ved hjælp af makrooptik og i samarbejde med koralforskere fra Københavns Universitet, har Friis gjort det muligt at vise koraldyrene i helt stor skala gennem videoportrætter, der skildrer deres unikke skønhed i nært samspil med deres stille forfald i en sanselig oplevelse af klimaforandringernes alvor.
Koralvideoerne bygger på Friis’ flerårige arbejde med makrooptiske undersøgelser og filmoptagelser af forskellige koralarter. Udstillingen tager afsæt i eksisterende videomateriale, men fremstår som et selvstændigt, nyskabt værk med et udtryk, rumligt design og en atmosfære, der er udviklet specifikt til Bibliotekssalen. Koralvæsen stiller skarpt på koralindividerne, og arternes særlige sensitivitet overfor den globale opvarmning.
Udstillingen ledsages af et eventprogram, der byder på foredrag, rundvisninger og kreative workshops:
- 24. oktober kl. 19.30
Talk med kunstner Maja Friis og forsker Elena Bollati: “Art and Science in Symbiosis”
(på engelsk)
Læs mere og køb billet. - 31. oktober kl. 17
Særrundvisning: Oplev ”Koralvæsen” med kunstner Maja Friis
Læs mere. - 29. oktober kl. 19
Talk med Mads Mikkelsen fra CPH:DOX: “Film og andre livsformer”
Læs mere og køb billet. - 2. november kl. 10-16
Drop-in familieworkshop: Lav koraller i ler
Læs mere. - 3. november kl. 16
Særrundvisning: Oplev ”Koralvæsen” med kunstner Maja Friis
Læs mere.
Om kunstneren
Maja Friis er filmdokumentarist og visuel kunstner. Hendes praksis går på tværs af videnskab og kunst, hvor hun undersøger naturens sensitivitet og transformationer samt liv og ikke-liv i det antropocæne med visionen om at sanseliggøre forskningen og vores klimabevidsthed. Hendes arbejde har bl.a. været vist på Kunsthal Charlottenborg under CPH:DOX, BLOOM, Copenhagen Light Festival, i danske biografer samt ved internationale filmfestivaler.
ArtScience-teamet bag udstillingen
Udstillingen er produceret af Visual Science Studio, der består af Maja Friis selv og producent Sofie Mønster. Med videnskab og forskning som fundament formidler Visual Science den nyeste visuelle klimaforskning gennem æstetiske, sanselige oplevelser. Forskerteamet ledes af professor Michael Kühl fra Marinbiologisk Sektion ved Biologisk Institut, Københavns Universitet.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond.
Prøvedage
“Prøvedage” er en udstilling og forestilling af Filip Vest om kriser, håb, identitet og arbejde. Om alle de historier, vi fortæller om os selv, hinanden og den verden vi lever i – og hvilke andre fortællinger, der er mulige.
Projektet tager afsæt i perioden, hvor Bibliotekssalen fungerede som værksted for teatermaler Carl Lund (1905-1927). Inspireret af detaljer fra Lunds romantiske scenografier omdanner Vest Bibliotekssalen til et rum, der udfolder sig mellem teater og billedkunst – en totalinstallation af scenografi, performance og kunstfilm.
I og mellem stabler af opbevaringskasser, gemmer der sig forskellige rekvisitter og scenografiske elementer et sted mellem drøm og virkelighed. Plexiglasrøg fylder rummet, en paryk er blevet til et bål og nogle planter af aluminium er blevet bøjet ud af form i varmen. På en stor scenografisk skillevæg, vises en kunstfilm, der kredser om de samme temaer som forestillingen, der kan opleves mellem den 21. og 30. november.
Scenekunst i udstillingsrummet
Skuespillere: Ludvig Brostrup, Marie-Lydie Nokouda, Rebecca Langley Jensen. Foto: Rundetaarn.
⭐⭐⭐⭐⭐ – Magasinet KBH.
⭐⭐⭐⭐ – CPH Culture.
⭐⭐⭐⭐ – iSCENE.
Fra den 21.-30. november kan ”Prøvedage” opleves som teaterforestilling i salen. I forestillingen følger vi tre praktikanter, der er blevet sat til at rydde op på et teaterlager efter en brand. Under arbejdet bliver de låst inde ved en fejl, og for at få tiden til at gå, begynder de at dele historier fra deres liv og digte videre på de forkullede rester af scenografi. Imens navigerer de deres egne knudrede identiteter, små og store kriser og kunstens rolle i samfundet.
Forestillingen går i dialog med klassiske rammefortællinger som Boccacios “Dekameron” og eventyrene “Tusind og en Nat” og deres måde at arbejde med fortællinger som en måde at slå tiden ihjel, at overleve eller at diskutere samfundet.
Forestillinger:
- 21. november kl. 20
- 22. november kl. 20
- 23. november kl. 20
- 24. november kl. 18
- 26. november kl. 20
- 27. november kl. 20
- 29. november kl. 20
- 30. november kl. 20
Køb billetter til forestillingerne her.
Når der ikke er forestilling og resten af udstillingsperioden, kan man besøge installationen i Bibliotekssalen, der leger med teatrets forside og bagside, illusion og virkelighed i en totalinstallation af MDF, aluminium, plexiglas, plastik og elektronik.
Koncept/instruktion/scenografi: Filip Vest
Manuskript: Filip Vest, Sidsel Ana Welden og Jihaan Yussuf
Musik: Joakim Wei Bernild
Lys: Rosa Birkedal
Producent: Maja Holtze Bonde
Om kunstneren
Filip Vest (f. 1995, DK, de/dem) har en MFA fra Konsthögskolan i Malmö. Gennem performances, installationer, film og tekst undersøger de queer kærlighed, ensomhed og begær i det 21. århundrede. Ved at bruge øvesituationer fra scenekunsten tester Vest forholdet mellem kroppen og manuskriptet, og undersøger alle de måder, hvorpå vi performer vores identiteter og relationer.
Vests værker er befolket af små og store ting, der påvirker hinanden: klimakrise og parforholdskriser, rollespil, undergangskaraoke og ’re-enactede’ kys. En fugl, der bliver forelsket i en statue. En frø, der har et sammenbrud midt i en striptease. Gennem mobiltelefoner, vægge og vinduer kommunikerer og miskommunikerer karaktererne på tværs af arter og tid, mens de prøver at gøre dem selv læsbare for hinanden og verden.
Filip Vest har tidligere vist sine værker på Statens Museum for Kunst, Arken, Copenhagen Contemporary, Møstings, Nikolaj Kunsthal, Den Frie, Kunsthal Charlottenborg, Roskilde Festival, Tallinn Kunsthal, Manifesta13 og Gwanju Biennalen.
Prøvedage er co-produceret af Rundetaarn og Toaster og er støttet af Statens Kunstfond, Ny Carlsberg Fondet, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Wilhelm Hansen og København Kommunes Scenekunstudvalg.
Himstregimser og dippedutter
Hvad er en dippedut? Og hvad bruger man en himstregims til? Udforsk en fantasifuld familieudstilling i Bibliotekssalen, hvor et lilla landskab med sanselige, interaktive dippedutter og himstregimser inviterer til udklædning, bevægelse og hulelege for børn.
En mystisk, lilla verden er vokset frem i Bibliotekssalen. Med lilla græs, stribede sten og bløde træstammer. Herinde bor der nogen underlige himstregimser, som ingen helt ved hvad er.
”Himstregimser og dippedutter” er en humoristisk, legende og farverig udstilling skabt af kunstneren Lærke Bang Barfod. Her inviteres børn og deres voksne ind i en abstrakt verden af former, farver, teksturer og lyde, hvor I må røre, mærke og prøve værkerne.
Kunstneren er inspireret af børns verden og evner til at digte, lege og finde på. Gennem sanselige aktiviteter og fantasifuld iscenesættelse, inviterer hun børn og voksne til at opleve og undersøge værkerne i udstillingen med både krop og fantasi.
Så tag de voksne i hånden, udforsk det lilla landskab sammen og find på jeres helt egne historier om de himstregimser og dippedutter, der bor her, og hvad de egentlig kan bruges til.
Oplev udstillingen sammen med dit barn. Rundetaarn har stillet blå futter til rådighed – tag dem på inden I begiver jer på opdagelse.
Bemærk, at udstillingen i kortere perioder kan være lukket i forbindelse med særarrangementer og koncerter i Bibliotekssalen. Hold øje med hjemmesiden inden jeres besøg.
Der kan være ventetid til udstillingen på dage med mange gæster.
Om kunstneren
Lærke Bang Barfod arbejder i krydsfeltet mellem kostumer, accessories, scenografi og installationskunst. Hun finder særligt sin inspiration i børns verden, egne barndomsminder og naturen, der er en uudtømmelig inspirationskilde til farver, former, teksturer og kompositioner.
Kunstneren skaber multisensoriske værker i primært stof, garn, skum og metal, og har en baggrund som beklædningshåndværker, accessory- og kostumedesigner. Dette kommer også til udtryk i udstillingen, hvor man vil kunne opleve mange forskellige fantasifulde accessories, såsom handsker, perlekæder og strømper, der inviterer til udklædnings- og rollelege.
Øvrige medvirkende
Komponist af lyde og musik i udstillingen: William Kjeldsberg
Danser Fie Dam Mygind
Danser Marlene Bonnesen
Koreograf Ida Cathrin Utvik
Produktionsassistent: Alberte Hummelshøj Andersen
Kostumeproduktionsassistent Frida Bang Barfod
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Beckett-fonden, Statens Værksteder for Kunst og Den Ingwersenske Fond.