Åben i dag 10-21.

Dansker med ulve

Er der plads til ulve i Danmark? Og er der overhovedet plads til store rovdyr og vild natur? Til efteråret kommer Danmarks første store udstilling om mennesker og ulve til Rundetaarn i hjertet af København. Her kan man stå ansigt til ansigt med ulve – mærke og forstå, hvad ulvene gør ved os.

I december 2012 blev en ulv fundet død i Nationalpark Thy. Efter 199 års fravær i den danske natur var ulven kommet tilbage – meget hurtigere end forventet. I dag lever ca. 30 ulve frit i Denmark, og antallet vil stige yderligere. Ulvens genkomst har skabt fascination, frygt og ophidset debat. Ulven er en art, man ikke kan ignorere!

Udstillingen “Dansker med ulve” tager udgangspunkt i menneskets sameksistens med ulven gennem mange tusinde år. Den gør dig klogere på myter og holdninger, forskning og viden om de danske ulves færden og adfærd. I udstillingen kommer du også meget tæt på hunden – ulven, der blev menneskets bedste ven. 

Med “Dansker med ulve”-udstillingen nuanceres debatten, ulveproblematikken sættes i perspektiv, og publikum inviteres til at opleve, forstå og tage stilling til ulvene i Danmark. Er den glubske ulv en realitet eller en forestilling? Giver den for store konflikter, eller har vi faktisk mulighed for at leve sammen? Og hvem skal bestemme ulvens fremtid i Danmark? 

Udstillingen ledsages af en række arrangementer i Rundetaarn for børn og voksne.

“Dansker med ulve” er skabt af Naturhistorisk Museum Aarhus. Det er en vandreudstilling, der tidligere har været vist både i Aarhus og på Holstebro Museum.

Udstillingen præsenteres i samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus og er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Aage V. Jensen Naturfond, Region Midtjylland, 15. Juni Fonden, Beckett-Fonden samt Toyota-Fonden.

Bemærk!

Selv om udstillingen henvender sig til hele familien bør børn dog være i følge med voksne, da der både forekommer dramatiske scener og lydeffekter samt autentiske udstoppede dyr.

Udstillingen lukker tidligere på udvalgte dage grundet særarrangementer eller koncerter i Bibliotekssalen. Hold dig opdateret her på hjemmesiden inden dit besøg:

  • 25. november lukker udstillingen mellem kl. 15:00 og 16:45

Skolemateriale til “Dansker med ulve”

Rundetaarn har skolemateriale tilknyttet udstillingen “Dansker med ulve”. Opgavearket er udviklet af Rundetaarn på baggrund af materiale stillet til rådighed af Naturhistorisk Museum Aarhus.

Hent skolemateriale og lærervejledning, og læs mere her.

Åbning af familieudstilling: “Rosenkanonen – kongens fortryllede have”

Vær med når vi skyder den nye familieudstilling “Rosenkanonen” i gang! Rundetaarn inviterer til en lørdag fyldt med overraskelser for hele familien, hvor selveste Christian IV kigger forbi.

Vi har glædet os til at præsentere jer for “Rosenkanonen – kongens fortryllede have” – en sanseudstilling for børn, der har til formål at vække fantasien og tilbyde en poetisk, fortryllet version af de gængse fortællinger om Rundetaarns gamle bygherre, kong Christian IV. 

På åbningsdagen lørdag den 4. februar inviterer vi til en dag fyldt med overraskelser for hele familien. Rundetaarn serverer lidt søde snacks og forfriskninger til de første gæster, og herefter kan I gå på opdagelse i Signe Kejlbos fantasifulde, finurlige blomsterunivers til tonerne af stemningsfyldt renæssancemusik komponeret af Christian IV’s hofmusiker John Dowland.

Se de dansende blomstervæsener blive vækket til live, byg videre på Rosenkanonens blomstereksplosion og få et glimt af selveste Christian IV, når han vandrer omkring i sin smukke lysthave.

Om udstillingen

Christian IV var en konge, der kunne lide at se tingene gro – ikke mindst i Kongens København. Før han lod Rundetaarn vokse op af jorden midt i byen, skabte han med Kongens Have sin egen lysthave fuld af alskens blomster, og i haven lagde han sin yndigste rose: Rosenborg Slot.

Fra 4. februar til 16. april omdanner blomsterkunstner Signe Kejlbo Rundetaarns Bibliotekssal til en fantasihave, hvor børn og voksne kan foretage deres egen lystvandring mellem fortryllende draperede havetelte. Her folder historier og blomster sig ud i fantasifulde formationer skabt af kunstneren med inspiration i blomstrende genstande fra Christian IV’s liv og Rosenborg Slot. Fra Rosenborg har specifikke genstande og interiør fra blandt andet Skatkammeret, Vinterstuen og slottets øvrige gemakker fundet nye, fantasifulde fortolkninger i Signe Kejlbos værker.

Udstillingen kan opleves mellem 4. februar og 16. april i Rundetaarn og ledsages af et eventprogram for hele familien.

Læs mere om udstillingen og tilhørende arrangementer her.

Foto: Rundetaarn

Regensen – studieliv gennem 400 år

Christian IV’s kollegium Regensen fylder 400 år og fejres med en jubilæumsudstilling i Rundetaarn 22. april – 11. juni. Besøg Bibliotekssalen og udforsk de mange fortællinger, der gemmer sig i fire århundreders studenterhistorie.

Regensen blev bygget i 1623, og lige siden har der boet studerende bag de røde mure over for Rundetaarn. Udstillingen fortæller regensianernes spektakulære historier, der spejler 400 års forandringer i hovedstaden, på Københavns Universitet og i studielivet generelt.

Lad dig opsluge af Regensens lyde under det gamle Lindetræ og sæt dig ved de studerendes skriveborde, hvor du kan udforske spændende genstande fra Regensens gemmer, blive klogere på hvad klokkeren laver, og hvorfor kollegiet har en ligbærer. Gennem lydfortællinger, tableauer og installationer iscenesætter udstillingen Regensens udvikling fra en streng opdragelsesanstalt til i dag, hvor et stærkt socialt fællesskab præger kollegielivet.

Livet på Regensen har forandret sig markant efterhånden som de latinske øvelser og kogekonerne rykkede ud, og de kvindelige studerende flyttede ind. Gennem 400 år har regensianerne kæmpet for kollegiets overlevelse under altødelæggende brande, dårlig økonomi og trusler om nedrivning. De har også med tiden udviklet en særlig identitet, der fortsat præger kollegiet i dag.

Gamle genboer

Fortællingen om Regensen er også en historie om Rundetaarn: Her har de studerende kigget på stjerner fra Observatoriet, bladret i bøgerne i Bibliotekssalen og siddet bænket til gudstjenester i studenterkirken Trinitatis.

Rasmus Agertoft, historisk konsulent i Rundetaarn, fortæller om sammenhængen mellem de to gamle genboer Rundetaarn og Regensen. Se filmen her eller på Rundetaarns YouTube-kanal.


Udstillingen ledsages af en række arrangementer:

Udstillingen er produceret af kunstnerkollektivet Vontrapp og historiker Louise Depner og præsenteres i samarbejde med Rundetaarn.

Regensens 400 års jubilæum er støttet af:

A.P. Møller Fonden
Augustinus Fonden
Knud Højgaards Fond
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

MOS Architects

Om at organisere arkitektur

Works+Words og Magasin for Bygningskunst og Kultur præsenterer dette debatarrangement i Rundetaarn i forbindelse med den aktuelle arkitekturudstilling i Bibliotekssalen. Bemærk at udstillingen fra kl. 17-19 kun er åben for deltagere til arrangementet.

OBS! Samtalen foregår på engelsk. 

Denne aften vil arkitekturen blive betragtet som et fagområde med en organisatorisk infrastruktur, teorier og diskurser, implicerede  interesser og magtstrukturer. Et fagområde i fortløbende forandring under indflydelse af en mangfoldighed initiativer og begivenheder. To sådanne initiativer, henholdsvis Works+Words 2022 Biennale for Kunstnerisk Forskning i Arkitektur(W+W 22) og Magasin for Bygningskunst og Kultur Nr. 4: Faglig organisering (MBK 4) samles til en diskussion om motivationer og strategier for at yde indflydelse på arkitekturen. 

Diskussionen tager form som en samtale imellem bidragsydere fra Works+Words 2022 og fra Magasin for Bygningskunst og Kultur 4 og inviterer alle deltagere til at bidrage til samtalen. Omdrejningspunktet er en fælles drøftelse om hvordan arkitekturen udvikles igennem organisering af begivenheder og produktion af værker. Diskussionen åbnes af redaktør for MBK 04 Morten Birk Jørgensen og initiativtager og kurator for W+W 22 Peter Bertram. 

Deltagende bidragsydere vil blandt andre være: 

Peter Bertram, Kgl. Akademi
Kurator af W+W 22 

Christine Bjerke, Building Diversity 
Forfatter til MBK 04, ROOM TO BE, ROOM TO ACT

Yuxiang Li, Kgl. Akademi 
Forfatter til MBK 04, FREJA – SOCRATIC YET HEDONISTIC 

Anne Romme, Kgl. Akademi 
Udstiller til W+W 22, METAPHORICAL HOUSES: IMAGINING FEMALE RESIDENCIES 

Morten Birk Jørgensen, Kgl. Akademi 
Redaktør af MBK 04: FAGLIG ORGANISERING 

Tegning af Andrea Ougaard

Den kunstneriske udfordring

Aftenens debatarrangement er en del af programmet for den aktuelle udstilling i Bibliotekssalen “WORKS+WORDS” arkitektur biennale 2022. Bemærk at udstillingen fra kl. 17-19 kun er åben for deltagere til arrangementet.

Arkitekter fra udstillingen fortæller om deres værker og de refleksioner, der knytter til værkerne. Arkitekterne arbejder alle med kunstneriske udviklingsvirksomheder, der undersøger fundamentale problemer i arkitekturen. Resultatet er værker og refleksioner, der udfordrer og gentænker, hvad vi forstår ved arkitektur i dag.

Program:
Velkomst ved arkitekt Kristine Annabell Torp og kunsthistoriker Martin Søberg

Introduktion til Works+Words 2022 af kurator Peter Bertram

Oplæg af arkitekterne og udstillerne Anders Kruse Aagaard, Ida Barnett Flarup, Guro Sollid, Kristine Annabell Torp, Masashi Kajita og Tom Svilans

Debat modereret af Kristine Annabell Torp og Martin Søberg

Debataften: Nye praksisformer i arkitektur

Aftenens debatarrangement er en del af programmet for den aktuelle udstilling i Bibliotekssalen “WORKS+WORDS” arkitektur biennale 2022. Bemærk at udstillingen fra kl. 16-19 kun er åben for deltagere til arrangementet.

I anledning af biennalen Works+Words i Rundetaarn, der præsenterer aktuelle arkitekturværker fra hele verden, inviterer Arkitektforeningen i samarbejde med Det Kongelige Akademi til samtale med fokus på nye praksisformer.

Er vi på vej mod nye praksisformer?

Mange yngre arkitekter og studerende drømmer om at bruge deres faglighed til at forandre verden i en mere bæredygtig retning. De er skolet til at forholde sig til klimakrise, biodiversitetskrise, øget segregering, balancen mellem by og land m.m. Og de går til faget med en stærk bevidsthed om ressourceforbrug, lokal kultur og kulturarv, inddragelse og samarbejde. Men hvad driver dem, og hvordan udvikler de deres praksis? Hvad vil de konkret  bidrage med og ikke mindst ændre? 

Det spørger vi seks nyskabende tegnestuer om. Derudover har vi bedt en mere erfaren idealist om at komme med sit bud på, hvordan man kan modstå at blive mainstream med tiden og selv med 50 års praksis på bagen holde sig på tåspidserne og bidrage til den fortsatte udvikling af arkitekturen og fagets praksis.

Program

Kl. 16.15 – 16.45: Udstilling

Introduktion til udstillingen og udvalgte projekterv/ Arkitekt MAA Peter Bertram, lektor ved Det Kongelige Akademi, arrangør af og kurator på udstillingen Works & Words 

Der serveres øl og vand i pausen.

Kl. 17.00 – 19.00: Samtalesalon

Velkommen til samtalesalonv/ Arkitekt MAA Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen. Lars Autrup fortæller om foreningens arbejde med vækstlaget og hvorfor det er vigtigt. 

Idealismen som grundvilkår for udvikling v/ Arkitekt MAA Søren Nielsen partner i Tegnestuen Vandkunsten. Søren Nielsen kommer med sit bud på fagets udvikling og vilkår. Vandkunstens idealistiske tilgang er på mange måder forbilledlig, men hvordan bevarer man dynamikken og idealismen, når tegnestuen vokser og bliver større? Hvordan sikrer man rum til den kreative udviklingsproces, så man undgår at bidrage til homogeniteten og ligegyldigheden, når der samtidig skal faktureres?

Faglig samtale I 
MAA’erne Lin KappelJonathan Meldgaard Houser og Kim Lenschow Andersen præsenterer sig selv og egen praksis, hvorefter de indgår i uddybende samtale med Lars Autrup som moderator. 

Faglig samtale II 
MAA’erne Asal MohtashamiRikke Cora Larsen og Knud Aarup Kappel præsenterer sig selv og egen praksis, hvorefter de indgår i uddybende samtale med Lars Autrup som moderator.

Rosenkanonen – kongens fortryllede have (OBS! Udstillingen lukker kl. 14:00 den 15. og 16. april)

Tag på eventyrlig lystvandring for hele familien, når blomsterkunstner Signe Kejlbo omdanner Rundetaarns Bibliotekssal til en smuk sansehave med inspiration fra blomstrende genstande, steder og elementer fra Christian IV’s liv og historie.

Christian IV var en konge, der kunne lide at se tingene gro – ikke mindst i Kongens København. Før han lod Rundetaarn vokse op af jorden midt i byen, skabte han med Kongens Have sin egen lysthave fuld af alskens blomster, og i haven lagde han sin yndigste rose: Rosenborg Slot.

Fra 4. februar til 16. april omdanner blomsterkunstner Signe Kejlbo Rundetaarns Bibliotekssal til en fantasihave, hvor børn og voksne kan foretage deres egen lystvandring mellem fortryllende draperede havetelte. Her folder historier og blomster sig ud i fantasifulde formationer skabt af kunstneren med inspiration i blomstrende genstande fra Christian IV’s liv og Rosenborg Slot. Fra Rosenborg har specifikke genstande og interiør fra blandt andet Skatkammeret, Vinterstuen og slottets øvrige gemakker fundet nye, fantasifulde fortolkninger i Signe Kejlbos værker.

Hvad er en rosenkanon?

Udstillingen er opkaldt efter en kanon pyntet med roser, som Christian IV selv støbte i 1601. Kongen brugte rosenkanonen – den såkaldte ”rosenkartove” – til at skyde til måls med før den senere blev omstøbt og smeltet om. Fordi rosenkanonen ikke findes længere, er den i udstillingen fortolket som en fantasikanon, der skyder med blomster.

Byg videre på blomstereksplosionen

Ved udstillingens sidste telt vil I kunne bygge videre på Rosenkanonens blomstereksplosion og tilføje jeres egne papirkreationer, når Rundetaarn stiller sakse, silke- og crepepapir og ståltråd til rådighed ved små kreaborde. Bemærk, at der er begrænset plads ved bordene, når vi har mange gæster, så husk at give plads til hinanden.

Familieudstillingen “Rosenkanonen – kongens fortryllede have” kan opleves mellem 4. februar og 16. april i Rundetaarn og ledsages af et eventprogram for hele familien.

Eventprogram:

Om kunstneren

Kunstner og designer Signe Kejlbo arbejder med blomster og deres former og farver. I 2022 deltog hun i Rundetaarns udstilling ”Eventyrtårnet” med et tableau af papirblomster. Til årets udstilling lader hun sine blomsterværker indtage hele Bibliotekssalen og glæder sig til at skabe en særlig oplevelse, der kombinerer hendes fascination af naturen med Christian IV’s kreativitet og idérigdom – og vise børn, hvad man kan udrette med papir og fantasi.

Familieudstillingen ”Rosenkanonen – kongens fortryllede have” og tilhørende arrangementer kan opleves i Rundetaarn i perioden 4. februar til 16. april 2023. Udstillingen præsenteres i et samarbejde mellem kunstner Signe Kejlbo og Rundetaarn.

I forbindelse med udstillingen har Rosenborg Slot været behjælpelige med at give Rundetaarn adgang til udvalgte genstande, der har inspireret kunstneren, og bidraget med historiske oplysninger.

Hent pressefotos for udstillingen her.

Tower Talk: Works + Words

Denne Tower Talk byder på en grundig introduktion til udstillingen Works + Words.

Kuratorerne bag udstillingen arkitekt MAA Peter Bertram, lektor ved Det Kongelige Akademi og arkitekt Christina Capetillo, , lektor ved Det Kongelige Akademi, vil fortælle om processen med kurateringen og udvælgelsen af de mange udstillere. Udstillerne er udvalgt blandt svar på et Open Call udsendt til arkitekter, der arbejder på arkitekturskoler og forskningsinstitutioner over hele verden. Biennalen har desuden inviteret internationale tegnestuer med en stærk kunstnerisk profil til at vise deres arbejde for at fremme dialogen mellem forskellige former for kunstnerisk praksis i arkitekturen.

Udstillingen Works + Words er den 3. Biennale i rækken for Kunstnerisk Forskning i Arkitektur og præsenterer aktuelle arkitekturværker fra hele verden. Læs mere her.

Tower Talk er inkluderet i almindelig entré, og der serveres et godt glas vin undervejs.

Byggeværksted for børn – fantasifulde tårne

Hvordan kan en grydeske, kaffekande eller madpakke blive til et tårn? Tag din fantasi med når vi søndag d. 20. november holder børneværksted i forbindelse med arkitektudstillingen Works + Words.

Med limpistol, karton og sjove byggematerialer, bygger vi vores eget tårn af hverdagens objekter.. Som en rigtig arkitekt, kan du både prøve at designe tårne ved at tegne og ved at bygge modeller af dem.

Alle aldre er velkommne og opgavens sværhedgrad bliver tilpasset efter deltager, og det er muligt bare at droppe ind og deltage i værkstedet der er gratis når entré er betalt.

Underviser:
Liv Andersen er udannet arkitekt fra det Kongelige Akademi med en interesse for det legende, humoristiske og kreative rum i arkitekturen.
Liv har bl.a. undervist børn og unge i arkitektur på kunstmuseet Lousiana, Børnekulturhus Ama’r og designer til hverdag kunstneriske legepladser hos tegnestuen Monstrum.

Værkstedet afholdes i forbindelse med udstillingen Works + Words.

Foto: Johan May Nitschke / Rundetaarn

Works+Words

Den aktuelle arkitekturudstilling er arrangeret i samarbejde med Det Kongelige Akademi – en biennale for Kunstnerisk Forskning i Arkitektur, der præsenterer aktuelle arkitekturværker fra hele verden.

Arkitektur forsøger at gribe ind i samfundet på en positiv måde. Den forsøger at løse vanskelige problemer og sigter mod at efterlade verden som et bedre sted.

Den kunstneriske praksis i arkitekturen handler ikke om at finde nye løsninger. Den undersøger de grundlæggende betingelser for arkitektonisk praksis gennem åbne eksperimenter med arkitekttegninger og modeller. Den er en afgørende del af nyskabende tegnestuers arbejde, og den viser sin betydning hver gang en bygning demonstrerer en ny måde at forstå arkitekturen og en anden måde at leve på. Kunstnerisk praksis er en måde at rejse de rigtige spørgsmål i arkitekturen.

Udstillerne er udvalgt blandt svar på et åbent opslag udsendt til arkitekter, der arbejder på arkitekturskoler og forskningsinstitutioner over hele verden. Biennalen har desuden inviteret internationale tegnestuer med en stærk kunstnerisk profil til at vise deres arbejde for at fremme dialogen mellem forskellige former for kunstnerisk praksis i arkitekturen. Den viser hvordan hele feltet er nødvendigt for at producere relevante svar på aktuelle udfordringer.

Til udstillingen udgives et katalog, som indeholder artikler om hvert udstillingsbidrag.

Masashi Kajita og Nicolai de Gier fortæller om deres bidrag til Works + Words biennalen i Rundetaarn, 2022

Events i udstillingen

Undervejs i udstillingsperioden inviteres udvalgte arkitekter til at fortælle om deres bidrag til biennalen samt debatterer om kunstens rolle i arkitekturen. Børn og unge kan deltage i kreative workshops, hvor vi bruger nogle af fagets mest grundlæggende redskaber.

WORKS + WORDS PROGRAM

Tower talk 10. november 17-18
Tower talk med arkitekterne bag udstillingen Works + Words.

Nye praksisformer i arkitektur 16. november 17-19
Debatten tager udgangspunkt i vækstlagstegnestuernes manifest og forskellige måder at praktisere på.

Børneværksted 20. november 10-16
Børneværksted i forbindelse med arkitektudstillingen Works + Words.

Den kunstneriske udfordring 24. november kl. 17-19
Talk/debat: Arkitekter fra udstillingen Works+Words 2022 fortæller om deres værker og de refleksioner, der knytter til værkerne.

Om at organisere arkitektur 1. december kl. 17-19
Talk/debat: Arkitekturens kunstneriske udviklingsvirksomhed undersøger fundamentale problemer i arkitekturen.

MOS Architects

Tak til

WORKS+WORDS 2022 er velvilligt støttet af Dreyers Fond, Statens Kunstfond, Augustinus Fond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Udstillingen er arrangeret af Christina Capetillo, Peter Bertram og Thomas Harboe, samt kurateret af Peter Bertram og Christina Capetillo.

Kuratorerne Peter Bertram og Christina Capetillo fortæller om udstillingen

København er arkitekturhovedstad

Biennalen blev i 2017 og 2019 afholdt på Det Kongelige Akademi for Arkitektur, Design og Konservering. Årets udstilling i Rundetaarn er også et bidrag til Arkitekturåret 2023, hvor København er arkitekturhovedstad og udvalgt som værtsby af UNESCO.

Group 14

Modtag Rundetaarns nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om tårnet og vores arrangementer